Top kina ČR: Martin Hofmann si poradil s Bradem Pittem. Mufloni a další pražská zvířena ostrouhala

Top kina ČR: Martin Hofmann si poradil s Bradem Pittem. Mufloni a další pražská zvířena ostrouhala
Bullet Train | Sony
5. THOR: LÁSKA JAKO HROM (USA)
Taika Waititi
tržby 2 miliony 521 tisíc Kč / návštěvnost 14 752 diváci / 80 kin
Pátý víkend se mezi nejúspěšnějšími drží čtvrtý Thor s podtitulem Láska jako hrom. Na marvelovku přišlo 395 tisíc diváků, kteří za vstupenky zaplatili 70 milionů korun. Jde o čtvrtý komerčně nejúspěšnější titul žebříčku top 20, přičemž na třetí Mimoně 2 ztrácí Thor jen něco málo přes milion korun v rámci tržeb a přes 47 tisíc diváků. Celosvětově má čtvrtý Thor na kontě 698 milionů dolarů (Box Office Mojo).

4. TOP GUN: MAVERICK (USA)
Top Gun: Maverick | CinemArt
tržby 3 miliony 104 tisíce Kč / návštěvnost 17 510 diváků / 70 kin
Topgunovský Maverick lítá v tuzemských kinech již jedenáctý víkend a v aktuálním žebříčku platí za komerčně nejúspěšnější titul (115 milionů korun) a druhý nejúspěšnější v rámci návštěvnosti (627 tisíc diváků je jen o deset tisíc méně, než kolik přišlo na filmový Vyšehrad). Impozantní jsou též celosvětové tržby, Box Office Mojo uvádí, že za lístky na Toma Cruise v hlavní roli utratili diváci přes miliardu 352 miliony dolarů. Překoná to letos někdo?

3. MIMONI 2: PADOUCH PŘICHÁZÍ (USA)
Mimoni 2: Padouch přichází
tržby 3 miliony 338 tisíc Kč / návštěvnost 20 549 diváků / 108 kin
Další z letošních letních hitů. Druzí Mimoni se u nás promítají šest víkendů a na kontě mají 443 tisíce diváků a téměř 72 milionů korun v rámci tržeb. Značka se žluťásky, kteří baví děti a otravují rodiče, plní kasy dál. Celosvětově druzí Mimoni utržili přes 905 milionů dolarů, přičemž filmová jednička před sedmi roky má na kontě miliardu 159 milionů. Ve výsledku to tedy není až takový sešup v rámci tržeb. V případě kvality a zábavnosti se to s jedničkou bohužel srovnávat nedá.

2. BULLET TRAIN (USA)
Bullet Train | Sony
tržby 3 miliony 756 tisíc Kč / návštěvnost 21 638 diváků / 160 kin
Přezdívá se mu Beruška, je nájemným zabijákem a aktuálně se ocitá ve vlaku, z něhož není úniku. Brada Pitta v Bullet Train režíruje autor druhého Deadpoola David Leitch, ale na lepší než druhé místo žebříčku to nestačilo. V severoamerických kinech utržila letní akčňárna o premiérovém víkendu 30 milionů dolarů, což je na erkový film velmi solidní zářez. Uvidíme, jak se tomuhle vlaku s Pittem na palubě bude dařit dál.

1. STŘÍDAVKA (USA)
Střídavka | Bontonfilm
tržby 4 miliony 479 tisíc Kč / návštěvnost 28 498 diváků / 189 kin
Tuzemská komedie režiséra Petra Nikolaeva s plejádou známých českých a slovenských herců skončila o premiérovém víkendu první. Filmu dominuje Martin Hofmann, ale solidně hrají i ostatní. Navíc v rámci žánru nejde o nepovedený kus, což je třeba ocenit. Uprostřed dovolených Střídavka uzmula prvenství, ale když to srovnáne kupříkladu s loňskou žánrovkou Prvok, Šampón, Tečka a Karel, která startovala s 96 tisíci diváky, je to slabé. Kolik ve výsledku Střídavka udělá? Bude ráda za dvě stě tisíc? Bude se na ni chodit i v září? Možná bylo uvedení na začátku srpna nešťastné a chtělo to počkat na konec dovolených.
Planeta Praha
Planeta Praha | 4press
Mnohem hůř než první Střídavce se však dařilo dalšímu tuzemskému filmu, ambicióznímu dokumentu Planeta Praha, který volně navazuje na velmi dobře přijatou Planetu Česko (2017). Observační dokumentární snímek se tentokrát zaměřil na živočichy z pražských luhů a hájů (například na krčské muflony), ale na předchozí Česko se mu komerčně navázat nepodařilo.
Novinka Planeta Praha utržila pouhých 520 tisíc korun, když na ni přišly 3 tisíce 267 diváků. Planetu Česko zhlédlo o premiérovém víkendu před pěti lety přes 8 tisíc diváků, celkově snímek viděly přes 93 tisíce platících a tržby činily téměř 8 milionů korun (Kinomaniak). Podobně jako v případě Střídavky bych nezájem a nízké tržby přičetl na vrub datu uvedení do kin během letních prázdnin.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.