DC Liga supermazlíčků je animák plný bizáru. Nenechte si ujít zmutovaná lysá vraždící morčata

DC Liga supermazlíčků je animák plný bizáru. Nenechte si ujít zmutovaná lysá vraždící morčata
DC Liga supermazlíčků (2022) | Warner Bros.
Rodinný, animovaný a dobrodružný snímek DC Liga supermazlíčků (DC League of Super-Pets) vstupuje do kin 28. července. Pracovala na něm samá slavná jména. Režie se ujali Jared Stern (LEGO® Batman film) a Sam Levine (U nás na farmě), v hlavních rolích uslyšíte Dwayna Johnsona, Johna Krasinskiho, Keanu Reevese, Kate McKinnon, Kevina Harta a Natashu Lyonne. Pokud ale půjdete na dabovanou verzi, potěší vás hlas Martina Zahálky, Filipa Švarce či Martiny Šťastné.

Trailer: DC Liga supermazlíčků

DC Liga supermazlíčků
Příběh se točí kolem Supermana a jeho věrného psa Krypta, který s ním cestoval napříč galaxiemi. V tomto fiktivním animovaném DC světě je Superman všude vyobrazovaný společně se svým psím společníkem a oba jsou stejně slavní. Ano, Krypto je superpes ve všech směrech, má stejné schopnosti jako jeho pán, nadevše jej miluje, udělal by pro něj všechno, ale jako každý normální pes se bojí, že o něj jednou přestane mít jeho pán zájem. Žárlí proto na Supermanovu snoubenku Lois Lane, která by ho mohla nahradit. Další věc, která jej od ostatních psů odlišuje, je to, že stárne stejně jako člověk. Bohužel ve filmu není řečeno, zda to platí i u ostatních zvířat, která zde vystupují.
Během trucovité chvíle si nevšimne, že je jeho pán v ohrožení. Napadlo jej vraždící lysé morče, které bylo v minulosti testovacím subjektem Lexe Luthora. Morčeti se podařilo z nezdařilého pokusu se zvláštním druhem kryptonitu získat menší úlomek, který drobného hlodavce udělal supersilným. Morčecí samička Lulu má na za to, že byla Luthorovým vědeckým spolupracovníkem, touží se mu odvděčit a dokázat, že by pro něj snesla modré z nebe.
dc-liga-supermazlicku-je-animak-plny-bizaru-nenechte-si-ujit-zmutovana-lysa-vrazdici-morcata-10
DC Liga supermazlíčků (2022) | Warner Bros.
Podaří se jí tak pomocí nových schopností zajmout celou Ligu spravedlnosti a zbavit Krypta jeho schopností. Jediný, kdo se jí může postavit, jsou její bývalí zvířecí kolegové z útulku, kde prováděla tajné testy poté, co byla odebrána Luthorovi. Do cesty jí vstoupí superrychlá želva; veverka, která střílí blesky; nezranitelný pes a prasátko, jež umí měnit velikost. Krypto, který jindy nerad spolupracuje s ostatními zvířaty, je tak nucený uzavřít spojenectví.
dc-liga-supermazlicku-je-animak-plny-bizaru-nenechte-si-ujit-zmutovana-lysa-vrazdici-morcata-9
DC Liga supermazlíčků (2022) | Warner Bros.
Během jejich cesty Krypto prochází psychologickým vývojem, kdy se ze sobeckého psa stává kolektivním hráčem, jenž má ve výsledku velice rád společnost dalších zvířat, a navíc možná pochopí, že se nemá čeho bát a že Superman zůstane jeho věrným přítelem, ať už bude s Lois, nebo bez ní. Než se ale dozví pravdu, bude se muset postavit Lulu a její armádě zmutovaných morčat. A světe, div se, morčata umějí být velice nebezpečná!
Co čekat od filmu, který je určený primárně dětskému publiku? Trochu té bizarnosti a vtipů, které pochopí dospělí. Například když prasečí hrdinka PB řekne, že získala superschopnosti, aniž by jí museli zabít strýce. Děti v kině mlčely, zato se nenápadně smáli rodiče, kteří ocení černý humor. Dále je zde pár narážek na současná společenská témata, jako je LGBTQ+. Jeden ze psů, jež hlavní hrdina Krypto potká v parku, mu řekne, že si jeho panička našla snoubenku.
dc-liga-supermazlicku-je-animak-plny-bizaru-nenechte-si-ujit-zmutovana-lysa-vrazdici-morcata-11
DC Liga supermazlíčků (2022) | Warner Bros.
DC Liga supermazlíčků je příjemnou podívanou s velice přitažlivým vizuálem. Film je natočený ve 3D, jak už tomu u nových animáků bývá zcela běžně. Nicméně postavy jsou trochu deformované, aby působily lehce komicky, trochu jako karikatury. Superman má větší hlavu a trup a krátké nožičky, Lois zase zvláštně protažený obličej a Aquaman má místo nohou ploutve.
Co se týče ostatních superhrdinů z Ligy spravedlnosti, ti zde prakticky nemají žádnou větší roli. Jen se ve filmu párkrát mihnou, dostanou se do zajetí a to je všechno. Wonder Woman vypadá jako namakaná kulturistka, Green Lantern je dívka s barevnými vlasy, Batman statný a vysoký a Flash je dost hubený.
dc-liga-supermazlicku-je-animak-plny-bizaru-nenechte-si-ujit-zmutovana-lysa-vrazdici-morcata-1
DC Liga supermazlíčků (2022) | Warner Bros.
Stejně tak mě zaujaly i povahové rysy postav, které jsou zde vyobrazené dost přehnanou formou, ale díky tomu jsou vlastně vtipné. Tím, že tímto způsobem zachytili jejich emoce a povahové rysy, umožnili i těm nejmenším divákům náhled do jejich duší a možná jim tak usnadnili si mezi hrdiny vybrat svého oblíbence. A to nejen z pohledu superschopností ale i osobností. O to větší škoda je, že zde na ně nezbylo příliš mnoho času.
Například Batman, jehož známe jako tajemného a nemluvného samotáře. V tomto animáku s ním ale tvůrci pracovali tak, že tyto jeho emoce vyhnali na hranu. Batman vzpomíná na hrůzy z dětství, kdy spadl mezi netopýry, a říká, že jej to velice traumatizovalo. Přitom vypadá, že se v celé dramatičnosti zhroutí. Proto několikrát zdůrazňuje, že pracuje sám a nikoho nepotřebuje. Superman je naopak trochu egocentrický přesně jako jeho pes a vystupuje jako velký a nepřemožitelný spasitel lidstva.
dc-liga-supermazlicku-je-animak-plny-bizaru-nenechte-si-ujit-zmutovana-lysa-vrazdici-morcata-4
DC Liga supermazlíčků (2022) | Warner Bros.
Ostatní hrdinové bohužel nemají na obrazovce víc prostoru, včetně těch zvířecích. Prasátko PB bojuje se sebevědomím, veverka Chip je ze všeho ustrašená, želva Merton je slepá, sem tam nadává a ráda mluví o své minulosti a nesmrtelný pes Ace je zkrátka samotář stejně jako Batman, který se snaží působit drsně, ale moc mu to nejde.
Film má ve výsledku zhruba 102 minut, takže není příliš zdlouhavý a děj rychle utíká. Pokud se alespoň trochu orientujete ani ne tak v komiksech DC, jako spíš v jejich filmech, bude se vám tento titul zaručeně líbit. Co čekat od akční pohádky? Jednoduchý příběh, nějaké ponaučení pro děti, humor a šťastný konec.
Možná by někoho napadlo, zda je tento film lepší než například LEGO® Batman film, v němž taktéž vystupují hrdinové z DC komiksů. Odpověď by pravděpodobně zněla ano, čemuž odpovídá i hodnocení na Rotten Tomatoes (80 %) či IMDb (73 %). Liga supermazlíčků má nyní na obou platformách shodně 85 %.
hodnocení: 70 %

Kinobox: Všechno, všude, najednou: Úplně nejvíc nejlepší film roku?

Dva režiséři, co si říkají jen „Daniels", točí opravdu crazy videoklipy a filmy. Tento má zatím nejlepší recenze roku, ale musíte být hodně velcí fandové kung-fu, paralelních světů a buddhismu, abyste ho ocenili.