Panické záchvaty a úzkost. Natáčení nadšeně přijímaného filmu o legendární záchranné akci zrcadlilo traumata skutečné události

Panické záchvaty a úzkost. Natáčení nadšeně přijímaného filmu o legendární záchranné akci zrcadlilo traumata skutečné události
Třináct životů | Amazon Prime Video
23. června 2018 bylo dvanáct chlapců ve věku 11 až 16 let s jejich trenérem v prudkých deštích zahnáno do desetikilometrového jeskynního komplexu na severu Thajska, kde v naprosté tmě, bez jídla a se stoupající hladinou vody čekalo na vyproštění osmnáct dní. O této události, která připravila o život dva členy mezinárodního záchranného týmu, už vznikl skvělý dokument Záchrana uvedený loni na festivalu v Jihlavě.
Renomovaný režisér Ron Howard, jenž má Oscara za Čistou duši a natočil také Rivaly nebo Apollo 13, ale v námětu spatřil možnost pro strhující hollywoodský příběh. V jeho novince Třináct životů si členy záchranné operace zahrají hvězdní herci Viggo Mortensen, Joel Edgerton, Tom Bateman a Colin Farrell. Posledně jmenovaný si přitom z natáčení odnesl tak silné zážitky, že na ně do smrti nezapomene.

Trailer: Třináct životů

Colin Farrell, Ron Howard, Joel Edgerton, Viggo Mortensen | Amazon Prime Video
„Doslova děsivé. Příšerné,“ svěřil se šestačtyřicetiletý Farrell magazínu Entertainment Tonight. Narážel tím ale především na realistický produkční design, který napodobil jeskyně Tham Luang a byl kompletně zatopený vodou. „Bylo to strašidelné. Už tak nejsem kdovíjaký plavec. Ale ne že bychom plavali či šlapali vodu, museli jsme zůstat na hladině. Jenže oni sestavili působivou jeskynní síť, kterou zaplavili vodou. Byly to asi čtyři nebo pět odlišných jeskyní, které vycházely z topografie jeskyní Tham Luang v Thajsku. My jsme se vydali dolů a žádné nahoře nebylo,“ vysvětlil.
Natáčelo se tedy v kompletní tmě, což herce znervózňovalo ze všeho nejvíc. „Když máte ve vodě možnost vzhlédnout a vidět hladinu, hodně vám to pomůže,“ pokračoval herec známý z filmů Minority Report nebo V Bruggách. „Když ale takovou možnost nemáte, nad hlavou vám skutečně ční strop a navíc se vám nedostává vzduchu, nadělá vám to v hlavě pěknou paseku,“ přiznal.
Farrell se svěřil, že ho přepadaly záchvaty paniky i přesto, že na natáčení byli přítomní konzultanti, kteří se roku 2018 účastnili reálné záchrany. „Měli jsme skvělé asistenty. Byli s námi Rick Stanton (ztvárňuje jej Viggo Mortensen) a Jason Mallinson (toho hraje Paul Gleeson), kteří byli mezi těmi pěti gentlemany, již s chlapci z jeskyně vyplavali. Ale i tak jsem měl pod vodou návaly paniky, a to byl pro mne zcela nový zážitek,“ vylíčil herec.
Současně prozradil, že za jeho nervozitou nevězela ani tak jeho slabší povaha, ale čistě náročnost produkce, kterou potvrdil i jeden z přítomných potápěčů. „K dispozici jsme měli báječné bezpečnostní potápěče. Jednoho dne, když jsme zrovna netočili, jsem se jednoho z nich zeptal, na kolika filmech už spolupracoval. Řekl mi, že asi na dvaceti, kde se točilo pod vodou. Zajímalo mě, jaký z nich byl podle něj nejnebezpečnější, a on mi potvrdil, že tenhle,“ řekl Farrell.
Třináct životů
Třináct životů | Amazon Prime Video
Třináct životů si odbyde premiéru 5. srpna na Amazon Prime Video, ale původně mělo zamířit do kin. Premiéra byla stanovená na letošní duben, jenže studio MGM se rozhodlo odlotiž ji na listopad a zapracovat na marketingu, a to v reakci na fantastické testovací projekce. Amazon však mezitím MGM koupil a Howardova novinka se na sklonku července předvedla jen v hrstce zámořských kin.
První reakce jsou přesto výhradně pozitivní a vypadá to, že režisérský matador ve spolupráci se scenáristou Williamem Nicholsonem, jenž má na kontě Gladiátora či jiné survival drama Everest, natočil další okamžitou klasiku.

Kinobox: Všechno, všude, najednou: Úplně nejvíc nejlepší film roku?

Dva režiséři, co si říkají jen „Daniels", točí opravdu crazy videoklipy a filmy. Tento má zatím nejlepší recenze roku, ale musíte být hodně velcí fandové kung-fu, paralelních světů a buddhismu, abyste ho ocenili.