Nejchlapáčtější krimi historie bude pokračovat. Ambice legendárního filmaře jsou nedozírné

Nejchlapáčtější krimi historie bude pokračovat. Ambice legendárního filmaře jsou nedozírné
Nelítostný souboj | Warner Bros.
Roku 1995 šlo o obrovskou událost. Herečtí titáni Robert De Niro a Al Pacino se poprvé střetnou na stříbrných plátnech, a to v režii Michaela Manna a v tříhodinové kriminální epice pokrývající smělé lupičské zátahy i policejní vyšetřování. Nelítostný souboj (v originále Heat) dostál svým očekáváním a díky komplexnímu příběhu, precizní režii i hercům, mezi nimiž nechyběli také Val Kilmer, Jon Voight či Tom Sizemore, se stal absolutní žánrovou klasikou, která rezonuje dodnes – především pak díky častým reprízám v TV a skvělým prodejům na videu.
Michael Mann, jenž natočil také vypravěčsky nekompromisní a stylisticky výrazné filmy jako Insider: Muž, který věděl příliš mnoho, Collateral či Miami Vice, si je výsadnosti svého nejslavnějšího díla vědom. Příběh policisty Vincenta Hanny (Pacino) a zloděje Neila McCauleyho (De Niro) rozpracoval v psychologický manifest o posedlosti vlastní prací, který nepostrádá hutnou románovou strukturu. Není tedy překvapením, že pokračování s názvem Heat 2 zpracoval Mann jako román, kterého se publikum dočká již v srpnu.
Na knize pracoval spolu se spisovatelem Megem Gardinerem a její samotná struktura vyzařuje ambice, které ji přirovnávají třeba k mafiánské fresce Kmotr 2. Příběh se totiž naráz odehrává ve dvou časových rovinách – první roku 1989, tedy šest let před událostmi jedničky, a druhá roku 2002, tedy sedm let po nich.
První ohlasy slibují vzrušující čtení, které sice až moc spoléhá na lásku ke klasickému filmu a hereckým portrétům postav, ale nabídne přesně to, co fanoušci a fanynky od pokračování Nelítostného souboje očekávají.
Michael Mann (vlevo) a Al Pacino
Michael Mann (vlevo) a Al Pacino | 1995 Warner Bros.
A to není všechno. Přestože Michael Mann natočil poslední celovečerní snímek před sedmi lety, kdy finančně i u kritiky propadl jeho špionážní thriller Hacker s Chrisem Hemsworthem, v devětasedmdesáti letech se hodlá za kameru opakovaně vracet.
Nedávno odstartovala produkce jeho vysněné biografie Enza Ferrariho, jehož si zahraje Adam Driver, a režisér navrch v nedávné publikaci časopisu Empire prozradil, že Heat 2 plánuje rovněž zfilmovat.
„Je to v plánu jako film,“ nechal se slyšet Mann, jenž si je vědom obrovské výzvy a zodpovědnosti. „Bude to skromný snímek? Ne. Půjde o jeden rozsáhlý projekt,“ slíbil povzbuzen vědomím, jak původní film stále rezonuje po celém světě.
„Zakořenil v kultuře. Je všeobecně známý. Mohl bych se ošálit a myslet si, že ho zná celý svět, ale když se podíváte na jeho dvacetiletý úspěch na domácích nosičích, není o tom pochyb. Lidé na něj stále koukají a mluví o něm, je to značka. Je to trošku jako samostatný filmový vesmír. A to rozhodně ospravedlňuje velmi rozsáhlý ambiciózní snímek.“
Mann také vysvětlil, proč se rozhodl nejprve vydat knihu. „Román vám nejlépe umožní ponořit se do vnitřního světa příběhu, což je fascinující. Tento zážitek se pokouším evokovat i ve svých filmech, snažím se publikum přemístit do světa určité postavy.“
Román a tedy i plánovaný snímek odkryje především další příběhy kolem charakteru Al Pacina a také Vala Kilmera. Vzhledem k tomu, že od premiéry Nelítostného souboje uběhlo už 27 let, je ale návrat všech původních herců vyloučený. Sám Pacino by si jako mladší verzi Vincenta Hanny prý představoval Timothéeho Chalameta známého z Duny.
Nelítostný souboj
Nelítostný souboj | 1995 Warner Bros.
Zašli byste na pokračování Nelítostného souboje do kina a koho byste si představovali kráčet ve šlépějích Roberta De Nira, Vala Kilmera a Al Pacina?

Thor 4 prožívá milostný vztah s kladivem a paroduje sám sebe
Čtvrtý díl komiksového Thora už není lehká komedie, ale vyloženě sebeparodie. Drama zmizelo, i když hrdinovi umírá jeho milá a hrozí mu smrt.