Ve věku 82 let zemřel americký herec James Caan známý z hitů Kmotr a Misery nechce zemřít

Ve věku 82 let zemřel americký herec James Caan známý z hitů Kmotr a Misery nechce zemřít
James Caan v Kmotrovi | Paramount Network
Caan se řadí mezi největší filmové legendy své doby. Za roli impulzivního Sonnyho Corleoneho ve filmu Kmotr (1972) byl nominovaný na Oscara a už jen touto rolí se zapsal do historie kinematografie. Caan ale nebyl jen představitelem jedné role. Přímo fantastický byl v celovečerním debutu Michaela Manna Zloděj (1981), diváky zaujal v dramatu Gambler (1974), kultovní sci-fi Lebkouni (1988) a nezapomenutelný výkon podal také v hlavní roli hororu podle románu Stephena Kinga Misery nechce zemřít (1990). Fanoušci akčního žánru si ho také dobře vybaví z hitu Arnolda Schwarzeneggera Likvidátor (1996) či komedie Vánoční skřítek (2003).
James Caan
Zloděj | United Artists
Caan, který se narodil 26. března 1939 v newyorské čtvrti Bronx židovským emigrantům Sophii a Arthurovi Caanovým, již utekli před Hitlerem z Německa, měl za sebou dlouhou filmovou kariéru, přičemž největšího úspěchu dosáhl v sedmdesátých letech. V letech 1982 a 1987 se Caan vytratil z filmového průmyslu, protože trpěl depresemi, které ho postihly kolem smrti jeho sestry. Navíc v té době podlehl závislosti na kokainu. Velký návrat před kamery znamenala v roce 1987 hlavní role velitele čety ve válečném dramatu z období Vietnamské války Zahrady z kamene (1987), kam ho znovu obsadil režisér Kmotra Francis Ford Coppola. Caan svoje deprese a problémy s kokainem překonal a opět začal být žádaným hercem.
Caan pracoval až do své smrti a jakkoli v posledních dvou dekádách nehrál ve výrazných filmech (většinou šlo o levnější produkce), bezpochyby zůstane v paměti většiny fanoušků a fanynek jako jedna z největších ikon starého Hollywoodu.
James Caan, Amy Sedaris, Will Ferrell
Vánoční skřítek