Prequel akčního spektáklu, který před sedmi lety uhranul celý svět, se konečně začíná natáčet

Prequel akčního spektáklu, který před sedmi lety uhranul celý svět, se konečně začíná natáčet
Šílený Max: Zběsilá cesta | Warner Bros.
Letí to. V květnu uplynulo sedm let od premiéry nového Šíleného Maxe, jímž sedmdesátník George Miller ukázal, jak se točí adrenalinové akční spektákly. Reboot klasické série, v níž Mel Gibson proháněl padouchy v postapokalyptickém světě, představil v roli Maxe Toma Hardyho a odnesl si hned deset nominací na Oscara, z nichž šest zaslouženě proměnil (a minimálně ve dvou nezaslouženě vyhořel – za nejlepší film a režii).
Hardyho ovšem neočekávaně zastínila Charlize Theron v roli imperátorky Furiosy, která byla srdcem výpravného dystopického snímku. A právě na tuto postavu se zaměří další Millerův projekt z daného světa, jímž je prequel Zběsilé cesty s názvem Furiosa.
Bude se odehrávat v minulosti a představí mladší verzi imperátorky, již si zahraje hojně obsazovaná Anya Taylor-Joy (Dámský gambit). Natáčení mělo odstartovat již loni, ale koronavirus byl proti a původní datum premiéry, stanovené na červen 2023, se posunulo na květen 2024 – tedy dlouhých devět let po uvedení Zběsilé cesty.
Vedle Joy si ve filmu zahrají také Tom Burke, jenž ztvárnil Orsona Wellese v životopisném dramatu Mank, a především Chris Hemsworth. Představitel Thora se má objevit v pro něj netypické záporné úloze a právě on nyní informoval o významném milníku. Na svém twitterovém účtu sdílel fotografii s filmovou klapkou položenou v poušti a s nápisem Furiosa. K obrázku přidal krátký popisek: „Nová kapitola ságy Šílený Max začíná.“
Natáčení Furiosy tedy konečně začalo a tvůrci mají necelé dva roky na to, aby v květnu 2024 do kin dopravili další dechberoucí akční jízdu. Co se jeví jako spousta času, je ale ve světle natáčení Zběsilé cesty jen malá lávka přes moře tvůrčích výzev. Tehdejší produkce se potýkala s množstvím problémů vinou vyčerpávajících kaskadérských sekvencí, spalujícího pouštního klimatu či rostoucí frustrace unavených a rozhádaných herců.
V případě Furiosy by ale načerpané zkušenosti mohly sehrát pozitivní roli. Sedmasedmdesátiletý Miller bude opět režírovat a vrací se i hudební skladatel Junkie XL, produkční designér Colin Gibson, střihačka a Millerova manželka Margaret Sixel a maskérka Lesley Vanderwalt – poslední tři jmenovaní obdrželi za svou práci na Zběsilé cestě Oscara.
Znovu uvidíme také některé známé herecké tváře. Své role z minulého filmu si totiž zopakují Nathan Jones jako Rictus Erectus a Angus Sampson coby Mechanik. Těšíte se?