5 problémů, které stojí před tvůrci nového Predátora

5 problémů, které stojí před tvůrci nového Predátora
Predátor | 20th Century Fox
Predátor patří mezi nejikoničtější filmová monstra, o tom není sporu. Design Stana Winstona vznikl s přispěním jeho kamaráda Jamese Camerona během jediného letu poté, co se tvůrci k jeho podobě dlouho nemohli dopracovat. Tím spíš, že publikum drtivou většinu filmu maskovaného lovce nevidí, muselo být odhalení jeho podoby velkolepým zážitkem – a to se jistě podařilo.
Přesto je nešťastné monstrum jakoby prokleté. Krom prvního filmu s Arnoldem Schwarzeneggerem už se Predátor nikdy nevrátil v podívané, na jejíž kvalitě by se publikum shodlo. Nyní nás čeká již pátý díl, když nepočítáme crossovery s Vetřelcem, a na důstojného nástupce pořád čekáme. A to přesto, že za předchozími pokusy stojí často velmi talentovaní a schopní filmaři, kteří do své práce dali velký kus srdce. Některým do toho ale moc kecalo studio a jiní prostě nenašli klíč.
Zapřemýšlejme tedy, jaké výzvy před tvůrci stojí a proč je tak těžké trefit podruhé jackpot. Můžeme pak čekat, že se to podaří Prey, jak zní název pátého Predátora? To se s jistotou dozvíme 5. srpna.
Predátor: Kořist
Predátor: Kořist | Hulu

1. Džungle vs. město

První a druhý díl Predátora by ve svých kulisách nemohly být odlišnější. Arnie se před zabijákem skrýval v bahně džungle a Danny Glover kličkoval mezi mrakodrapy velkoměsta. Vzhledem k celkovému nižšímu úspěchu dvojky mnozí nabyli přesvědčení, že Predátor patří do přírody – ostatně i jeho design inspirovaný domorodými kmeny počítal s kontextem lovu uprostřed divočiny.
Najde se ale nemálo zastánců, kteří ocenili samotný obraz Predátora cestujícího uprostřed noci po střechách mrakodrapů, vyhlížejícího svou kořist. Ať už šlo o nevinné obyvatele, nebo o drogové dealery. Když si k tomu připočteme voodoo estetiku jamajského organizovaného zločinu (byť z dnešního pohledu problematickou), máme tu zajímavý protipól k přímočarosti jedničky, který zaslouží další šanci.
Tvůrci Prey se ale vrací do přírody. Ne do džungle, ale do severoamerického lesa, vsází tedy na chytlavost originálu, který mírně obměňují. Ukáže se to jako správná volba? Trojce stejný nápad nebyl moc platný. Čtyřka si nedokázala vybrat a zkusila vystřídat oba typy prostředí, opět neúspěšně. Pokud nevyjde ani pětka, třeba bude načase dát druhou šanci ocelové džungli.
Arnold Schwarzenegger
Predátor | Pannanoia Entertainment

2. Svaly vs. mozek

Další kontrast jedničky a dvojky je monstrózní tělo Arnolda Schwarzeneggera vedle „chlápka odvedle“ Dannyho Glovera. Je lepší, když stojí proti Predátorovi hora svalů, nebo důvtip?
Samozřejmě jde o trochu falešnou dichotomii – i Arnold v jedničce musel nakonec zjistit, že na nadlidsky rychlého a silného mimozemšťana fyzicky nestačí a nezbývá než na něj nějak vyzrát. Jistě ale není třeba vysvětlovat, že filmy, v nichž proti padouchovi bojují Arnold a Danny, budou vždy působit velmi odlišně. Z jednoho teče testosteron, druhý je udýchaný po pár vteřinách běhu – sledovat je vede k velmi odlišnému vnímání hrozby.
V tomto ohledu pokračování nikdy nebyla znovu stejně jednoznačná. Nabídla hrdiny velmi fit, ale samozřejmě ne na rovině Arnieho. Šlo zkrátka o standardní akční hrdiny. Prey přichází se zajímavou paralelou – hlavní hrdinkou bude mladá lovkyně, která skládá zkoušky loveckých schopností, aby získala respekt svého společenství. Se stejným cílem přilétají na Zem i Predátoři, pro něž je získání adekvátní kořisti zkouškou dospělosti. Lovec a kořist tu nyní mají něco společného a nejspíš si budou i trochu rozumět.
Danny Glover
Predator 2

3. Budoucnost vs. minulost

První Predátor se odehrával v blízké budoucnosti a stejně uvažovaly i téměř všechny další díly. Když ale na konci dvojky Glover dostane za své vítězství od Predátorů trofej v podobě historické pistole, fanoušci to brali jako příslib, že se jednoho dne dočkají i pohledu na střet Predátora s lidmi v minulosti. Jde o velmi lákavý námět, přesto se ho producenti dlouho báli. Mnohaletý slib naplní až Prey, protože se skutečně odehrává před 300 lety v komunitě amerických Komančů.
Kontakt indiánského kmene s bytostí, která se nachází nejen mimo jejich technologické možnosti, ale i samotnou fantazii, jistě může přinést nový druh napětí. Predátor tu bude vstupovat do života hrdinů ne jako obživlá sci-fi příšera, ale jako démon. Možná právě tohle série potřebuje k oživení jiskry.
Predátor: Evoluce
The Predator

4. Přístupnost vs. bolest

Predátor vznikl jako krvavá osmdesátková exhibice. Když tedy svého času vznikal první díl Vetřelec vs. Predátor coby film přístupný publiku od 13 let, mnozí prorokovali, že to bude katastrofa. A měli pravdu! Na film se stěží dalo koukat, byl nudný a nenápaditý.
Producenti se tedy káli a další díl vznikl opět coby nekompromisní řežba. A světě div se… Opět se na to nedalo koukat! Bylo by tedy zkratkovité říct, že množství krve je přímo úměrné kvalitě výsledku. Přesto budí rozpaky, že online premiéra Prey bude opět přístupná i mladým teenagerům. Místo aby tvůrci naplno využili možnosti internetové distribuce, která je častěji otevřena zábavě pro dospělé, budou se držet zkrátka.
Predátor totiž na Hulu vstupuje již jako širší součást portfolia Disneyho. Můžeme si být tedy jistí, že se v něm nebude pohazovat vyrvanými páteřemi. Ale nemá cenu plakat nad rozlitým mlékem, pořád je tu šance, že výsledek bude stát za to – jen je potřeba, aby si film udržel „hmotnost“ akce. Aby střet hrdinky s Predátorem dokázal vyvolat dojem vysilujícího úkolu, který si vyžádá dost potu a šrámů.
Také je zásadní spoléhat se co nejvíc na fyzické efekty – v traileru vidíme poněkud nepřesvědčivého počítačového medvěda, což je horší znamení než nízká věková přístupnost.
Predátor: Evoluce
The Predator | 20th Century Fox

5. Tajemství vs. odpovědi

Před tvůrci se navíc otevírá otázka, jestli se pokusí Predátora opět představit jako tajemnou a neuchopitelnou bytost, která jako by se pohybovala na hraně nadpřirozena, nebo jestli se pokusí ukotvit ho ve světě.
Dozvíme se něco o kultuře Predátorů? Navštívíme v nějakém flashbacku jejich rodný svět? Střetneme se s jedním Predátorem, nebo s několika, kteří spolu budou nějak interagovat? Současná popkultura tlačí fanoušky k tomu, aby požadovali konkrétní budování fikčního světa. Velká potěcha pro diváky a divačky Star Wars a marvelovek pramení z toho, že po zhlédnutí nového filmu či televizní epizody mohou běžet doplnit informace do fanouškovské encyklopedie.
Predátor je ale možná tím lepší, čím méně o něm víme. Nezapomínejme, že v prvním dílu ho většinu stopáže ani nevidíme. Zdá se, že tvůrci Prey půjdou právě v těchto stopách – ocení to fanoušci a fanynky, nebo budou zklamaní?