Nemá snad Karel Roden na nájem? Indián vypadá jako nejpitomější český film sezóny, kterým se jeho účastníci bezmezně ztrapní

Nemá snad Karel Roden na nájem? Indián vypadá jako nejpitomější český film sezóny, kterým se jeho účastníci bezmezně ztrapní
Indián | Bioscop
Snímek vypadá při pohledu na trailer jako další zaměnitelná mainstreamová komedie. A to včetně nadpřirozené zápletky, která to vše trochu oživí. Kam by se ale čeští srandisti mohli posunout, když už jsme sledovali Jiřího Langmajera bláznit s myslí ženy? Co takhle sledovat, jak do těla Karla Rodena vstupuje indiánský náčelník! Jistě to povede k spoustě šíleností, ale taky objevení nové životní moudrosti díky splynutí se zkušeností vznešených divochů.
Indián | Bioscop
Jisté je, že v další americké produkci už se Roden nejspíš nemihne, protože až zámořským producentům někde vyskočí plakát na tenhle film, rychle je přejde chuť. Z amerického hlediska je Indián zcela nepřípustným filmem. Češi si ale stále ještě plně neuvědomili, že původní obyvatelé Ameriky jsou skuteční lidé se skutečnou kulturou a jejich zobrazení jak z dobrodružného románu 19. století zkrátka není na místě.
Nesmíme zapomínat, že příchozí běloši se na nich dopustili genocidy (jejíž rozsah jde do desítek milionů obětí) a spory ohledně následků pokračují dodnes. Brát domorodou kulturu jako romantickou studnici moudrosti, z níž běloši čerpají vzletnou náladu, si tedy můžeme podle názoru velké většiny z jejích příslušníků strčit za klobouk. Ne však za čelenku.
Indián
Indián | Bioscop
Karikovaná podoba indiánů je hlavně ve Spojených státech poslední dekády odstraňována z firemních log, která se jen hemžila různými náčelnickými figurkami a hovorovými výrazy. Největší poprask vzbudil souboj o název sportovního klubu Washington Redskins (Rudoši), než se tým v roce 2020 přejmenoval na Commanders (Velitelé).
Ani samotný pojem „Indián“ už v Americe takřka není používán. Je symbolem evropské intervence a nepochopení, když si dobyvatelé mysleli, že dorazili do Indie a mluví s Asiaty. Někteří naopak míní, že tento termín je „pomníkem stupidity bělochů“, a měl být proto zachován natruc.
Z jistého hlediska dává smysl, že v Česku si s „indiány“ (což je v našem jazyce stále přípustný termín) tolik nelámeme hlavu. Nejde o problém naší komunity. Indiány u nás zastupují romány Karla Maye – muže, který vkročil na americký kontinent až po publikaci většiny svých knih a jeho představy o původních obyvatelích byly čirou romantickou fantazií. "Ušlechtilé divochy" líčil ve velmi pozitivním světle, i proto u nás vůči "indiánům" zpravidla nejsou používány rasistické výpady, ale naopak se jim vyjadřují sympatie.
K dobré pověsti indiánů u nás přispělo i působení esoterických osobností, jako je herec Jaroslav Dušek, který velebí (bohužel neexistující) kmen jihoamerických Toltéků. Poukazovat na škodlivost pozitivních stereotypů je pak vždy o kus komplikovanější než těch negativních.
Indián
Indián | Bioscop
Nemusíme se tedy Indiánem tolik trápit i proto, že jím nemůžeme z naší malé a vzdálené země indiánům způsobit politickou, společenskou ani emocionální škodu. Z pohledu Američanů by šlo nejspíš o roztomilý projev necivilizovanosti kulturně zakrnělé východoevropské zemičky. „Ano, bylo by lepší, kdyby o tom ti lidé trochu přemýšleli, kdyby projevili trochu empatie a rozmyslu. Víme ale vůbec, jestli v tom Čečensku umí používat splachovací záchod? Nechte je být!“
Režisér a spoluscenárista Tomáš Svoboda ani samotný Karel Roden se nedopouštějí takové společenské nezodpovědnosti, jako kdyby podobný film vyprodukovali za mořem. Pouze se ztrapňují a ukazují svou bezmyšlenkovitost. Pokud se samozřejmě neukáže, že s celým motivem pracují s nějakou dávkou subverze, jako když Džun-ho Pong nechal ve stěžejní scéně oscarového Parazita hrdiny nosit indiánské čelenky, aby dal najevo jejich kulturní necitlivost a izolovanost od skutečného světa. Ale věří tomu někdo? Pravdu se dozvíme 22. září.

Thor 4 prožívá milostný vztah s kladivem a paroduje sám sebe
Čtvrtý díl komiksového Thora už není lehká komedie, ale vyloženě sebeparodie. Drama zmizelo, i když hrdinovi umírá jeho milá a hrozí mu smrt.