Top kina ČR: Tři Tygři patří do divadla a na internet. Tom Cruise do kokpitu stíhačky

Top kina ČR: Tři Tygři patří do divadla a na internet. Tom Cruise do kokpitu stíhačky
Tři Tygři ve filmu: JACKPOT | BontonFilm
5. VYŠEHRAD: FYLM (Česká republika)
Vyšehrad: FYLM | Bioscop
tržby milion 163 tisíce Kč / návštěvnost 6624 diváků / 67 kin
Minule byl čtvrtý, tentokrát mu patří pátá příčka. Štáfkův filmový Vyšehrad je v českých kinech dlouhých osm víkendů a za tu dobu na něj přišlo přes 573 tisíc diváků a divaček. V pokladnách nechali přes 98 milionů korun, takže účetní téhle sportovně laděné komedie brzy napočítá rovnou stovku na tržbách. S přehledem komerčně nejúspěšnější titul v českých kinech dosavadního roku. Uvidíme, kdo a kdy (jestli vůbec) Štáfka a spol. trumfne.

4. PÁNSKÝ KLUB (Česká republika)
Pánský klub | Punk Film
tržby milion 268 tisíc Kč / návštěvnost 7775 diváků / 197 kin
Nová tuzemská komedie debutujícího Matěje Balcara (autor stejnojmenné divadelní hry) skončila o premiérovém víkendu čtvrtá. Na sexu závislá pětice mužů si dává dostaveníčko s atraktivní psycholožkou (Kristýna Hrušínská), recenzenti vystavují podprůměrné známky a diváci se přes hvězdné herecké obsazení (Jiří Mádl, Boleslav Polívka, Milan Šteindler) staví k titulu poměrně chladně. Pokud scénář fungoval na divadelních prknech, tak ve filmovém zpracování je tomu jinak.

3. DOCTOR STRANGE V MNOHOVESMÍRU ŠÍLENSTVÍ (USA)
Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství
tržby 2 miliony 80 tisíc Kč / návštěvnost 11 876 diváků / 71 kino
Pátý víkend promítají česká kina marvelovku Doctor Strange 2. Na kontě má 346 tisíc diváků a 60 milionů v rámci tržeb. Celosvětově má druhý Doctor Strange na kontě přes 900 milionů dolarů (statistika Box Office Mojo), což je o 230 milionů více než v případě jedničky. Úspěch Spider-Mana z přelomu let 2021 a 2022 nakopl zájem o nově vzniklé marvelovky, které pokračují v propojování univerza a jdou naproti mladému publiku.

2. TŘI TYGŘI VE FILMU: JACKPOT (Česká republika)
Tři Tygři ve filmu: JACKPOT
tržby 3 miliony 509 tisíc Kč / návštěvnost 21 367 diváků / 150 kin
Populární herci z ostravského Divadla Mír vyrazili do celovečeráku a za dva víkendy od premiéry mají na kontě 83 tisíce diváků a 13 milionů korun v rámci tržeb. Autoři oblíbených internetových skečů si ukousli pořádné sousto, když se vydali do hájemství celovečerního hraného filmu. Výsledek je dle recenzentů rozporuplný a ani dle diváckého ohlasu to nevypadá na kasovní trhák. Tři Tygři zřejmě zkrátka patří do divadla a na internet.

1. TOP GUN: MAVERICK (USA)
Top Gun: Maverick | CinemArt
tržby 12 milionů 206 tisíc Kč / návštěvnost 65 090 diváků / 159 kin
Tom Cruise se vrátil po dlouhých 36 letech do kokpitu stíhačky a nedává konkurenci sebemenší šanci. U nás to zatím není tolik patrné (za necelé dva týdny má Top Gun: Maverick na kontě 201 tisíc diváků a 37 milionů korun), ale celosvětově už utržil 548 milionů dolarů, přičemž ze severoamerických kin tvůrcům připlulo 291 mega, což je víc než polovina veškerých tržeb (statistiky Box Office Mojo). Tohle vypadá na dalšího filmového miliardáře. Více se úspěchu Mavericka ve světě věnuje ve svém článku kolega Jakub Vopelka.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.