Proč tolik sexu? I herec z napjatě očekávaného seriálu nechápe, jak tvůrci přemýšlí

Proč tolik sexu? I herec z napjatě očekávaného seriálu nechápe, jak tvůrci přemýšlí
Hra o trůny | HBO
Seriál Rod draka si premiéru na HBO Max odbyde už 21. srpna. První desetidílná řada dějově předchází televizní senzaci Hra o trůny a zavede nás dvě stě let do minulosti, kdy se schylovalo ke konci vládnoucího rodu Targaryenů a k velké válce. Seriál bude pochopitelně opět vycházet z díla spisovatele George R.R. Martina, konkrétně z románu Oheň a krev z roku 2018.
Tvůrci za sebou měli stín enormně úspěšné Hry o trůny, která sice řadu diváků a divaček zklamala svou poslední osmou sérií, ale jinak trhala rekordy ve sledovanosti a získala 59 cen Emmy. Publikum se nadchlo pro fantaskní příběh ze Zápodozemí, která nabídla nejen konkurenční lidské klany a rody, ale také různorodé lokace od středověkých hradů až po zamrzlé severské dálavy. Prim hrály skvělé herecké výkony, silné dialogy, moment překvapení a také spousta násilí a sexu.
A v tomto ohledu bude Rod draka podle všeho poslušně následovat. Tvrdí to alespoň herec Matt Smith, jenž ztvárňuje prince Daemona Targaryena a který se o sexuálních scénách otevřel časopisu Rolling Stone. „Přistihnete se, jak se sami sebe ptáte: ‚Potřebujeme další sexuální scénu?‘“, nechal se slyšet devětatřicetiletý Brit, jehož známe z filmu Poslední noc v Soho a ze seriálů Koruna a Pán času. „A oni odvětí: ‚Jo, potřebujeme.‘ Musíte se pak sami sebe ptát, co to vlastně děláte. Reprezentujete knihy, nebo knihy ředíte, abyste reprezentovali dnešní dobu? A podle mě je vaší prací reprezentovat knihy věrně a upřímně, stejně jako byly napsané.“
Matt Smith
Rod draka | HBO
Smith přiznal, že z knih George R.R. Martina četl jen některé části, ale i tak se domnívá, že tolik erotiky nebylo nutné začleňovat. „Ano, přespříliš,“ odpověděl na dotaz, zda se jeho postavě dostalo férového přídělu sexy scén.
Z jeho projevu sice nečpí zklamání či trauma, ale není to poprvé, co televizní adaptace Martinova díla čelila pochybnostem vinou přemíry erotiky. Emilia Clarke, která ve Hře o trůny ztvárnila Daenerys Targaryen, si roku 2019 v podcastu Armchair Expert postěžovala na tlak, který na ni byl vyvíjen v souvislosti se scénami, v nichž vystupovala nahoře bez. Použila dokonce slovo „děsivý“ a vzpomínala, že se několikrát musela hádat s tvůrci, kteří ji chtěli svlékat ještě častěji.
Z poslední doby se pak přetřásal zejména seriálový hit Euforie. V něm se musí atraktivní herečka Sydney Sweeney svlékat takřka nepřetržitě a v rozhovoru pro The Independent prozradila, že se některým odvážným scénám pokoušela předejít a s režisérem vedla spory, zda jsou opravdu nezbytné.
Euforie
Sydney Sweeney | HBO Max
Sweeney nakonec souhlasila, neboť Euforie popisuje temné stránky dnešních teenagerů s nevídanou otevřeností a nahota i sex k těmto životům zkrátka patří. Profesionálně vše zvládl také Matt Smith a jeho pochybnosti v případě Rodu draka budeme moci posoudit až po premiéře.
Martinovy knihy na sexu rovněž nešetří, ale otázky vznesené v souvislosti s přizpůsobováním literární látky moderní době, která je sexem zahlcena na internetu i v televizní nabídce,jsou podnětné a jistě oprávněné. V tomto ohledu se ale bude více řešit začlenění černošských herců, které knize neodpovídá a na nějž je mnoho fanoušků a fanynek alergická. Sex je přece to, co publikum (minimálně podle tvůrců) vidět chce.

Všechno, všude, najednou: Úplně nejvíc nejlepší film roku?
Dva režiséři, co si říkají jen „Daniels", točí opravdu crazy videoklipy a filmy. Tento má zatím nejlepší recenze roku, ale musíte být hodně velcí fandové kung-fu, paralelních světů a buddhismu, abyste ho ocenili.