Jeden z nejkultovnějších filmů osmdesátek dostává remake. Hvězdu Hříšného tance střídají dnešní idol dívčích srdcí a legenda UFC

Jeden z nejkultovnějších filmů osmdesátek dostává remake. Hvězdu Hříšného tance střídají dnešní idol dívčích srdcí a legenda UFC
Road House / Hrozba smrti | United Artists
Road House, v češtině nazývaný Hrozba smrti, bezesporu náleží k hollywoodským legendám osmdesátých let. Tehdejší žhavá hvězda Patrick Swayze, která rozvlnila celý svět v úspěšném Hříšném tanci, se spojila se začínajícím režisérem Rowdy Herringtonem (Jack Rozparovač se vrací) a stvořila postavu neohroženého bodyguarda Daltona, jenž odjíždí sjednat pořádek do nočního klubu v Missouri. Řádí tam partička výtržníků, ale brzy se ukáže, že Dalton, dokonalý muž mnoha jizev i doktorátu z filosofie, musí čelit zločinecké organizaci v čele s obávaným gangsterem.
Vedle Swayzeho si ve filmu zahráli třeba Kelly Lynch nebo Sam Elliott. Produkoval ho legendární Joel Silver, jenž měl v té době na kontě hity jako Smrtonosná zbraň, Smrtonosná past či Predátor. Jeho společnost Silver Pictures nyní zaštítí i remake, který natočí renomovaný režisér Doug Liman (Agent bez minulosti, Na hraně zítřka). O této novince informoval zahraniční web Hollywood Reporter.
Patrick Swayze
Hrozba smrti | United Artists
Liman bude pracovat podle scénáře Anthonyho Bagarozziho a Charlese Mondryho, kteří napsali buddy komedii Správní chlapi. Hlavní roli si tentokrát střihne slavný Jake Gyllenhaal. Toho jsme naposledy viděli v akčním nářezu Michaele Baye Ambulance, ale mezi jeho nejoceňovanější projekty patří například Donnie Darko, Zodiac či Slídil. Spolu s ním byli ohlášeni také Billy Magnussen, Lukas Cage či vycházející portugalská hvězda Daniela Melchior.
Příběh bude lehce pozměněný a Gyllenhaal ztvární bývalého bojovníka UFC, jenž přijme pozici vyhazovače v nevyzpytatelném floridském klubu. Podle krátkého oficiálního popisu ale „brzy zjistí, že v tomhle tropickém ráji není vše takové, jak se zdá“. Spojitost s UFC navíc zpečetí další a překvapivý člen obsazení, jímž je slavný zápasník Conor McGregor. Ten si zde odbyde svůj herecký debut a konečně bude moci zúročit dlouhé roky teatrálního napařování před soupeři i před filmovými kamerami.
O nové verzi filmu Road House s Limanem a Gyllenhaalem se hovořilo už roku 2021, projekt vyvíjelo studio MGM. V březnu letošního roku ale toto klasické studio a domov Jamese Bonda odkoupil Amazon za 8,5 miliardy dolarů, tudíž se nyní počítá s tím, že snímek poputuje na streamovací službu Prime Video.
Jake Gyllenhaal
Ambulance | Universal Pictures
Původní Road House má kultovní pověst jakožto snímek, který nemůžeme brát vážně a jehož protagonista proplouvá nebezpečím s elegancí Swayzeho tanečních kreací a s nezranitelností Arnolda Schwarzeneggera. Kritici si na něm v době vydání smlsli a tvůrci si pro změnu mohli pochutnat na Zlatých malinách – na tohoto „Antioscara“ byl snímek nominovaný v pěti kategoriích včetně nejhoršího filmu a herce pro Swayzeho. Zakladatel Zlatých malin John Wilson zařadil Road House ve své knize The Official Razzie Movie Guide do seznamu The 100 Most Enjoyably Bad Movies Ever Made (tedy něco jako 100 mizerných filmů, které si nejvíc užijete). V kinech film vydělal slušných 60 milionů dolarů, ale více se mu dařilo později na VHS.
Šéfka Amazon Studios Jennifer Salke si je tohoto odkazu vědomá a projekt ve svém prohlášení nazvala „homerunem“. Podle ní „nejde jen o pokývnutí na fanoušky a fanynky originálu, ale také o velký a zábavný snímek pro široké publikum“.

Kinobox: Tento film není o Vietnamu, je to Vietnam. Hotová apokalypsa!

Do kin přichází po letech nejslavnější protiválečný film všech dob – Apocalypse Now. Tento sestřih má 183 minut a odpovídá nejvíc tomu, čeho chtěl dosáhnout režisér Francis Ford Coppola. Takové dílo by dnes už nemohlo vzniknout.