Top kina ČR: „Dinosaurus“ Tom Cruise vyklidil místo… jiným dinosaurům

Top kina ČR: „Dinosaurus“ Tom Cruise vyklidil místo… jiným dinosaurům
Jurský svět: Nadvláda | CinemArt
5. VYŠEHRAD: FYLM (Česká republika)
Vyšehrad: FYLM | Bioscop
tržby 787 tisíc Kč / návštěvnost 5644 diváci / 64 kin
Devátý víkend se mezi komerčně nejúspěšnějšími tituly drží filmový Vyšehrad s čutálistou Lavim v hlavní roli. Za tu dobu tuzemskou komedii vidělo přes 580 tisíc diváků, kteří v pokladnách nechali téměř 100 milionů korun. Zatím neohrozitelný rekordman letošní tuzemské kinosezóny.

4. DOCTOR STRANGE V MNOHOVESMÍRU ŠÍLENSTVÍ (USA)
Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství
tržby milion 4 tisíce Kč / návštěvnost 5616 diváků / 52 kina
Marvelovský Doctor Strange s pořadovým číslem 2 se u nás promítá šest víkendů. Na kontě má přes 355 tisíc diváků a tržby 62 miliony korun. Film, ve kterém je všechno možné, celosvětově utržil už 930 milionů dolarů (statistika Box Office Mojo), přičemž téměř 400 milionů přiteklo ze severoamerických kin. Na miliardu to nevypadá, ale i tak jde o velmi solidní komerční úspěch.

3. TŘI TYGŘI VE FILMU: JACKPOT (Česká republika)
Tři Tygři ve filmu: JACKPOT
tržby milion 714 tisíc Kč / návštěvnost 9988 diváků / 98 kin
Po vzoru filmového Vyšehradu to v rámci distribuce a celovečerní stopáže zkusili ostravští Tři Tygři. A třetí víkend se drží na špici nejnavštěvovanějších titulů. Prozatím mají na kontě 101 tisíc diváků a necelých 16 milionů korun. Mimořádný úspěch fotbalisty Laviho se mistrům improvizačních skečů nepodařilo zopakovat, ale i tak mohou být se současnou konstelací spokojení.

2. TOP GUN: MAVERICK (USA)
Top Gun: Maverick | CinemArt
tržby 8 milionů 68 tisíc Kč / návštěvnost 43 570 diváků / 121 kino
Maverickovi ubývá diváků. Top Gun 2 s Tomem Cruisem se prvně musel spokojit s horším než prvním místem. Za tři víkendy má na kontě 272 tisíce diváků a téměř 51 milion korun v rámci tržeb. Na pomyslnou top 5 roku 2022 to ale zřejmě stačit nebude. Celosvětově snímek utržil 747 milionů dolarů (Box Office Mojo), přičemž v USA diváci za lístky zaplatili větší polovinu, 393 mega. Na svou stranu si Maverick naklonil i kritiky.

1. JURSKÝ SVĚT: NADVLÁDA (USA)
Jurský svět: Nadvláda (6) | Universal Pictures / trailer
tržby 15 milionů 184 tisíce Kč / návštěvnost 88 227 diváků / 222 kina
Finále Jurského světa s podtitulem Nadvláda naopak recenzenty dvakrát nenadchlo. To ale nemění nic na tom, že výpravný akční blockbuster s přehledem ovládl víkendový žebříček tržeb a návštěvnosti českých kin (statistiky jsou téměř shodné s těmi, které o premiérovém víkendu zaznamenal druhý Top Gun). Za druhým Jurským světem s podtitulem Zánik říše (premiéra v červnu 2018) novinka nicméně významně zaostala. Na Zánik říše přišlo před čtyřmi roky o premiérovém víkendu téměř 134 tisíce diváků, na Nadvládu jen něco málo přes 88 tisíc. Celosvětově má v pořadí třetí film Jurského světa na kontě 389 milionů dolarů, 143 z USA (Box Office Mojo). Druhý film s podtitulem Zánik říše celosvětově utržil miliardu 310 milionů dolarů a jednička z roku 2015 má na kontě miliardu 671 milion dolarů (Box Office Mojo). Vypadá to, že tvůrci série se rozhodli v „nejhorším“ přestat.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.