Nový Predátor: Kořist je více propojený s původní sérií, než jsme si mysleli

Nový Predátor: Kořist je více propojený s původní sérií, než jsme si mysleli
Predátor: Kořist | Disney
Ve filmu Predátor: Kořist odvážná hrdinka Naru (Amber Midthunder) uniká skupině Francouzů, kteří si na jejím území zřídili lovecké revíry. Během útěku najde křesadlovou zbraň, kterou ji jeden ze zraněných lovců naučí používat.
Jakmile se vrátí ke svému kmeni, zkrvavená a po triumfující porážce Predátora, detailní záběr odhalí, že ona zbraň má na sobě vyrytý nápis „Raphael Adolini 1715“. Jde tedy o stejnou zbraň, již vidíme i na konci filmu Predátor 2, odehrávajícího se o 278 let později v Los Angeles roku 1997.
novy-predator-je-vice-propojen-s-puvodni-serii-nez-jsme-si-mysleli-1
Zbraň, kterou drží Mike Harrigan (Danny Glover) na konci Predátora 2. | 20th Century Fox
Predátor 2 končí příchodem skupiny Predátorů, kteří si přišli pro padlého. Na palubě jejich vesmírné lodi, těsně před odletem, jeden z nich hodí pistoli poručíkovi losangeleské policie Mikeovi Harriganovi (Danny Glover), aby mu tím vyjádřil úctu. V době uvedení filmu (psal se rok 1990) šlo o hotové zjevení, protože to pro fanoušky znamenalo, že Predátoři lovili na našem území dávno předtím, než změřili síly s Dutchem (Arnold Schwarzenegger).
Scenáristé Predátora 2 Jim a John Thomasovi si zmíněnou zbraní připravovali půdu pro další film, který by se podíval do minulosti. Protože ale Predátor 2 v kinech propadl, nakonec z toho nic nebylo. Cesta zmíněné zbraně byla poté zpracována v roce 1996 v komiksové antologii A Decade of Dark Horse #1 v příběhu Predator: 1718 od Henryho Gilroye a Igora Kordeye.
novy-predator-je-vice-propojen-s-puvodni-serii-nez-jsme-si-mysleli-2
Predator: 1718 | Dark Horse
Příběh komiksu nás seznamuje s pirátským kapitánem Rafaelem Adolinim, jehož posádka se proti němu vzbouří, když chce vrátit ukradené zlato církvi. Zatímco Adolini bojuje se svými muži, Predátor celý svár pozoruje zpovzdálí, a dokonce se do bitvy po Andoliniho boku zapojí. Poté, co kapitán pobije vzbouřené piráty, Predátor usoudí, že je důstojným soupeřem. Než ale stihnou změřit síly, Adolini je střelen do zad zbabělým členem posádky, který se celou dobu schovával. Predátor rozzuřeně piráta, který mu odepřel hlavní trofej, zabije. Adolini mu poté, než naposledy vydechne, daruje svou pistoli.
Predátor: Kořist se odehrává v roce 1719, tedy rok po Adoliniho smrti, což vede k otázce, jak se pistole španělského piráta dostala do rukou francouzských lovců v Americe? Kořist naznačuje, že nikdo z Francouzů se nikdy předtím nesetkal s tvorem, jako je Predátor. Vrátil se na Zem a byl poražen? A když má křesadlo v držení Naru na konci Kořisti, jak se poté zbraň dostala na Predátorovu loď o téměř 300 let později? Že došlo k setkání Naru s dalšími Predátory, naznačují závěrečné titulky filmu. Formou jednoduchých ilustrací v domorodém stylu ukazují celý příběh filmu. Poslední dva obrázky však jdou ještě dál –⁠ na prvním z nich vzhlíží členové kmene v čele s Naru k obloze a na dalším se zjevuje celá flotila predátorských lodí.
novy-predator-je-vice-propojen-s-puvodni-serii-nez-jsme-si-mysleli
Záběr ze závěrečných titulků filmu Predátor: Kořist. | Disney
Režisér Kořisti Dan Trachtenberg potvrdil, že pokud dostane od studia zelenou, má představu, jakým směrem by se pokračování mohlo ubírat. Zjistíme, jakým způsobem Predátoři získali zpět Adoliniho pistoli? Nebo se naopak vydáme ještě víc do minulosti, v níž Predátor bojoval s piráty?

Kinobox: Tento film není o Vietnamu, je to Vietnam. Hotová apokalypsa!

Do kin přichází po letech nejslavnější protiválečný film všech dob – Apocalypse Now. Tento sestřih má 183 minut a odpovídá nejvíc tomu, čeho chtěl dosáhnout režisér Francis Ford Coppola. Takové dílo by dnes už nemohlo vzniknout.