Top kina ČR: Nejtvrdší filmová párty všech dob konečně dorazila do kin a dala s přehledem Prezidentku i Elvise

Top kina ČR: Nejtvrdší filmová párty všech dob konečně dorazila do kin a dala s přehledem Prezidentku i Elvise
Párty Hárder: Summer Massacre | ZNK
5. ELVIS (USA)
Elvis
tržby 2 miliony 338 tisíc Kč / návštěvnost 13 234 diváků / 148 kin
Až se bude bilancovat návštěvnost českých kin za rok 2022, Elvis si uzme smutné místo mezi nejméně zaslouženými propadáky. I přes fantastické ohlasy a široké nasazení do kin na krále rokenrolu vyrazilo něco málo přes třináct tisíc zvědavých diváků a divaček. Dalo se to nicméně čekat. Elvis u nás nemá zdaleka tak silný status jako Queeni, na jejichž filmový odkaz v Bohemian Rhapsody před čtyřmi lety vyrazil do sálů 1,8 milionu českých fanoušků! Elvis to nedotáhne ani na stovku. Co je ovšem překvapivé, že si film zatím vede vlažně i ve zbytku světa. Že by už se na legendu všude zapomnělo?

4. PÁRTY HÁRDER: SUMMER MASSACRE (Česká republika)
tržby 2 miliony 742 tisíce Kč / návštěvnost 16 103 diváci / 115 kin
Tři roky zpátky se z komedie pro otrlé Párty Hárd, která se nepouštěla v kinech, ale jen na internetu, stal malý kult. Dvojka má větší rozpočet a filmovější look, současně si ale zachovala svérázného ducha jedničky. A ohlasy –⁠ pokud je podobný druh drsné teenagerovské zábavy vaším šálkem čaje –⁠ nemohou být nadšenější. Startovné až na čtvrté pozici proto příliš velkou výhrou není. Na druhou stranu, vezmeme-li v potaz poměr diváci/nasazení kin, vedla si Párty Hárder z novinek nejlépe. Aspoň něco.

3. PREZIDENTKA (Česká republika)
Prezidentka | Marlene Film Production
tržby 3 miliony 416 tisíc Kč / návštěvnost 21 139 diváků / 220 kin
Prezidentka nalákala na svou romantickou kampaň o úvodním víkendu dvacet tisíc diváků. Úspěch? Vzhledem k hvězdnému obsazení a lákavému tématu si tvůrci nepochybně slibovali výživnější začátek. Pravda, film navštívilo více diváků než Párty Hárder, ale Prezidentka měla k dispozici téměř dvojnásobek kin, takže ve výsledku vlastně zaujala méně lidí. České romantické komedie mají na druhou stranu většinou docela slušnou výdrž, takže pořád existuje šance, že Prezidentka si nakonec pozici hitu vyslouží.

2. JURSKÝ SVĚT: NADVLÁDA (USA)
Jurský svět: Nadvláda (6) | Universal Pictures / trailer
tržby 5 milionů 178 tisíc Kč / návštěvnost 29 040 diváků / 86 kin
Přesně jak jsme minule předpokládali: Jurský svět se chvíli ohřál na vrcholu a rozpačité ohlasy ho zase rychle odsunuly na druhé místo. Ne ale že by tohle pokračování nevydělávalo. Na své předchůdce se Nadvláda nechytá, jak je ale vidno, i slabé recenze nezabily veškerý zájem, a to nejen v českých kinech, ale i ve světě. Momentálně má finále velkolepé dinosauří ságy na kontě 746 milionů dolarů, a i když to minulý týden moc nevypadalo, nakonec studiu slušné peníze vydělá. Nebude jich tolik jako v případě předchozích dvou pokračování, ale buďte si jistí, že dost na to, aby série pokračovala dál.

1. TOP GUN: MAVERICK (USA)
Top Gun: Maverick | Paramount Pictures
tržby 5 milionů 206 tisíc Kč / návštěvnost 27 824 diváků / 74 kin
A nakonec jeden z nejpřekvapivějších hitů posledních let, který po celém světě odmítá vyklidit první příčky v žebříčcích návštěvnosti. Předpokládalo se, že druhý Top Gun vydělá. Ale že z něj bude jedna z největších senzací dekády, která celosvětově pokoří miliardu dolarů na tržbách, s tím nepočítal nikdo. Lepší dárek si Tom Cruise k nadcházejícím šedesátinám přát nemohl.