Top kina ČR: Mimoni potopili druhý Top Gun i závěrečný Jurský svět

Top kina ČR: Mimoni potopili druhý Top Gun i závěrečný Jurský svět
Mimoni 2: Padouch útočí | CinemArt
5. ELVIS (USA)
Elvis
tržby milion 638 tisíc Kč / návštěvnost 9321 divák / 106 kin
Muzikál o Elvisovi Presleym skončil o druhém víkendu pátý. Novinka Baze Luhrmanna je pasována na jeden z nejzdařilejších filmů letošního roku, kvůli kterému by se rozhodně mělo vyrazit do kina. Tuzemští diváci toho názoru dvakrát nejsou, za necelé dva týdny od premiéry snímek vidělo necelých 31 tisíc platících, kteří za vstupenky utratili jen lehce přes 5 milionů korun. Celosvětově má Elvis na kontě 113 milionů dolarů, přičemž 67 přiteklo ze severoamerických kin (statistiky Box Office Mojo).

4. PÁRTY HÁRDER: SUMMER MASSACRE (ČR)
tržby milion 644 tisíce Kč / návštěvnost 9711 diváků / 110 kin
Márty Pohl má v tuzemských kinech druhý víkend nekompromisní komedii Párty Hárder, která vrcholí na Máchově jezeře největší pařbou všech dob. Co na to diváci? Volné pokračování snímku Párty Hárd (2019) prozatím vidělo téměř 36 tisíc diváků, tržby činily 6 milionů korun. Ve srovnání s Luhrmannovým Elvisem má Párty Hárder navrch.

3. JURSKÝ SVĚT: NADVLÁDA (USA)
Jurský svět: Nadvláda (6) | Universal Pictures / trailer
tržby 3 miliony 709 tisíc Kč / návštěvnost 20 896 diváků / 103 kina
Téměř měsíc se v českých kinech promítá závěrečný film ze série Jurský svět: Nadvláda. Dle kritiků je dobře, že tvůrci vše utnuli, jak je ale vidět dle statistik Unie filmových distributorů, snímky s dinosaury stále lákají. Na Nadvládu vyrazilo přes 235 tisíc diváků, tržby činily téměř 42 miliony korun. Ve světě se dinosaurům daří ještě výrazněji, Box Office Mojo uvádí, že Nadvláda prozatím utržila přes 824 miliony dolarů, 331 z USA. Bude z toho miliarda jako v případě předchozího filmu?

2. TOP GUN: MAVERICK (USA)
Top Gun: Maverick | CinemArt
tržby 5 milionů 733 tisíce Kč / návštěvnost 30 998 diváků / 120 kin
Tvůrci snímku Top Gun 2 s podtitulem Maverick a Tom Cruise jsou v takovém klidu, že si mohou pohodlně pískat. Maverick se totiž stal Cruiseovým komerčně nejúspěšnějším filmem, když prozatím celosvětově utržil miliardu 108 milionů dolarů (Box Office Mojo). V českých kinech snímek plný stíhaček vidělo 420 tisíc diváků, kteří za vstupenky utratili 77 milionů korun. Top Gun 2 zamíří s velkou pravděpodobností do top 5 tuzemských tržeb.

1. MIMONI 2: PADOUCH PŘICHÁZÍ (USA)
Mimoni 2: Padouch přichází
tržby 15 milionů 970 tisíc Kč / návštěvnost 101 884 diváci / 224 kina
První červencový víkend patřil druhým Mimoňům s podtitulem Zrod padoucha. Dětem ve čtvrtek skončil školní rok a projekce s roztomilými žluťásky přišla vhod. Za první víkend od premiéry vyrazilo na Mimoně 2 necelých 102 tisíc diváků, kteří v pokladnách nechali 16 milionů korun. Oproti předchozím filmům s Mimoni je to však o poznání slabší výsledek; Já, padouch 3 (2017) startoval před pěti lety se 161 tisíci diváků (zdroj: Kinomaniak) a první celovečerák s Mimoni (2015) dokonce s 222 tisíci návštěvníků kin. Mimoni mají v rámci celovečerní tvorby na kontě dva vlastní snímky a tři, ve kterých si zahráli. A to je Já, padouch 4 v plánu na příští rok... Změnil bych barvy i protagonisty. Rodičům by se jistě ulevilo.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.

Kinobox: Král rokenrolu Elvis čerpal z černošské kultury a měl nebezpečně smyslné pohyby pánve
Nový životopis o zpěváku Elvisovi Presleym má 160 minut, ale trvat by mohl klidně i déle. Je to film o rychlém vzestupu a pomalém pádu. Formálně je mnohem nápaditější než nedávná úspěšná, ale nudná Bohemian Rhapsody.