Krásný, bohatý, svěží a velkolepý. Seriál The Sandman vyhlíží ambiciózně. Máme první ohlasy

Krásný, bohatý, svěží a velkolepý. Seriál The Sandman vyhlíží ambiciózně. Máme první ohlasy
The Sandman (2022) | Netflix
The Sandman je natočený na motivy DC komiksů od autora Neila Gaimana (Good Omens, Coraline, Stardust). Jeho seriálové adaptace se ujalo celkem sedm režisérů v čele s Jamiem Childsem (Jeho temné esence) a Mikem Barkerem (Příběh služebnice). Na scénáři se mimo jiné podílel samotný Neil Gaiman, David S. Goyer (Temný rytíř) či Allan Heinberg (Chirurgové), kteří jsou zároveň i jeho výkonnými producenty. Produkčními společnosti jsou dále DC Entertainment a Warner Bros. Television.
V pilotním díle, který má 54 minut, se hned od úvodních scén naplno ponoříte do děje, který vás chytne a už nepustí. Příběh pojednává o Morpheovi alias Pánu snů (Tom Sturridge), který byl omylem lapen amatérským kouzelníkem Roderickem Burgessem (Charles Dance) při jeho pokusu o chycení Smrti. Roderick totiž přišel o svého prvorozeného syna a chtěl chytit Smrt, aby ji donutil vrátit syna zpět.

Trailer:

The Sandman
Místo toho se ale v jeho kouzle ocitne Sen, který zůstává uvězněn po dobu sta let, než se náhodnou událostí osvobodí. Vrátí se tak do své říše kouzel, kde zjistí, že za tu dobu nezůstal kámen na kameni a bude muset nejen svou říši, ale i lidský svět navrátit do původního stavu. Během jeho nepřítomnosti se totiž svět bdících proměnil k nepoznání. Lidé buď nemohou spát, nebo se naopak nedokážou ze svých snů probudit, a tak vznikl chaos, kterému bude muset zabránit.
Ve druhém díle, který je o poznání kratší, má 37 minut, navíc Sen zjistí, že je bezmocný. Při jeho zajetí mu byly odcizeny jeho tři posvátné relikvie, bez nichž nemá prakticky žádnou moc a bude se muset vydat na cesty jak do lidského tak i mytického světa, aby našel to, co potřebuje a dokázal vše navrátit do původního stavu.
krasny-bohaty-svezi-a-velkolepy-serial-the-sandman-slavi-sve-prvni-uspechy-podivejte-se-na-prvni-ohlasy-4
The Sandman (2022) | Netflix
The Sandman je dle mého názoru seriál, který Netflix nutně potřeboval. Stranger Things jsou sice fenomén, ale pro tak velkou a světově rozsáhlou platformu je jeden úspěšný titul trochu málo. A The Sandman se objevil právě včas a má velký potenciál.
Po zhlédnutí úvodních epizod se zdá být titulem s bezchybným scénářem, který má hlavu a patu, postavy se zde již od samého počátku vyvíjejí a mají duši a špičkové herecké obsazení tomu ještě dopomáhá. Navíc se může chlubit opravdu skvostným melancholickým fantasy vizuálem, kde se vám do detailu vykreslují všemožné sny, noční můry, tajuplná mýtická místa, ale i lidský svět.
Každý záběr působí jako svébytný obraz, na nějž se nebudete moct vynadívat. Ráda bych Sandmanovi dala plný počet bodů, ale zatím jsem viděla pouze dvě pilotní epizody.
Hodnocení: 90 %

Jak si The Sandman vede ve světě?

Na Rotten Tomatoes seriál první den svého uveřejnění obdržel 89 % kladných ohlasů od uživatelů, kteří se v názorech na hodnocení téměř shodují s názory tamních kritiků.

„Po letech tvrdé dřiny se Neilovi Gaimanovi a jeho týmu konečně podařilo dosáhnout nemožného. Vytvořili seriál, na kteří fanoušci komiksu The Sandman dlouho čekali a doufali. Tato adaptace je skvost.“ (recenze Digital Spy)
„The Sandman je neuvěřitelně ambiciózní výtvor, který se ponořil do silně emocionálního a filosofického světa komplikovaného komiksového díla, a uspěl.“ (Nightmarish Conjurings)
Děj komiksů se Sandmanem je proslulý svou neuvěřitelnou komplexností. Zahrnuje přemíru nejrůznějších světů, které jsou jak moderní, tak historické, mýtické či legendární. Nikdo si netroufal odhadovat, jak se s realizací tvůrci poperou. Jak se zdá, sklízí úspěch.
Podle recenzenta webu IGN je seriál krásný, bohatý, svěží, velkolepý, obsahuje zkrátka vše, na co fanoušci a fanynky čekali. Podle recenzentky filmového webu Variety má seriál velký potenciál. Autorka předpokládá, že má po první sérii šanci pokračovat dál a ukáže nám ještě mnohem víc.
krasny-bohaty-svezi-a-velkolepy-serial-the-sandman-slavi-sve-prvni-uspechy-podivejte-se-na-prvni-ohlasy-1
krasny-bohaty-svezi-a-velkolepy-serial-the-sandman-slavi-sve-prvni-uspechy-podivejte-se-na-prvni-ohlasy-8
V neposlední řadě bych měla zmínit recenzi z The Guardian, který Sandmana označil jako temnou, strhující a naprosto unikátní komiksovou adaptaci přinášející emocionální hloubku, v jiných fantasy titulech téměř nevídanou. Podle slov autora by měl seriál potěšit jak fanoušky komiksu tak i ty, kteří se s ním dosud nesetkali. Co na seriál říkáte vy? Dáte mu šanci?

Všechno, všude, najednou: Úplně nejvíc nejlepší film roku?
Dva režiséři, co si říkají jen „Daniels", točí opravdu crazy videoklipy a filmy. Tento má zatím nejlepší recenze roku, ale musíte být hodně velcí fandové kung-fu, paralelních světů a buddhismu, abyste ho ocenili.