Agenti Spriggan v remaku od Netflixu bojují s božskými silami. Chybí jim to hlavní – originalita

Agenti Spriggan v remaku od Netflixu bojují s božskými silami. Chybí jim to hlavní – originalita
Elitní agenti Spriggan (2022) | Netflix
Toto několikrát oddalované anime vzniklo na motivy japonské manga série z osmdesátých a devadesátých s názvem Spriggan, kterou napsal Hiroshi Takashige a ilustroval Ryōji Minagawa. Jedná se o akční sci-fi s prvky mysteriózna, která se dočkala šesti epizod zhruba po 40 minutách. To je na anime dost netypická délka, jednotlivé epizody mají obvykle kolem 25 minut. Seriálu to ale rozhodně neškodí. Při kratší stopáži by mnoho věcí zůstalo neobjasněných a vše by působilo zbrkle.

Trailer: Elitní agenti Spriggan

Elitní agenti Spriggan
Hlavní postavou je Yu Ominae, šestnáctiletý sirotek z Japonska, kterého se v dětství ujala organizace ARCAM a udělala z něj svého tajného agenta. Děj se odehrává v současnosti a opírá se o fiktivní historii. Stojí na myšlence, že před naší civilizací žili na Zemi první lidé, kteří byli mnohem vyspělejší, než si dokážeme představit. Setkali se s mimozemskými entitami, různými božstvy a mytickými bytostmi, které jim daly nekonečné vědomí. Díky tomu byla tato první civilizace nepředstavitelně vyspělá, ovládala prastará písma, runy a pracovala s materiály, které jsou pro nás nezískatelné. Například s velice odolnou slitinou, již žádná pozemská síla nedokáže zničit. Právě na tomto materiálu zanechala civilizace po světě několik vzkazů, v nichž budoucí lidstvo varovala.
Velká moc s sebou totiž přinesla spoustu hříšných a lačných lidí, kteří civilizaci dovedli ke zkáze. Nastala genocida, která tehdejší lidstvo kompletně smazala z povrchu zemského. Co přesně se stalo, zůstalo v seriálu nezodpovězené. Na Zemi ale zůstalo několik prastarých artefaktů, které ukrývají moc schopnou ovlivnit planetu a její fungování. Mezi artefakty je například křišťálová lebka, jež dokáže zničit vše, kam dopadne její světlo, nebo i Noemova archa. Ta v sobě ukrývá moc schopnou vyresetovat celou planetu a umožnit tak lidstvu začít od začátku. Nese v sobě DNA veškerých zvířecích druhů, současných i dávno vyhynulých, které kormidelníkovi archy umožní zasít nový život. Další svět tak může vzniknout přesně podle jeho představ.
agenti-spriggan-v-remaku-od-netflixu-bojuji-s-bozskymi-silami-chybi-jim-to-hlavni-originalita
Elitní agenti Spriggan (2022) | Netflix
Tyto artefakty by dokázaly způsobit katastrofu, kdyby se dostaly do špatných rukou. Právě proto je tady společnost ARCAM a její tajní agenti Spriggan, kteří artefakty vyhledávají a buď je zabezpečují, nebo ničí. Příběh na sebe navazuje, přesto se však Yu v každé epizodě vydává na jiný kontinent, kde pátrá po dalších artefaktech. Vždy narazí na šíleného nepřítele, utká se s ním a poté se vrací domů a do školy. Ano, k této časově náročné kariéře totiž zvládá studovat na střední škole v Tokiu.
agenti-spriggan-v-remaku-od-netflixu-bojuji-s-bozskymi-silami-chybi-jim-to-hlavni-originalita-7
Elitní agenti Spriggan (2022) | Netflix
ARCAM Yua vyzbrojil velice mocnou mosaznou a téměř nezničitelnou zbrojí, která mu dává značnou výhodu v boji s nepřáteli. Během několika epizod ale postupně přichází na to, že není tak nesmrtelný, jak si myslel, poněvadž se lidský výtvor s prastarou „božskou“ mocí nemůže měřit, a tak musí být mnohem opatrnější. Navíc naráží na řadu nových i dávných spojenců a agentů Spriggan. Během mise s archou mu pomůže například francouzský agent a vlkodlak jménem Jean Jacquemonde, dále médium a zlodějka Yoshino Somei či Yuův trenér Oboro.
Škoda je, že se s každým z těchto doprovodných charakterů Yu setká vždy pouze v jedné z epizod. Postava se náhodou objeví, pomůže mu vyhrát nad nepřáteli – především nad fanatickými Němci, Rusy a Američany – a poté beze slova zmizí, jako by nikdy neexistovala. Yu se o nich poté už nikdy nezmiňuje, což působí prázdně a nepropracovaně.
agenti-spriggan-v-remaku-od-netflixu-bojuji-s-bozskymi-silami-chybi-jim-to-hlavni-originalita-2
Elitní agenti Spriggan (2022) | Netflix
Ani to, jak se vyvíjel charakter Yua, nebylo nijak přesvědčivé. I po skončení posledního dílu zůstává zahalený řadou tajemství. Vlastně o něm nevíme vůbec nic, za celý seriál poznáme pouze jeho povahu. Je velice ambiciózní, má smysl pro spravedlnost, je odhodlaný a zároveň až nehezky naivní. Domnívá se, že padouši mají stejně dobré srdce jako on, byť ho mnohokrát zradí.
Proč si tedy ARCAM vybral právě jej? To nevíme. Stačilo mu, že byl sirotek? Stěží. Yuovi se například několikrát rudě rozzářily oči, a to v detailu, proto bylo možné očekávat nějaké projevy šílenství (berserk mód). Nicméně závěr seriálu napovídá, že tvůrci chystají další sezónu, kde by se to mělo začít vysvětlovat.
Seriál Elitní agenti Spriggan ve výsledku působí prázdně a po jeho zhlédnutí nemáte pocit, že byste ho chtěli vidět znovu. Námět je sice chytlavý, ale zároveň i dost jednoduchý. Je to zkrátka nenáročná animovaná podívaná, které pobaví, ale neokouzlí. Když seriál porovnám s jiným anime od Netflixu, jako je třeba Castlevanie, jde o slabý odvar. Rozumím tomu, že se tvůrci pravděpodobně pokusili uchovat původní 2D animační styl, ale nemyslím si, že šlo o to nejpodstatnější. Proč neustále přetvářet dokola jeden projekt, když do něj podruhé nevložím žádný originální prvek?
agenti-spriggan-v-remaku-od-netflixu-bojuji-s-bozskymi-silami-chybi-jim-to-hlavni-originalita-5
Elitní agenti Spriggan (2022) | Netflix
Podobných proměn se už v minulosti dočkala spousta anime, například Pokémoni, Sailor Moon, Král šamanů nebo Devilman Crybaby. Žádný z těchto remaků ale nebyl zvlášť úspěšný, přesto se v tomto trendu z nějakého důvodu stále pokračuje. Podle několika studií na internetu se remaky vytváří, protože se jedná o tituly, k nimž mají diváci a divačky nějakou emocionální vazbu. Jde o něco, co moc dobře znají a ví, co mohou čekat. To se v dnešním přehlceném a uspěchaném světě může jevit jako uklidňující prvek.
Nemůžu říct, že bych si seriál neužila. Bohužel ale pravděpodobně nezaujme nikoho vyjma komunity lidí, kteří mají rádi anime.
hodnocení: 60 %

Tip redakce
Nová česká komedie Kdyby radši hořelo vypráví o malé vesnici a místních hasičích, které pálí konspirační teorie a strach z uprchlíků. Na FAMU debut dobré, ale bude z toho klasika jak od Formana?