Vězni na drogách mají sex, ale co dál? Nejnovější snímek režiséra nového Top Gunu se vůbec nepovedl

Vězni na drogách mají sex, ale co dál? Nejnovější snímek režiséra nového Top Gunu se vůbec nepovedl
Spiderhead (2022) | Netflix
Kosinski se v roce 2010 zapsal do paměti širšího publika počítačovou sci-fi Tron: Legacy 3D, jenž byl jeho celovečerním debutem. Režíroval i řadu vysokorozpočtových reklamních klipů, například k videohrám Gears of War či Halo. Jeho snímky obsahují řadu prvků podporujících atmosféru, ať už se jedná o architekturu, produktový a technický design či hudbu. Kosinského současným hitem je akční drama s Tomem Cruisem Top Gun: Maverick (2022).
Nový snímek Spiderhead se ale zatím divákům a divačkám moc nelíbí. Příběh je zasazený v blízké budoucnosti. Odsouzeným vězňům se nabízí možnost zúčastnit se testování farmaceutických přípravků za zkrácení jejich trestu. Jeden z „testovaných subjektů“ ale začne po čase zpochybňovat realitu a emoce, které v ní prožívá. Zatímco Ton Gun: Maverick na kritickém agregátu Rotten Tomatoes sklidil 97 %, Spiderhead jich získal jen 56 %.

Trailer: Spiderhead

Spiderhead
Děj se odehrává v betonové věznici Spiderhead na pustém souostroví uprostřed oceánu. Těžké betonové zdi, do nichž prakticky neproniká žádné denní světlo, působí neskutečně chladně a klaustrofobicky. Hlavními postavami jsou vězeň Jeff (Miles Teller) a majitel farmaceutické společnosti Steve Abnesti (Chris Hemsworth). Steve se vybudoval věznici právě proto, aby zde prováděl své nelidské experimenty s drogami. S pomocí chemika a vědce Verlainea (Mark Paguio) se mu podařilo vytvořit omamné látky, jenž dokážou kontrolovat lidské emoce.
veznove-na-drogach-maji-sex-ale-co-dal-nejnovejsi-snimek-rezisera-noveho-top-gunu-se-vubec-nepovedl
Spiderhead (2022) | Netflix
Po jejich užití můžete dostat hlad a chuť na sex, a to v míře, kdy si to zkrátka nedokážete odepřít. Drogy, které mají všichni vězni v ampulích v mechanickém obalu na zádech a jejichž dávkování se udává pomocí iPhonu, dávají Stevovi perfektní kontrolu nad tím, kdo, kdy, co a proč dělá. Steve se chová ke všem vězňům přátelsky. Všichni se mohou volně pohybovat, což jim mu poskytnout jakousi umělou svobodu. Žádný z vězňů si totiž neuvědomuje, že se po aplikaci ampulek stal pouhou loutkou věznitele, kterému stačí zmáčknout tlačítko, aby udělal přesně to, co mu řekne.
Na tom se ale odmítá podílet Jeff, odsouzený za řízení v opilosti a smrt dvou lidí. V autě totiž tehdy nejel sám, ale se svým kamarádem a přítelkyní. Jeff začne jako jediný z vězňů ve Stevově rádoby utopickém výzkumu vidět temná místa a nehodlá to nechat být. Během jednoho katastrofického testování Jeff využije situaci, nahlédne do dokumentů Stevea a odhalí, že jeho domněnky byly správné. Steve má opravdu jiné úmysly, které jsou pro lidstvo nakonec velice nebezpečné.
veznove-na-drogach-maji-sex-ale-co-dal-nejnovejsi-snimek-rezisera-noveho-top-gunu-se-vubec-nepovedl-3
Spiderhead (2022) | Netflix
Snímek tedy skýtal velký potenciál, který by dokázal pracovat s prvky, jako je život v klamu a manipulace s lidskými emocemi. Podobné téma zpracovával seriál Brave New World, který se odehrával v budoucnosti, kde existovala chemická látka soma, jež potlačuje jakékoli emoce. Lidé tak měli mnohem blíž ke strojům než k živým entitám. A pokud se někdo z nich rozhodl vzepřít systému, byl považovaný za divocha a vyhnaný do tzv. starého světa, kde lidé žili jako my a kam bezemoční jezdili na výlety jako do zoo.
veznove-na-drogach-maji-sex-ale-co-dal-nejnovejsi-snimek-rezisera-noveho-top-gunu-se-vubec-nepovedl-5
Spiderhead (2022) | Netflix
Oproti Spiderheadu měl ale Brave New World onu hloubku, gradaci a napětí. Všechno do sebe zapadalo, příběh měl hlavu a patu a zločinu odpovídal jeho trest. (Jistým důvodem může být i to, že seriál vycházel z vynikající knižní předlohy, kterou si lehce modernizoval, ale základní společenský systém uchoval.) To se o filmu Spiderhead říct nedá a určitě to není kratší stopáží. Snímek má celkem 107 minut, z toho většinu času strávíte pozorováním zajatců a zajatkyň provozujících sex pod vlivem drog. Potom následuje velmi krátká scéna, kdy se Jeff zničehonic všechno dozví a rozhodne se vzít osud do svých rukou a nakonec vše vyvrcholí v chaos postrádající hlavu a patu.
Celý závěr se spíše stáčí k jakési neúspěšné komedii, což rozhodně není to, co od filmu očekáváte a rozhodně se nejednalo o záměr. Navíc vyvstane více otázek, než dostaneme odpovědí. Lidstvo je sice zachráněno, ale nedozvíme se nic o tom, jak to dopadlo s Jeffem. Ve výsledku si nejste jistí tím, co vám film přinesl. Maximálně krásný pohled na Chrise Hemswortha, který ve filmu stále cvičí, což jinak není pro vývoj příběhu nijak podstatné. Spíše se jedná o jakýsi fanservis nadšeným fanynkám či fanouškům tohoto slavného herce, jehož si stejně většina pamatuje pouze jako Thora od Marvelu.
veznove-na-drogach-maji-sex-ale-co-dal-nejnovejsi-snimek-rezisera-noveho-top-gunu-se-vubec-nepovedl-2
Spiderhead (2022) | Netflix
Nemůžu tedy ani vyzdvihnout žádný z hereckých výkonů, které jsou těžce průměrné. S postavami nesoucítíte a je vám vlastně jedno, jak to s nimi dopadne. Scénář ani herci samotní nedokázali nastolit takovou atmosféru, abych šlo film považovat za jakkoli dramatický, gradující a akční, jak bylo slibováno a jak by se od Kosinského dalo čekat.
hodnocení: 55 %

Tip redakce
Legendární Kinobox je zpět a nenechá na pokračování filmu Top Gun nit suchou.