Karlovy Vary letos ocení Benicia Del Tora a Geoffreyho Rushe

Karlovy Vary letos ocení Benicia Del Tora a Geoffreyho Rushe
Geoffrey Rush | Ronin Films
Padesátý šestý ročník festivalu ocení australského herce Geoffreyho Rushe cenou Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. V rámci festivalu se proto budou promítat i jeho nejlepší snímky – Králova řeč, Quills – Perem markýze de Sade a Shine. Zajímavostí je, že slavný herec na letošním festivalu oslaví své sedmdesáté první narozeniny, filmovou cenu tak může považovat za jeden z mnoha dárků, které jistě obdrží.
Geoffrey Rush
Geoffrey Rush
Jeho mladší kolega Benicio Del Toro získá Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. Na návštěvníky festivalu tak v rámci programu čekají i jeho snímky Obvyklí podezřelí a Traffic. Obě hvězdy si svá ocenění převezmou během závěrečného slavnostního ceremoniálu.
Traffic - Nadvláda gangů
Traffic – Nadvláda gangů | 2001 USA Films
Letošní Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary si pro diváky a divačky připravil sto šedesát celovečerních a krátkometrážních snímků, jejichž promítání bude rozděleno do třinácti sekcí. Třicet čtyři snímků přitom čeká světová premiéra.
V porotách letošního ročníku usednou například Benjamin Domenech, Jan Ole Gerster, Molly Malene Stensgaard, Pavel Klusák nebo Miroslav Slaboshpitsky.

Tip redakce
Nová česká komedie Kdyby radši hořelo vypráví o malé vesnici a místních hasičích, které pálí konspirační teorie a strach z uprchlíků. Na FAMU debut dobré, ale bude z toho klasika jak od Formana?