Velký přehled českých filmových novinek: Dostane vás drsný rapper Adam Mišík, nespoutaná Hana Vagnerová nebo Vojtěch Dyk v roli geniálního skladatele?

Velký přehled českých filmových novinek: Dostane vás drsný rapper Adam Mišík, nespoutaná Hana Vagnerová nebo Vojtěch Dyk v roli geniálního skladatele?
Il Boemo | Pilot Film

Kdyby radši hořelo

premiéra 16. 6., drama, komedie
režie: Adam Koloman Rybanský
Kdyby radši hořelo: trailer | Bontonfilm
U celovečerního filmu debutující Koloman Rybanský oživuje odkaz prvních snímků Miloše Formana, vesnice, hasičů a neherců. Kdyby radši hořelo pojednává o jednom zdánlivém teroristickém činu, respektovaném náčelníkovi hasičů (Miroslav Krobot) a ochraně vesnice. „Součástí mého přístupu je absurdita, humor a civilní herectví kombinované s neherci. Chtěl bych žánr komedie o obyčejném člověku aktualizovat do dnešní doby a navrátit mu závažnost, kterou často měly právě komedie z 60. let. Při práci klademe důraz na kontrasty vážného a komického, které vytváří všudypřítomnou absurditu života,“ svěřil se režisér.
Kdyby radši hořelo s Krobotem a Isteníkem vypovídá hodně o Češích
Recenze25. 6. 2023
Kdyby radši hořelo s Krobotem a Isteníkem vypovídá hodně o Češích

Párty Hárder

premiéra 23. 6., komedie
režie: Martin Pohl
Jedním slovem renesanční je Martin Pohl, který kromě režírování rapuje pod maskou a přezdívkou Řezník a tvoří nekompromisní černohumorné Mártyho frky. Párty Hárder navazuje na předchozí teenage komedii Párty Hárd (na YouTube už má přes milion zhlédnutí, promítala se v rámci alternativní distribuce a za krátkou dobu se dočkala kultovního statusu). Na scénu se vrací kámoši Miky a Tomáš, kteří po maturitě vyrážejí na Mácháč, legendární tuzemské místo plné mejdanů, hudby a sexu. Vše spěje k festivalu Summer Massacre, kde pochopitelně oba hrdinové nemohou chybět. Režisér Pohl se tentokrát rozhodl pro klasickou kinodistribuci, nutno však dodat, že tenhle kousek bude jen pro otrlé povahy.

Prezidentka

premiéra 23. 6., komedie, romantický
režie: Rudolf Havlík
Prezidentka | Marlene Film Production
V Lásce nebeské (2003) se zamiloval britský ministerský předseda v podání Hugha Granta, v tuzemské novince dojde na první českou prezidentku ztvárněnou Aňou Geislerovou, která se dá dohromady se sochařem Ondřejem Vetchým. Ten však nemá ani ponětí, že randí s prezidentkou, protože ta se na dobrodružné cesty z Hradu vydává inkognito v přestrojení. Vše se ale jednoho dne zvrtne a prezidentka bude muset řešit nejen státnické povinnosti, ale i citlivé soukromí. Režisér Havlík pojal filmovou Prezidentku coby ryzí romantickou komedii.

Řekni to psem

premiéra 7. 7., komedie, romantický
režie: Robert Sedláček
Řekni to psem
Tak už i jeden z nejtalentovanějších režisérů posledních dvou dekád Robert Sedláček (autor trefných hořkých komedií Muži v říji, Rodina je základ státu nebo historického seriálu České století a dramatu Jan Palach) natočil svůj příspěvek k tolik populárnímu a protežovanému žánru romantické komedie.
Hlavní hrdinkou je třicetiletá Dita, která místo vytouženého miminka dostane od svého přítele Filipa mladou border kólii, přestože nikdy žádného psa nechtěla. Ditě navíc pejskařská komunita připadá směšná a nesnáší psí exkrementy. V hlavních rolích se představí Berenika Kohoutová, Igor Orozovič, Hana Vagnerová a Štěpán Benoni.
Autorkou scénáře je matka Bereniky Kohoutové, spisovatelka a scenáristka Irena Obermannová (Trapný padesátky, Soukromé pasti, Ordinace v růžové zahradě, Ulice).

Hádkovi

premiéra 14. 7., komedie
režie: Vojtěch Moravec
Hádkovi | Bontonfilm
Po komerčním úspěchu celovečerního debutu Matky (přišlo na ně 296 tisíc diváků, tržby činily 43 miliony korun dle údajů webu Kinomaniak) přichází režisér Moravec s komedií Hádkovi, která nemá nic společného se slavnou hereckou bratrskou dvojicí. Moravec se stejně jako v případě Matek podílel na scénáři se svou ženou, herečkou Sandrou Novákovou, která se ve filmu představí po boku Jakuba Prachaře. Oč půjde? O dva bratry (Jakub Prachař, Hynek Čermák) a jejich ženy (Sandra Nováková, Jitka Čvančarová), které se nemohou vystát. Budou řešit dědictví po dědečkovi a společnou cestu k moři.

Velká premiéra

premiéra 21. 7., komedie
režie: Miroslav Krobot
Velká premiéra
Velká premiéra | če
Třetí celovečerní režijní počin Miroslava Krobota pojednává o svérázném herci Šnajdrovi (Pavel Šimčík), z něhož je jeho žena (Klára Melíšková) takzvaně na prášky a potíže řeší s psychologem v podání Jakuba Žáčka. Šnajdr do své režijní prvotiny obsadí svou babičku (Iva Janžurová) a její pečovatelku (Iva Pazderková). Šéfem divadla, na jehož prknech se bude hra realizovat, je nicméně kariérista Grunt (Miroslav Krobot), který Šnajdrovo počínání sleduje s obavami.

Planeta Praha

premiéra 4. 8., dokumentární
režie: Jan Hošek
Planeta Praha
Po zajímavém dokumentárním filmu Planeta Česko se producent Radim Procházka zaměřil na faunu našeho hlavního města. Natáčelo se v době covidu a cílem bylo seznámit diváky s „obyvateli“ Prahy, které lidé doposud přehlíželi. Petřín, břehy Vltavy, Karlův most či park Stromovka i odlehlé periferie jsou ve filmu zachyceny jako domovy mnoha rozmanitých živočichů. Příroda Prahy je mnohem bohatší, než si lze představit. Průvodcem Planety Praha je herec Jiří Macháček.

Cesta do Tvojzemí

premiéra 11. 8., animovaný
režie: Peter Budinský
Cesta do Tvojzemí
Světovou premiéru měl koprodukční animovaný film Cesta do Tvojzemí debutujícího slovenského režiséra Petera Budinského na festivalu ve Zlíně. Snímek pojednává o desetiletém chlapci Richardovi, který se s maminkou stěhuje do ponurého panelákového bytu, chybí mu tatínek a žije si ve svém fantaskním světě. Tvůrci se v moderně laděném příběhu věnují ekologii, technologiím, dětským emocím a střetu dobra se zlem. Na vzniku zdařilého animáku se podílela i Česká republika. Jednotlivým animovaným postavičkám propůjčili hlasy známí tuzemští herci a herečky Klára Issová, Jan Cina nebo Václav Neužil.

Arvéd

premiéra 25. 8., mysteriozní, psychologické drama
režie: Vojtěch Mašek
Arvéd
Přišel vám Šarlatán (2020) příliš tendenční? Mohl by vás zaujmout Arvéd na poli celovečerní tvorby debutujícího režiséra Vojtěcha Maška. Snímek pojednává o Jiřím Arvédu Smíchovském, okultistovi, který spolupracoval jak s nacisty, tak s komunisty. Titulní roli ztvárnil Michal Kern (Zoufalci, Stylista), mimořádné záběry obstaral kameraman Dušan Husár (BANGER., Domestik). Dle výše uvedené upoutávky to vypadá na výpravnou dobovku s názorem.

Jan Žižka

premiéra 8. 9., akční, drama, historický, biografický
režie: Petr Jákl
Jan Žižka
Očekávaný a odkládaný historický velkofilm Petra Jákla bude pojednávat o začátcích Jana Žižky, ačkoliv se toho o nich dle dochovaných spisů příliš mnoho neví. Snímek o nikdy neporaženém vojevůdci láká na řadu mezinárodních hereckých hvězd, jako jsou Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger nebo Sophie Lowe. Uvidíme, jak si nejdražší tuzemský film všech dob, který dle Petra Jákla vyšel na 450 milionů dolarů, povede u diváků a jak se mu bude dařit v zahraničí.

BANGER.

premiéra 22. 9., drama
režie: Adam Sedlák
BANGER. | BontonFilm
Talentovaný Adam Sedlák (Semestr, Domestik) točí na mobil suverénního rapového floutka v podání Adama Mišíka, který se změnil k nepoznání a usiluje o uznání komunity. Drama plné adrenalinu, rapu a drog jde naproti současné mládeži a Adam Mišík předvádí svůj doposud nejpozoruhodnější herecký výkon. Obrovská zvědavost.

Perinbaba a dva světy

premiéra 6. 10., pohádka
režie: Juraj Jakubisko
Perinbaba a dva světy | Bontonfilm
Nový výpravný film Perinbaba a dva světy je příběhem Lukáše, syna Alžbety a Jakuba z Perinbaby z roku 1985, jenž se vydá na cestu za štěstím. Jedná se tedy o vyprávění další generace, ve kterém dominuje fantazie, humor a poezie. V novém snímku nebude chybět ani hodně trikových scén a filmových kouzel. „Můj Lukáš se rozhodne jít do světa hledat štěstí a lásku. Na své pouti se často dostane na rozcestí a musí si vybrat, kterou cestou se vydá. A každé rozhodnutí, ať už dobré, nebo špatné, mu změní život. Stejně jako nám v reálném životě. Vytvořil jsem bizarní svět snů, který se stává realitou,“ dodává Jakubisko. Na první Perinbabu, která měla premiéru v Benátkách, navazuje po dlouhých 37 letech. Podaří se mu zopakovat kouzlo prvního filmu?

Civilizace

premiéra 13. 10., dokumentární
režie: Petr Horký
Civilizace – Dobrá zpráva o konci světa
Přední český egyptolog Miroslav Bárta (kniha Příběh civilizace) a filmový dokumentarista a cestovatel Petr Horký (snímek Století Miroslava Zikmunda) již několik let připravují celovečerní film Civilizace, který by měl letos konečně vstoupit do tuzemských kin. Snímek se bude věnovat proměnám velkých civilizací a jejich podobností s naší současnou. „Výpravná reality show našeho vlastního kolapsu. Zatím všechny civilizace zanikly. Ale proč bychom my nemohli být první, kdo chod dějin změní?" uvádí v anotaci filmu distributor.

Il Boemo

premiéra 20. 10., drama, historický, hudební
režie: Petr Václav
Il Boemo
Il Boemo | Richard Hodonický
Příběh filmu Il Boemo popisuje boj pražského rodáka a hudebního skladatele Josefa Myslivečka o místo na scéně italské opery, jeho úspěch a usilovnou práci, která ho udržuje na výsluní nejvýznamnějších italských operních domů. Příběh skicuje i portréty významných osobností, na kterých Myslivečkova kariéra závisela, jakými byli král dvou Sicílií Ferdinand Bourbon, italská aristokracie či operní hvězdy v čele s nejslavnější pěvkyní tehdejší doby Catarinou Gabrielli.
Výpravné historické hudební drama režiséra Petra Václava (Marian, Cesta ven) je ambiciózním pokusem znovuoživit Myslivečkovu dobu a operní Itálii. Většina filmu se natáčela na jihu Evropy a v hlavní roli našeho krajana, který ovlivnil i Wolfganga Amadea Mozarta, se představí Vojtěch Dyk. Co obraz, to výtvarný skvost, chtělo by se na základě zhlédnuté fotogalerie k filmu dodat.

Princ Mamánek

premiéra 27. 10., pohádka
režie: Jan Budař
Princ Mamánek
Jan Budař režíruje sám sebe v pohádce inspirované vlastní knihou. Budařovu princi Mamánkovi je 39 let, bojí se téměř všeho (včetně ženění) a jediné, co mu jde, je zevlování po okolí. Jeho otec (Martin Huba) už to nestrpí a za pomoci lsti svého syna uspí a nechá odvézt do lesa. Společnost mu dělá neurvalý rytíř v podání Ondřeje Vetchého. Velké dobrodružství hledání sebe sama a smyslu života může začít.

Hranice lásky

premiéra 3. 11., drama, erotický
režie: Tomasz Wiński
Matyáš Řezníček, Hana Vagnerová
Hranice lásky | Aerofilms
Hranice lásky představí herečku Hanu Vagnerovou, jež se ze stojatých vod svého vztahu s Petrem (Matyáš Řezníček) vydá prozkoumat hranice vlastní upřímnosti, otevřenosti, sexuality a zážitků s jinými partnery. Dále se v odvážném debutu představí například Eliška Křenková, Antonie Formanová, Elizaveta Maximová, Martin Hofmann nebo Hynek Čermák.
Snímek natočil jako svůj celovečerní debut polský režisér a scenárista Tomasz Wiński, absolvent pražské FAMU. Námět, který se věnuje tématu ženské sexuality, vznikl po společné diskuzi Vagnerové a Wińského a oba autoři jej rozvíjeli několik let. „Tomasz si to vlastně psal pro sebe, aby to mohl režírovat, a já pro sebe, abych to mohla hrát,“ dodala Vagnerová s tím, že se podílela i na výběru svého filmového partnera.
Hranice lásky vstoupí do českých kin sice až 3. listopadu 2022, předtím se ale představí v hlavní soutěži Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (spolu s historickým dramatem režisérky Beaty Parkanové Slovo).

Grand Prix

premiéra 17. 11., drama, komedie, road movie
režie: Jan Prušinovský
Grand Prix
Grand Prix | če
Natáčení road movie Jana Prušinovského (Chyby, Most!) zkomplikoval covid a fakt, že se muselo vyrazit kvůli Velké ceně Formule 1 do Španělska. V hlavních rolích se představí nesourodá trojice v podání Robin Ferro, Štěpán Kozub a Kryštof Hádek. Každý má svůj motiv vyrazit na Grand Prix a ne vždy jde o čistý a legální úmysl.
„Hraju mechanika Emila, který je vášnivý fanoušek F1. Má takovou drobnou sociopatickou poruchu... Jeho velkým snem je dostat se na F1 jako mechanik. Chce vyměňovat pneumatiky, stavět formule a starat se o ně. Vyhraje dvě vstupenky na barcelonský okruh,“ popisuje Robin Ferro z ostravského Divadla Mír a jeho kolega Štěpán Kozub k tomu dodává: „Mé postavě se říká Štětka, je to bývalý kriminálník, který se rozhodne, že barcelonský okruh bude velký byznys.“

Princezna zakletá v čase 2

premiéra 17. 11., fantasy, komedie, rodinný, pohádka
režie: Petr Kubík
Princezna zakletá v čase 2: Teaser
Kvalitní moderní tuzemskou pohádku aby jeden pohledal. Fantasy Princezna zakletá v čase se v českých kinech objevila v září 2020 a připomínala zjevení, předčasně ji však zařízla protiepidemická opatření. Pak ale zaznamenala divácký úspěch a nyní dochází na pokračování.
V Princezně zakleté v čase 2 najdete nové herce Vojtěcha Kotka či Karla Dobrého a rovněž další známé postavy v dalším příběhu, v jehož centru bude tentokrát princezna Amélie (Eliška Křenková), která se v pohádce setká se svým já z minulosti. Teaser trailer splňuje to, co by první upoutávka mít měla. Navnadí, příliš toho neprozradí a zvýší očekávání. Eliška Křenková uvádí obě své filmové postavy, tvůrci představují digitální triky a epickou hudbu. A nevypadá to vůbec špatně.

Vánoční příběh

premiéra 24. 11., komedie
režie: Irena Pavlásková
Karel Roden, Jiřina Bohdalová
Vánoční příběh | Europeana Production
Komedie Ireny Pavláskové jde do kin až letos v prosinci kvůli předchozím koronavirovým opatřením. Vánoční příběh se inspiroval podobnými evropskými žánrovkami (Láska nebeská nebo polská série Noc plná zázraků), které slibují silné stmelující emoce, dojemnost a zábavu. Vše je postaveno na známých hereckých tvářích, mezi které patří Karel Roden, Jiřina Bohdalová, Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Anna Fialová nebo Vladimír Polívka.

Ostrov

premiéra 29. 12., dobrodružný, komedie, romantický
režie: Rudolf Havlík
Ostrov
Ostrov | Ostrov film
Richard (Jiří Langmajer) a Alice (Jana Plodková) se na exotické dovolené pohádají, protože Richard se chce nechat rozvést. Rozhodnou se, že odletí pryč, ale jejich letoun ztroskotá na opuštěném ostrově a Richard a Alice jsou nucení vyčkat na záchranu společně. Jsou uvěznění na opuštěném místě a musí se postarat nejen o přežití, ale také vyřešit své problémy a najít k sobě znovu cestu. Mimořádně plodný režisér Havlík titulem volně navazuje na islandské dobrodružství Jiřího Langmajera v Minutě věčnosti (2021).

Tip redakce
Nemají nejvíce cen, ani je nevidělo nejvíc lidí. Ale Sedmikrásky (1966) Věry Chytilové mají nejvíc záznamů v odborné filmové literatuře. Nyní přichází do kin v restaurované verzi a mají jedinou chybu…