Šílený nesmrtelný lev šikanuje Idrise Elbu. Hororový snímek Bestie je plný Afriky a klišé

Šílený nesmrtelný lev šikanuje Idrise Elbu. Hororový snímek Bestie je plný Afriky a klišé
Bestie (2022) | Universal Pictures
Dobrodružný horor Bestie (Beast) režíroval islandský tvůrce Baltasar Kormákur (Než přišla bouře, Everest), produkční společností jsou studia Universal Pictures. Zápletka je poměrně tuctová. Ovdovělý americký lékař (Idris Elba) se rozhodl spolu se svými dcerami Mere (Iyana Halley) a Norou (Leah Jeffries) navštívit Jižní Afriku.

Trailer: Bestie

Bestie
Proč? Aby jim ukázal rodnou vesnici jejich matky a místa, kde se jako mladí bavili. Ještě před úvodní titulkovou sekvencí se staneme svědky pytlácké výpravy s cílem vyvraždit lví smečku. Lev ale uteče, a tak se lovci vydávají po jeho stopách. Šelma řádí ve vesnicích, lidi doslova nakousává a nechává ležet v ulicích. Prakticky nereaguje na lidské zbraně, je jedno, kolikrát spadne ze skály, lev stále přežívá. Nevíme, jak je starý, zda je nějak spjatý s africkou mytologií či zda má něco symbolizovat. Působí zkrátka jako nesmrtelná šelma, aniž bychom se dozvěděli víc.
A kam naši hrdinové směřují? Samozřejmě právě tam, kde řádí pomstou posedlý lev. Protože matka zemřela na rakovinu, dcery obviňují otce, že nebyl dostatečně všímavý. On si to sám vyčítá a trápí se tím. Hlavním motivem filmu je, že musí sám sobě dokázat, jak dokáže ubránit své dcery.
sileny-nesmrtelny-lev-sikanuje-idrise-elbu-hororovy-snimek-bestie-je-plny-afriky-a-klise-2
Bestie (2022) | Universal Pictures
Rodina přijede do Jižní Afriky za dávným přítelem Martinem (Sharlto Copley) do vesnice mezi kopci, v níž se očividně odehrálo něco strašlivého. Následně je napadne šílený nesmrtelný lev. Ve zmatku nabourají, a tak se ocitnou naprosto odříznutí od světa. Z nějakého důvodu s sebou nikdo nemá mobilní telefon, který by pravděpodobně stejně nefungoval, protože zde tradičně není žádný signál.
sileny-nesmrtelny-lev-sikanuje-idrise-elbu-hororovy-snimek-bestie-je-plny-afriky-a-klise-1
Bestie (2022) | Universal Pictures
Jsou tu jen oni, lev a raněný Martin, kterého šelma napadla, když se ji snažil polapit na vlastní pěst. Následuje několik dlouhých desítek minut, kdy se ústřední trojice postupně opět sbližuje, vyříkává si to, co zatím každý jen držel v sobě, a Martin většinu času prospí, protože omdlel na následky zranění. Po této psychologické chvilce následuje final round, kdy se opět objeví lev a všem jde o přežití, následně velice rychlý a ne zrovna překvapivý konec, který má sice hlavu a patu, ale není to nic, co byste nečekali. A to se dá bohužel říct o celém filmu.
Velice mě ovšem potěšil neotřelý pohled na současnou africkou kulturu. Tvůrci tamější obyvatele nepředstavili jako zaostalé domorodce, nýbrž jako normální lidi, kteří se dorozumí, žijí v ucházejících podmínkách a dokonce mají internet, když jim tedy hvězdy přejí. Africká kultura se zde demonstruje v podobě tradiční i modernizované architektury, kostýmů, amuletů i v doprovodné hudbě.
sileny-nesmrtelny-lev-sikanuje-idrise-elbu-hororovy-snimek-bestie-je-plny-afriky-a-klise
Bestie (2022) | Universal Pictures
Afrika jako taková ve filmu hraje prim a bylo to nejspíš to nejpříjemnější, co mi snímek nabídl. Dále bych chtěla vyzdvihnout herecký výkon Idrise Elby, který svou roli Nathaniela ztvárnil naprosto špičkově. Působí jako typický velkoměstský doktor, který nejde pro ránu daleko, ale dokáže zachovat chladnou hlavu i v těch nejvypjatějších situacích, někdy dokonce i vtipkuje. Ovšem jeho dcery a Martin už tak dobře nepůsobí.
Martin nemá příliš prostoru, nevíme o něm téměř nic. Dcery jsou sice ve filmu takřka nonstop, ale spíš jen křičí nebo brečí. Víme pouze to, že Mere zdědila po matce lásku k fotografování a Nora chce studovat psychologii. Jejich vzájemné interakce příliš dobře nefungují a vlastně po celou dobu nepochopíme, jaký vztah mezi sebou mají. Občas se zdá, že je spojuje jen smrt jejich matky.
sileny-nesmrtelny-lev-sikanuje-idrise-elbu-hororovy-snimek-bestie-je-plny-afriky-a-klise-1
Bestie (2022) | Universal Pictures
Na závěr bych ještě ráda zvýraznila CGI efekty – co si budeme, ten lev určitě nebyl reálný, to by musel být nominovaný na Oscara. Těm rozhodně nemám co vytknout a jen dokazují, že se nešetřilo. Škoda tedy, že film ve výsledku nepůsobí tak dobře, jak by mohl. Africká krajina, herecké výkony, CGI efekty a hudba jej sice dokážou udržet mezi průměrnými tituly, nicméně scénář a nudná zápletka mu brání ve vzestupu mezi nadprůměr.
hodnocení: 55 %

Kinobox: Největší monstra na světě jsou muži, říká tento šílený horor

Tato recenze je trochu výjimečná. Vznikla úplně spontánně bez scénáře a obsahuje spoilery, jak film dopadne. Vzhledem k tomu, že ale hodně lidí tápe, co měl konec znamenat, snad bude užitečná.