„O pauzách se mnou nikdo nechtěl jíst.“ Představitel obávaného Jigsawa slaví osmdesátiny. Co mu vadí na hororech?

„O pauzách se mnou nikdo nechtěl jíst.“ Představitel obávaného Jigsawa slaví osmdesátiny. Co mu vadí na hororech?
Tobin Bell ve filmu Saw VI (2009) | Lionsgate
Narodil se 7. srpna 1942 v newyorském Queensu jako Joseph Henry Tobin Jr., filmovým fanouškům je nicméně známější jako Tobin Bell. Brzy se s rodiči přestěhoval do Weymouthu v Massachusetts. Jeho matkou byla herečka a on šel v jejích šlépějích. Bell se připojil k divadelníkům sloučeným pod hlavičkou Actors Studia. V pozdních 70. letech a na začátku let 80. hrál menší epizodní role ve snímcích Woodyho Allena (Manhattan) či Martina Scorseseho. Vystupoval též na broadwayské scéně. Než ve filmu promluvil ztvárnil na 35 epizodních rolí.

Ve slavném filmu Sydneyho Pollacka Tootsie (1982) hrál čišníka, ale nebyl uvedený v titulcích. Směrem k Hollywoodu ho poštouchl režisér divadla Actors Studio, doslova mu prý řekl: „Měl bys vyrazit do Hollywoodu a začít hrát padouchy.“ Kvůli svému vzhledu asociujícímu introvertního psychopata byl totiž často obsazován do rolí vrahů, kriminálníků či jinach pokřivených charakterů. Prvním z řady děl bylo Hořící Mississippi (1988) Alana Parkera, kde Bell ztvárnil agenta FBI.
Tobin Bell
Saw: Hra o přežití | Lions Gate Films Inc.
Tobin Bell se nicméně proslavil především díky účinkování v sérii Saw, která odstartovala v roce 2004 snímkem Saw: Hra o přežití. Bellovi připadla úloha skládačkového vraha Johna kramera aka Jigsawa, deus ex machiny trápící potenciální oběti nesplnitelnými úkoly vymanit se ze smrtelných pastí.
Série Saw stojí na důmyslných vražedných strojích, z nichž se trpící hrdinové pokoušejí zoufale dostat. Jigsaw v podání Tobina Bella je nekompromisní soudce bdící nad životy lidských oveček, poukazující na jejich hříchy. Sledování Saw buď ustojíte, nebo film s opovržením zastavíte a nemůžete se na něj dívat dál. Skutečností však je, že prvním dílem Saw Wan a spol. rozpoutali na začátku 21. století jeden z nízkorozpočtových fenoménů, který sklidil mimořádný komerční a fanouškovský ohlas.
Tobin Bell
Saw: Hra o přežití | Lions Gate Films Inc.
První film Saw se natáčel 18 dnů, stál jen něco málo přes 1 milion dolarů, přičemž celosvětově utržil 104 milionů! Vznikla mimořádně úspěšná série, která má prozatím devět snímků. „Ležel jsem v bazénu plném krve , byla mi zima a lepil jsem. O pauzách na jídlo se mnou nikdo nechtěj jíst,“ svěřil se Bell pro Telegram s tím, že výzvou mu byla možnost podílet coby scenárista na vývoji Jigsawova charakteru. "Mohl jsem ho pomoci definovat, to vás vždy coby herce zaujme, taková příležitost je obrovskou příležitostí."
V rozhovoru s roku 2019 pro Chimes se Tobin Bell svěřil, že ačkoliv představuje ikonického Jigsawa, není fandou hororového žánru. „Pokud mi je někdo z nějakého výrazného důvodu nedoporučí, nedívám se na ně. Horory jsou výhradně o strachu.“ Proč ale podle něj uspělo Saw? „Strach je zde také přítomen, ale důležitá je i filosofická linka. S Kramerem se můžete identifikovat, to je výrazná vlastnost nejlepších z padouchů.“ Lidé se ho často ptají, zda je Jigsaw dobrý. „To je na vás, Kramer ale nikdy přímo nezabil člověka, vždy dostanou šanci, ačkoliv malou,“ dodává Bell, který v rámci cen MTV Movie Award obdržel roku 2008 ocenění za Nejlepšího sériového vraha právě díky roli Jigsawa (prozatím se objevil v devíti snímcích Saw série).
Kevin Greutert, Peter Outerbridge, Tobin Bell
Saw VI | Lionsgate
Bell si zahrál též ve známých seriálech jako Walker, Texas Ranger, Akta X, Hvězdná brána, 24 hodin nebo Rodina Sopránů. Má vysokoškolský titul z univerzity Montlair State, kde se věnoval životnímu prostředí. Bell má dva syny a ve volném čase trénuje baseball, hraje na kytaru a věnuje se pěší turistice.

Všechno, všude, najednou: Úplně nejvíc nejlepší film roku?
Dva režiséři, co si říkají jen „Daniels", točí opravdu crazy videoklipy a filmy. Tento má zatím nejlepší recenze roku, ale musíte být hodně velcí fandové kung-fu, paralelních světů a buddhismu, abyste ho ocenili.