Odvaha, nebo hloupost? Oscarový Joker se má vrátit v úplně jiné podobě a s hudební ikonou

Odvaha, nebo hloupost? Oscarový Joker se má vrátit v úplně jiné podobě a s hudební ikonou
Joker | Warner Bros.
Málokterý film z posledních let rezonoval v publiku tak silně jako Joker. Nenápadný a nízkorozpočtový projekt komediálního režiséra Todda Phillipse (Pařba ve Vegas) odbočil od filmové série, v níž role Jokera momentálně náleží Jaredu Letovi (Sebevražedný oddíl), a představil zrod ikonického zloducha s tváří Joaquina Phoenixe.
Snímek se držel realistických motivů a ve vykreslení úpadku morálních hodnot ve špinavém a zkorumpovaném velkoměstě v mnohém navazoval na legendárního Taxikáře. Strefil se do noty jak divákům, kteří v pokladnách kin nechali více než miliardu dolarů, tak kritikům či akademikům, od nichž si vysloužil bezvadné recenze a navrch jedenáct oscarových nominací, z nichž dvě proměnil – za nejlepší hudbu a pro nejlepšího herce v hlavní roli.
O případném pokračování se vzhledem k otevřenému konci a rozmanitému komiksovému příběhu Jokera mluví už od premiéry jedničky. A až nyní se zdá, že tvůrci toužebná přání vyslyšeli. Phillips minulý týden potvrdil, že scénář k druhému dílu je hotový, a navíc přihodil fotku Phoenixe, který jej čte. Odhalen byl rovněž titul Joker: Folie à Deux, což v překladu znamená „šílenství ve dvou“ a značí situaci, kdy dva blízcí lidé současně podlehnou duševní chorobě.
Fanoušci a fanynky si tento název okamžitě asociovali s postavou Harley Quinn, která v komiksech vystudovala psychiatrii, ovšem stáž v arkhamském ústavu pro duševně choré ji sblížila s uvězněným Jokerem a připravila o zdravý rozum. Ve dvou verzích Sebevražedného oddílu a v sólovce Birds of Prey tuto úlohu ztvárňuje Margot Robbie.
Ta se ovšem ve druhém Jokerovi dozajista neobjeví. Jednak kvůli tematickému odtržení Phillipsovy verze od filmů s Robbie a Letem, jednak proto, že adeptka na tuto roli je podle všeho docela jiná. Hollywood Reporter totiž informoval, že druhý Joker má být muzikál a že Phillips do role Harley Quinn přemlouvá slavnou Lady Gaga.
Ta vede úspěšnou pěveckou kariéru a její nová melodie zní v kinech v závěru filmu Top Gun: Maverick, ovšem v posledních letech se etabluje i jako vyhledávaná charakterní herečka. Prorazila roku 2018 díky hudební romantice Zrodila se hvězda, kde ztvárnila hlavní ženskou roli a obdržela za ni oscarovou nominaci. Tu sice neproměnila, ale velkou náplastí byla zlatá soška za nejlepší píseň Shallow. Loni na podzim si pak zahrála titulní roli ve hvězdně obsazeném dramatu Ridleyho Scotta Klan Gucci a byla z toho nominace na Zlatý glóbus. Kromě toho si zahrála i v jedné řadě seriálu American Horror Story.
Lady Gaga
Zrodila se hvězda | Warner Bros.
Pokud Phillips opravdu pojme druhého Jokera jako muzikál, čímž by překvapil snad všechny fanoušky, Lady Gaga by jistě byla správnou volbou. Na druhou stranu, režisér si už po uvedení jedničky stěžoval, že k přechodu z komedie na drama jej donutila současná kultura rušení, kvůli níž už není možné vytvářet humor, který by nikoho neurazil. A je tedy logické, že se chce pokoušet o další odvážný autorský počin, který nepůjde tak snadno na ruku milionům aktivních uživatelů Twitteru, již jsou připravení slovně odstřelit jakoukoli banalitu.
Snad nebude Joker jako muzikál a s Lady Gaga namísto Margot Robbie právě tou obávanou cestou do otevřené války s nespokojeným internetem. Pokud tedy na takový scénář opravdu dojde.