Jak vypadají nejděsivější monstra v realitě? Podívejte se na odmaskované herce

Jak vypadají nejděsivější monstra v realitě? Podívejte se na odmaskované herce
Noční můra v Elm Street (1984) | New Line Cinema
Uspokojit fanoušky hororů je stále komplikovanější. Už se jen tak nelekneme laciných triků, jako jsou „nečekané“ lekačky či průměrně vypadající monstra. Navíc se některé hororové filmy začínají jevit jako úplná klišé, která snad nemohou vyděsit ani děti, jsou spíše legrační než děsivá. Hororové publikum je vskutku náročné, a tak se musí tvůrci snažit stále víc. Najít dobré herce, kteří daný děsivý charakter budou umět zahrát, najít šikovného kameramana, použít moderní speciální efekty a vybrat výborné maskéry a kostyméry.
Výsledkem tohoto všeho je většinou neskutečně efektní hororový zážitek, který jen tak nezapomenete. Jistě se vám vybaví řada monster či vrahů, jako je například Pennywise z filmu To nebo proslulá Samara z Kruhu. Někteří jsou tak děsiví, že vás určitě napadne, jak asi daný herec nebo herečka vypadá doopravdy. Pojďme si některé z nich představit.

Bill Skarsgård

Bill Skarsgård ztvárnil šíleného vraždícího klauna ve snímcích na motivy románu Stephena Kinga To (2017) a To: Kapitola 2 (2019). Jednalo se o jeho první větší filmovou roli. Poprvé jej diváci a divačky mohli vidět ve snímku Simonův vesmír (2010), za nějž byl nominovaný na cenu Zlatohlávek (švédská filmová cena). Od roku 2013 hrál v televizním seriálu Hemlock Grove, který můžete najít na Netflixu. Jeho proměna v Pennywise je neskutečná, herec se kvůli roli musel naučit šilhat, aby docílil co nejšílenějšího vzhledu. Naopak prý ale poprvé alespoň využil svůj neobvyklý dar. Bill uměl odmalička stočit ústa do usměvavého šklebu, který je tolik typický právě pro Pennywise. Pro některé role se zkrátka narodíte, no ne?
jak-vypadaji-nejdesivejsi-monstra-v-realite-podivejte-se-na-odmaskovane-herce-10
jak-vypadaji-nejdesivejsi-monstra-v-realite-podivejte-se-na-odmaskovane-herce-3

Tim Curry

Ještě na chvíli zůstaneme u Pennywise. Tentokrát se ale přesuneme k jeho ztvárnění v roce 1990, o které se postaral americký herec Tim Curry ve dvoudílném televizním snímku To. Herce jste mimo jiné mohli vidět například ve filmech Sám doma 2: Ztracen v New Yorku (1992), Nabitá zbraň 1 (1993) či v dobrodružném snímku Kongo z roku 1995.

Javier Botet

Jako další na našem seznamu nesmí chybět španělský herec Javier Botet, který ztvárnil hned několik ikonických hororových rolí. Že jste jej v nich nepoznali? Není se čemu divit. Maskéři a maskérky se na něm totiž opravdu vyřádili. Když bylo herci pět let, byl mu diagnostikován Marfanův syndrom, který se projevuje hypermobilitou kloubů. Místo toho, aby se Javier strachoval, začal svou „genetickou poruchu“ naplno využívat. Věnoval se uměleckým činnostem, především pak performing arts.
Poprvé si zahrál v hororu v roce 2005 ve filmu Zlo přichází z hlubin, kde ztvárnil děsivé vodní monstrum. Stejný žánr si zopakoval ve filmu REC (2007), nové Mumii (2017), kde představoval boha Setha, a ve snímku Vetřelec: Covenant (2017). Zahrál si také hlavní zápornou postavu – děsivého ducha ve snímku Mama (2013) nebo pokřiveného muže z filmu V zajetí démonů 2 (2016)
jak-vypadaji-nejdesivejsi-monstra-v-realite-podivejte-se-na-odmaskovane-herce-2
V zajetí démonů 2 (2016) | New Line Cinema

Bonnie Aarons

Americkou herečku Bonnie Aarons jste mohli vidět například ve filmu Mulholland Drive (2001) či v Deníku princezny (2001), kde ztvárnila roli baronky Joy von Troken. Ve své filmografii má ale i několik menších rolí, převážně pak v hororových filmech, jako jsou Vím, kdo mě zabil či Stáhni mě do pekla. Bonnie si v minulosti užila své, navštěvovala hereckou školu v New Yorku, kde se jí profesoři i studenti posmívali kvůli jejímu vzhledu. Říkali jí, že kvůli tomu nemá šanci se uchytit. Jsou to ale právě její výrazné rysy, které jí zajistily roli démona Valaka ve filmu Sestra z roku 2018. Jako démonická bledá entita v sesterském rouchu zde řadu diváků a divaček vyděsila k smrti.
jak-vypadaji-nejdesivejsi-monstra-v-realite-podivejte-se-na-odmaskovane-herce-12
jak-vypadaji-nejdesivejsi-monstra-v-realite-podivejte-se-na-odmaskovane-herce-5

Bonnie Morgan

V našem výčtu nesmí chybět ani americká herečka a hadí žena Bonnie Morgan, která se objevila v mnoha filmech, například Pirańa 3D, Minority Report nebo Noc hrůzy. Ztvárnila také Beth v krátkém filmu Sorority Pillow Fight, kde si zahrála například i Michelle Rodriguez. Jako kaskadérka působila ve filmu Hellboy II: Zlatá armáda a za svůj výkon byla nominovaná na cenu Screen Actors Guild Awards za mimořádný kaskadérský výkon. Nejvíce se ale proslavila jako kaskadérka Samary, hlavní antagonistky a děsivého ducha mladé dívky ve filmu Kruh. Naposledy se objevila v roce 2018 v seriálu Netflixu s názvem Colette.
jak-vypadaji-nejdesivejsi-monstra-v-realite-podivejte-se-na-odmaskovane-herce-13
jak-vypadaji-nejdesivejsi-monstra-v-realite-podivejte-se-na-odmaskovane-herce-1

Bolaji Badejo

Na konci sedmdesátých let byl natočen hororový sci-fi snímek, který se do dnešního dne považuje za jeden z nejděsivějších, novodobé horory ho stále nedokázaly zcela předčít. Režisér Ridley Scott dokázal žánr sci-fi obohatit o nevýslovné prvky hrůzy, úzkosti, zoufalství a samoty. Ano, jedná se o Vetřelce. Málo diváků a divaček ale zná jméno herce, který se objevil v kostýmu děsivého mimozemšťana, a to i přesto, jak slavný snímek to je. Tvůrci svého vysněného herce našli v baru. Mladý, dvoumetrový přistěhovalec z Nigérie Bolaji Badejo je okouzlil svou neobvyklou výškou a hubeností, a tak mu dali pár hereckých lekcí a šel rovnou na plac. Jednalo se přitom o jeho první a poslední snímek, který kdy natočil.

Robert Englund

Už teď se bojíte usnout? Není divu. Amerického herce Roberta Englunda si většina z nás pamatuje jako Freddyho Kruegera ve filmové sérii Noční můra v Elm Street. Objevil se ale i v řadě dalších titulů, jako je Fantom opery (1989), Kult hrůzy (1993), Děs v prádelně (1995), Vládce prokletých přání (1997) či Svůdné zombie (2008). Stejně si jej ale všichni dokážou nejlépe zařadit pouze jako hororového padoucha Freddyho ze šestidílné filmové série a také ze seriálu Freddyho noční můry (1988 – 1990), na němž se mimo jiné podílel jako jeden z režisérů. Možná mnohé potěším tím, že se Englund dočkal děsivého camea v nové sérii The Stranger Things, kterou můžete najít na Netflixu.
jak-vypadaji-nejdesivejsi-monstra-v-realite-podivejte-se-na-odmaskovane-herce-9
jak-vypadaji-nejdesivejsi-monstra-v-realite-podivejte-se-na-odmaskovane-herce-8

Doug Bradley

Společně s Englundem se jedná o jediného herce, který zahrál stejnou postavu rovnou v osmi hororových titulech. Oproti Englundovi se ovšem Bradley snažil od své role oprostit. Fanoušci a fanynky ho však utvrdili v tom, že je nemožné, aby v této roli vystupoval někdo jiný. A o co se jedná? Není to nikdo jiný než Pinhead, vůdce Cenobitů ve snímcích Hellraiser. Poprvé se v této roli objevil v roce 1987 a naposledy v roce 2005 v titulu s názvem Hellraiser: Návrat mrtvých, který je považovaný za vůbec nejděsivější snímek celé série.