E-sport u nás už není minulostí a Prague Champs to dokazuje. Skončil první fanouškovský turnaj v League of Legends

E-sport u nás už není minulostí a Prague Champs to dokazuje. Skončil první fanouškovský turnaj v League of Legends
Prague Champs 2022 | Eva Hlavatá
O víkendu proběhl v pražském O2 Universu první ročník Prague Champs, největšího fanouškovského turnaje v League of Legends, známé také jako Lolko, podle níž vznikl i seriál Arcane. Jde o velice populární počítačovou hru žánru multiplayer online battle arena (MOBA). Hráči zde ovládají jednoho šampiona s unikátními schopnostmi a bojují spolu se svým týmem proti nepřátelskému týmu, obvykle jsou tvořeny pěti členy. Cílem je zničit nepřátelský Nexus čili velkou stavbu u základny protihráčů. Jednotlivý zápas obvykle trvá kolem 20 až 60 minut.
League of Legends vzniklo již v roce 2009 a od té doby si vytvořilo pořádnou fanouškovskou a hráčskou základnu. Ve světě má řadu e-sport lig, kde se utkávají týmy těch nejlepších hráčů. Existují například v Koreji, USA, Číně i v Evropě včetně České republiky.
e-sport-uz-u-nas-neni-pase-a-prague-champs-to-dokazuje-skoncil-prvni-fanouskovsky-turnaj-v-league-of-legends-34
e-sport-uz-u-nas-neni-pase-a-prague-champs-to-dokazuje-skoncil-prvni-fanouskovsky-turnaj-v-league-of-legends-52
Ve víkendovém turnaji se utkaly čtyři nejlepší české týmy – Sinners, Dynamo Eclot, Esuba a Entropiq, které poměřily své schopnosti. Ti nejlepší pak získali dvacetikilovou trofej a finanční odměnu ve výši 100 000 kč. Unikátní trofej, která byla navržená speciálně pro Prague Champs předním českým designérem Romanem Kvitem, okouzlila jak diváky, tak hráče. Pohár ve tvaru pochodně je plný symboliky ze světa Lolka. Jeho nerezové a skleněné pláty totiž svým tvarem i barvami odkazují na jednotlivé šampiony.
e-sport-uz-u-nas-neni-pase-a-prague-champs-to-dokazuje-skoncil-prvni-fanouskovsky-turnaj-v-league-of-legends-58
Prague Champs 2022 | Eva Hlavatá
Úkolem prvního českého turnaje bylo dostat hráčskou komunitu do povědomí veřejnosti a ukázat, že máme své špičkové hráče, kteří si zaslouží lávu stejně jako kterýkoli jiný sportovní tým. Akce se účastnily tři tisíce fanoušků a fanynek, další tisíce sledovaly všechna víkendová klání na Twitch kanále Petra „Xnapyho“ Jiráka. Vysílalo se více než dvacet hodin, během nichž organizátoři zaznamenali přes 200 tisíc zhlédnutí, přičemž finálový zápas Dynamo Eclot vs. Entropiq sledovalo skoro pět a půl tisíce diváků a divaček.
Trofej a finanční odměnu si nakonec odnesl tým Entropiq, skládající se z členů vystupujících pod přezdívkami Robocop, Rames, Denyk, Eren a Khantos. „Bylo to poprvé po dlouhé době, co náš tým hrál na tak velkém jevišti před tolika lidmi. Atmosféra je nesrovnatelná s tím, když se obvykle hraje ve studiích. Slyšet všechny fandící fanoušky je neskutečný boost". Už se těším na oslavu a na to, až si pustím film Vykoupení z věznice Shawshank,“ svěřil se se svými pocity Denyk. Entropiq se poté utkali ještě v přátelském turnaji se špičkovým francouzským týmem GamersOrigin, který nakonec zvítězil 3:1.
e-sport-uz-u-nas-neni-pase-a-prague-champs-to-dokazuje-skoncil-prvni-fanouskovsky-turnaj-v-league-of-legends-6
e-sport-uz-u-nas-neni-pase-a-prague-champs-to-dokazuje-skoncil-prvni-fanouskovsky-turnaj-v-league-of-legends-24
Týmy se utkaly na obří 22metrové stagi s pohyblivými LED obrazovkami. Grafika, světelné efekty, plameny, animace, hudba a propagační videa byly naprosto špičkové. Organizátorům se povedl i doprovodný program. O jednotlivých pauzách mezi zápasy se totiž diváci a divačky mohli v aréně účastnit nejrůznějších soutěžních aktivit. Ať už to byly kvízy nebo házení triček do davu, zábavu si zde našel snad každý.
e-sport-uz-u-nas-neni-pase-a-prague-champs-to-dokazuje-skoncil-prvni-fanouskovsky-turnaj-v-league-of-legends-53
Prague Champs 2022 | Eva Hlavatá
Na své si přišli i držitelé MasterCard platebních karet s motivy šampionů ze hry. Už je tomu pár let, co společnost vydala první z nich s herními motivy. Jejich držitelé si tak mohli zasoutěžit o řadu speciálních herních cen. Společně také na Prague Champs představili novou limitovanou sérii platebních karet s designy dalších hrdinů ze hry. Jediné, co bych organizátorům doporučila do budoucna zvážit, zda nepronajmout prostory akce i nějakým nákupním stánkům s merchem ze hry League of Legends. V ČR funguje několik e-shopů, které se na tyto produkty specializují, například Fadee.cz. Byla jsem totiž trochu zklamaná, že jsem si z akce nemohla odnést vlastně téměř žádný herní merch.
V prostorách Universa se pohybovali i cosplayeři a byly zde vystavené oficiální sochy různých šampionů ze hry. Ty byly rozestavěné na různých místech, abyste je museli hledat. Jestli jste se zkrátka se svým oblíbeným herním šampionem chtěli setkat, museli jste ho nejdřív najít. Dalším doprovodným programem byly autogramiády s influencery, hráči i zakladateli týmů či se zástupci Riot Games. Mohli jste si koupit fotografii, nechat si ji podepsat či si jen tak popovídat se svými oblíbenci.
e-sport-uz-u-nas-neni-pase-a-prague-champs-to-dokazuje-skoncil-prvni-fanouskovsky-turnaj-v-league-of-legends-43
Prague Champs 2022 | Eva Hlavatá
Zatím není jisté, jestli proběhne další ročník. Vzhledem k tomu, že se jednalo o tak velkou a nákladnou akci, organizátoři chtějí počkat na feedback od návštěvníků. Pokud ale budou spokojení, rozhodně rádi Prague Champs opět zopakují. Mnoho lidí vidí profesionální hráče jako obtloustlé brýlaté mladíky, kteří jsou naprosto nepoužitelní v běžném životě a neumějí nic jiného než mačkat klávesnici. Pravda je ale úplně jinde, což ukázal právě Prague Champs. Hráči jsou sportovci jako každí jiní, pečují o své zdraví a tvrdě trénují. Hrát videohry na profesionální úrovni totiž potřebuje nejen pevné nervy, ale také vysoký intelekt.
e-sport-uz-u-nas-neni-pase-a-prague-champs-to-dokazuje-skoncil-prvni-fanouskovsky-turnaj-v-league-of-legends
e-sport-uz-u-nas-neni-pase-a-prague-champs-to-dokazuje-skoncil-prvni-fanouskovsky-turnaj-v-league-of-legends-55
Prague Champs chce mimo jiné vyvrátit tento předsudek vůči e-sportu. Například v Koreji ti nejlepší hráči vydělávají statisíce, jsou stejně slavní jako fotbalisti, herci či zpěváci a totéž se dá říct i o Číně a USA. Evropa je v tom zatím pozadu, ale i to se v blízké budoucnosti jistě změní.
e-sport-uz-u-nas-neni-pase-a-prague-champs-to-dokazuje-skoncil-prvni-fanouskovsky-turnaj-v-league-of-legends-16
Prague Champs 2022 | Eva Hlavatá