Přemýšleli jste někdy nad tím, proč nosí Mickey rukavice? Odpověď je jednoduchá

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč nosí Mickey rukavice? Odpověď je jednoduchá
Myšák Mickey | Disney
Pokud ve světě animovaného filmu můžeme mluvit o nějaké legendě, kterou zná celý svět napříč všemi generacemi, určitě je to myšák Mickey. Tato postavička prošla od svého stvoření samotným Waltem Disneym v roce 1928 velkými proměnami a chvíli trvalo, než se vzhledově ustálila na té dnešní. Patří k ní několik zcela nezbytných prvků – červené kraťasy s velkými bílými knoflíky (někdy mohou být žluté), velké žluté boty a bílé rukavice.
Původ knoflíků na kraťasech už asi nikdy nezjistíme, pokud by Mickey nosil kšandy, daly by se pochopit, takhle můžeme jen konstatovat, že jsou jenom na ozdobu. Na začátku filmové éry byl Mickey navíc pouze černobílý, takže šlo jen o další prvek postavičky, jejíž kraťasy byly v tu dobu samozřejmě pouze bílé. Jakmile Mickey přešel do barevného režimu, což bylo v roce 1935, kraťasy zčervenaly, což jim zůstalo dodnes.
Myšák Mickey
Myšák Mickey | Disney
Jednu záhadu ale přeci jen rozluštit můžeme — zmíněné rukavice. Pokud jste si všimli, Mickey má na obou rukách pouze čtyři prsty. K tomuto kroku se Disney odhodlal z finančních i vizuálních důvodů. Pět prstů by podle něj na malé myšce vypadalo jako trs banánů. Navíc by se to prodražilo. Disney to dokonce spočítal. Tím, že v každé ze zhruba 45 000 kreseb použitých na vytvoření šestiminutové grotesky chyběl jeden prst, který animátoři nemuseli malovat a rozpohybovat, studio ušetřilo miliony dolarů. A rukavice? Ty Mickey získal v roce 1929 ze zcela praktického důvodu, aby pohyb rukou byl vidět a aby kontrastovaly se zbytkem černého těla, v němž se ruce stejné barvy zkrátka ztrácely.
Báječný svět Myšáka Mickeyho
Báječný svět Myšáka Mickeyho | Disney
Zajímavostí je, že tento čistě praktický kousek později převzali i další animátoři a designéři pro své kreslené postavičky, jako jsou Bugs Bunny, Sonic nebo Super Mario. Dokazuje to, jak velký vliv vznik postavičky Mickey Mouse měl a jak se mu všichni pokoušeli přiblížit.
Pokud milujete myšáka Mickeyho, neměli byste si nechat ujít dokument věnovaný historii této postavičky s názvem Mickey: The Story of a Mouse, který by měl ještě letos zamířit na Disney+.

Kinobox: Proč nemůže Jurský svět nikdy překonat Jurský park?
Třetí díl Jurského světa volně navazuje na trilogii Jurský park z 90. let. Napadlo vás někdy, že dobrodružství s dinosaury je vlastně feministická antiutopie?