První dojmy: Ms. Marvel to zkouší tak trošku ve stylu Thorova Ragnaroku a zatím jí to sedí

První dojmy: Ms. Marvel to zkouší tak trošku ve stylu Thorova Ragnaroku a zatím jí to sedí
Ms. Marvel | Disney
A právě poslední, nejpokrokovější verzi této hrdinky nyní přivádí Disney+ na své obrazovky. Kamala Khan se nám představuje v nejnovějším hraném seriálu společnosti Marvel. Nahrazení blonďaté hrdinky dospívající muslimkou pákistánského původu chtělo pořádnou kuráž, ale Marvelu se to vyplatilo. Z komiksové předlohy se rychle stal hit a jeden z nejprodávanějších titulů na internetu. A kde se ta čísla vzala? Ke komiksovým nadšencům se přidala velká skupina dosud netradičních čtenářů a čtenářek – ženy, lidé pákistánského původu a muslimové.
A stejné je to i se seriálem. Na IMDb si můžete všimnout, že tam Ms. Marvel získala oproti svým kolegům pouhých 66 % (nejčastěji se v kritikách objevuje stížnost, že seriál je pro děti a že vypadá jako indická telenovela). Na Rotten Tomatoes už ale svítí slušných 97 % a Ms. Marvel si pochvaluje recenzentka Lucy Mangan z The Guardian. Podle jejích slov je seriál skvělý. Hlavní hrdinkou totiž není jen muslimská puberťačka, která řeší tradiční trable s dospíváním, ale i totální geek, který miluje Avengers a vše kolem nich. Koho jiného byste chtěli učinit novou superhrdinkou?! Děj je zatím prostý, slušně odvyprávěný a je na co se těšit.
Ms. Marvel
Ms. Marvel | Disney
Měla jsem možnost zhlédnout první díl a připojím se k jeho pozitivnímu hodnocení. Ms. Marvel má šťávu, a ačkoli se určitě nebude líbit každému a cílové publikum skutečně zapadá hlavně do oblasti náctiletých (ostatně, co čekat jiného, když hlavní hrdinkou příběhu je šestnáctiletá dívka), ale bavit se můžou i všichni, kterým se líbil Thor: Ragnarok. Celý seriál se totiž nese v podobně hravém a pestrém duchu, kde ovšem rytmy Led Zeppelin vystřídaly rytmy pákistánské. I když ne po celou dobu, soundtrack k seriálu je pestrý a kombinuje nejen tradiční pákistánskou, ale i moderní a klasickou orchestrální hudbu podobnou té od Alana Silvestriho, jenž pracoval na Avengers.
Příběh samotný zatím hodnotit nemohu, neboť se teprve rozjíždí, ale je plný zábavných momentů stejně jako vážných témat, které s tím, že se člověk stane hrdinou, jednoduše souvisí. A aby toho nebylo málo, je tu jedna komplikace navíc – puberta. Kamala se v seriálu hledá, hledá své místo ve světě a má to o to komplikovanější, že pochází z prostředí, které ženám příliš velkou svobodu nedává a mnohé v jejich životě určují tradice a názory komunity, do které patří. Jak v seriálu říká, „barevné holky z Jersey svět nezachraňují“. I když...
Teď už jen počkat si na padouchy (jistý náznak tu je, pozor uprostřed titulků) a na to, zda se k velmi sympatické slečně kromě jejího věrného kamaráda Bruna přidá ještě nějaký ten mentor.
Ms. Marvel
Ms. Marvel | Disney
Ms. Marvel je tak velmi příjemným překvapením, a jelikož od dnešního dne služba Disney+ startuje i v našich končinách, je to spolu s Obi-Wanem určitě velmi dobrý začátek. Navíc jsou oba pořady dostupné i s českým dabingem, což potěší řadu diváků a divaček.