Blondýnka v nové upoutávce naznačuje, že hlavní hrdinkou nebude Marilyn Monroe, ale Norma Jean. Kontroverzní herecké obsazení začíná dávat smysl

Blondýnka v nové upoutávce naznačuje, že hlavní hrdinkou nebude Marilyn Monroe, ale Norma Jean. Kontroverzní herecké obsazení začíná dávat smysl
Blondýnka | Netflix
Nová, zatím nejdelší upoutávka neprozrazuje víc ne to, že se příběh bude soustředit na kontrast soukromého života Normy Jean, inteligentní a ambiciózní ženy, a „blonde bombshell“ Marylin Monroe, nekonečně naivní bytosti, jež kromě ztělesnění čisté sexuality nemá v portfoliu mnoho dalšího. Tento konflikt prostupoval život skutečné Jean, jež o „Monroe“ často mluvila ve třetí osobě – jako o své roli či masce.
Zatím není úplně jasné, co ve filmu si žádá tak výrazně omezenou věkovou přístupnost. Může jít o publicity stunt, jímž produkce dává najevo, že na rozdíl od některých jiných filmů z posledních let, jako byl Můj týden s Marilyn, nás nečeká romantická komedie, ale tvrdé drama. Do filmu mohla být vložena jedna sexuálně explicitnější či nějak drastická scéna záměrně proto, aby byl udělen vysoký rating. To je však zatím pouhá spekulace.
Blonde: trailer
Kontroverze ale budí už jméno a především původ kubánské herečky Any de Armas, jež není Monroe dokonale podobná. Naznačená témata Blondýnky, jak se film nazývá, ale tuto volbu trochu osvětlují. Skutečná Monroe byla samozřejmě rovněž tmavovláska a v blonďaté „kleci“ se ne vždy cítila dobře. Výrazné „tmavé“ rysy Any de Armas skryté pod nánosem make-upu tento konflikt staví do popředí, což mu může sloužit ku prospěchu.
Proto nemá smysl u filmových adaptací vždy lpět na historické přesnosti – zdůraznění již existujícího kontrastu může publiku pomoct snáz pochopit jádro celého problému. Jako se Norma Jean nutila do toho, aby vypadala jako Marilyn Monroe, totéž bude nyní dělat de Armas.
Marketing snímku zatím nemá problém provokovat. Média zaplňují přesné reprodukce slavných fotografií s Marilyn Monroe, jež rekonstruují obraz s fetišistickou přesností, což tím víc upoutává na očividný odklon ve volbě latinskoamerické herečky. Rozhodně se jim podařilo vyvolat velkou vlnu odporu. Blondýnku zatím ve veřejném prostoru definují především urážky Any de Armas.
Blondýnka
Blondýnka | Netflix
Vždy je třeba připomínat, že historická věrnost není objektivní kvalita fikčního filmu. Dílo o ni může usilovat, ale nemusí. Totéž platí pro podobnost herců. Austin Butler není zase tak moc podobný Elvisovi, přesto je jeho výkon obecně velmi chválený. U de Armas však hraje velkou roli její etnicita. Američané vnímají „latinos“ jako skupinu více oddělenou od „bělochů“ než Evropané. Mnoho z nás by de Armas pravděpodobně nepovažovalo za „jinou rasu“, v Americe jde ale o komplikovaný společensko-politický problém. Na její obsazení do role „bílé ikony“ se tedy nabalila i řada starého dobrého rasismu.
Kvality výsledného filmu zatím můžeme jen odhadovat, ukazuje to ale, že Andrew Dominik se nebojí odvážných voleb. Talentovaný novozélandský filmař dal světu v roce 2007 úžasný postwestern Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem s Bradem Pittem, od té doby ale natočil jediný, nepříliš výrazný film. Jeho návrat s Blondýnou je přesně tím, co jeho kariéra i příznivci potřebují. Jestli se zadaří, se dozvíme 23. září na Netflixu.

Kinobox: Tento film není o Vietnamu, je to Vietnam. Hotová apokalypsa!

Do kin přichází po letech nejslavnější protiválečný film všech dob – Apocalypse Now. Tento sestřih má 183 minut a odpovídá nejvíc tomu, čeho chtěl dosáhnout režisér Francis Ford Coppola. Takové dílo by dnes už nemohlo vzniknout.