Miláček osmdesátek Mickey Rourke si myslí, že kariéra Toma Cruise stagnuje

Miláček osmdesátek Mickey Rourke si myslí, že kariéra Toma Cruise stagnuje
Mickey Rourke | Shout! Studios
Tom Cruise letos do kin uvedl Top Gun: Maverick, který v tržbách hravě překročil miliardu dolarů a platí tak za jednu z největších kasovních senzací tohoto století. Šedesátiletý Cruise se vyhřívá na vrcholu slávy a dá se říci, že se mu nikdy nedařilo lépe. Na cestě jsou navíc další dvě části Mission: Impossible a ve hře je rovněž vesmírný projekt, v rámci nějž by herec odjel natáčet na mezinárodní vesmírnou stanici.
Ne každý je ale z úspěchu dříve odsuzovaného scientologa, jenž se proměnil v heroického kaskadéra bez pudu sebezáchovy, nadšený. Herec Mickey Rourke, z nějž hlavně ženské publikum v osmdesátých letech šílelo, se v show Piers Morgan Uncensored nechal slyšet, že Toma Cruise nebere jako herce vážně.
„Neznamená to pro mě ani hovno,“ reagoval Rourke, jehož si můžeme pamatovat z filmů jako Dravé ryby, 9 a 1/2 týdne či Angel Heart, na momentální triumf dvojky Top Gunu. „Cruise hraje tutéž roli už 35 let a pro něco takového nemám respekt. Nezajímají mě prachy nebo moc... Když sleduji pracovat Al Pacina nebo Christophera Walkena nebo ranou práci De Nira, Richarda Harrise či Raye Winstona, to jsou herci, jakými bych chtěl být. Jsou to chlapi, kteří se coby herci snažili rozvíjet.“
9 a 1/2 týdne
9 a 1/2 týdne | Metro-Goldwyn-Mayer
To ale podle Rourkea není případ Cruise, jenž se prý neposunul už 35 let. Na otázku, zda ho považuje za dobrého herce, dokonce Rourke odpověděl: „Pro mě je irelevantní.“ Rozhodně jde o odvážné tvrzení už vzhledem k tomu, jak si v branži jeden i druhý stojí. Cruise je na vrcholu oněch 35 let, přesně od doby, kdy do kin zamířil původní Top Gun. Má doma tři Zlaté glóby a na svém kontě tři nominace za Oscara, přičemž spolupracoval s některými z největších režisérů, jako jsou Stanley Kubrick, Steven Spielberg či Oliver Stone. Mezi lety 2006 a 2011 to s ním sice vypadalo bídně, ale neúnavný herec dokázal svou filmovou personu revitalizovat a momentálně je považovaný za největší akční a dost možná i hollywoodskou hvězdu současnosti.
Top Gun: Maverick už přepočítává 1,18 miliardy dolarů a vypadá to, že letos ho může překonat už jen dvojice Black Panther 2 a Avatar 2. Na internetu se začínají vynořovat zvěsti o možném pokračování a nic nenasvědčuje tomu, že by publikum bylo z „irelevantního“ Toma Cruise otrávené.
Mickey Rourke přitom jednu dobu bojoval s kariérním úpadkem. Drogy a alkohol si na něm už v devadesátkách vybraly svou daň a jeho životní styl ve spojení s profesionální kariérou boxera, jíž se věnoval v devadesátých letech, proměnily kdysi atraktivní obličej v unavený a sešlý odlesk dřívější slávy.
Této vizáže poznamenaného odpadlíka dokázali někteří filmaři využít i v tomto století a Rourkeho role v Sin City či druhém Iron Manovi jej opět zapsaly na listinu žádaných herců. Především pak drama Wrestler, v němž ztvárnil chřadnoucího zápasníka, jenž do ringu nastupuje za znění Sweet Child O'Mine od Guns N' Roses – na tutéž píseň nastupoval i coby profesionální boxer.
Na druhou stranu, Rourkeho provází kontroverzní pověst dlouhodobě a netají se tím, že nemá nejlepší vztahy třeba s Darrenem Aronofskym, jenž jej musel při natáčení Wrestlera dle webu The Playlist tahat z postele, nebo s Robertem De Nirem. Svou tvrdošíjnou osobnost svádí na zneužívání, jímž si v mládí prošel. U Pierse Morgana prozradil, že byl zneužívaný ve 14 letech a musel si vybrat: „Přijde čas, kdy žijete ve studu. Tím to je. Není nic horšího. A máte dvě možnosti: Buď žijete zostuzení a stanete se zlomenou osobou, nebo se rozhodnete zocelit. Nejde ani tak o volbu jako spíš o přežití.“
Tom Cruise
Tom Cruise ve filmu Top Gun: Maverick (2022) | Paramount Network
Rourke dnes vystupuje v béčkových a neznámých projektech, ovšem také on bude mít šanci znovu prorazit. Příští tok totiž bude mít premiéru nový snímek legendárního režiséra Romana Polanskiho (Pianista) s názvem The Palace, v němž Mickey Rourke ztvární hlavní roli. A bude chtít opět navazovat spíše na Al Pacina a Walkena nežli na irelevantního Cruise, přičemž sebevědomí mu neschází.
„Mám více schopností než většina herců kolem mě, a kdybych se uměl dobře chovat, tak se jistě najde mnoho mladých a začínajících režisérů, kteří se nebojí toho, jak jsem byl kdysi přijímaný,“ prozradil devětašedesátiletý Rourke.

Kinobox: Top Gun

Legendární Kinobox je zpět a nenechá na pokračování filmu Top Gun nit suchou.