Želvy ninja se svým autorům nelíbily, přesto se staly hitem

Želvy ninja se svým autorům nelíbily, přesto se staly hitem
Želvy Ninja - z původního seriálu | Group W Productions/CBS
Roztomilé a zábavné Želvy Ninja se navíc odlišovaly barvami, takže jsme všichni měli nějakého svého favorita, ke kterému neodmyslitelně patřila i jeho zbraň. Sbírali jsme nálepky ze žvýkaček, plakáty z různých časopisů a asi by se nenašel nikdo, kdo by si nechtěl vyzkoušet Michelangelovy nunčaky.
Seriál Želvy Ninja vznikl v roce 1987, takže od jejich premiéry uběhlo již třicet pět let. Spolutvůrci seriálu jsou Kevin Eastman a Peter Laird, autoři komiksové předlohy, jež spatřila světlo světa v roce 1984. A ačkoli jejich příběh vypráví o zmutovaných želvách, které se dočkaly řady filmových či seriálových podob, převážně určených pro dětské publikum, komiks pro nedospělé čtenáře určený nebyl. Čtveřice želváků v něm totiž seká hlavy, kleje a holduje alkoholu. Navíc všichni nosí pouze červenou pásku přes oči.
Želvy Ninja
Želvy Ninja | Group W Productions/CBS
Aby publikum od sebe želvy lépe rozeznalo, rozhodl se Peter Laird, že každý ninja bude mít svou vlastní barvu. Leonardo modrou, Donatello fialovou, Raphael červenou a Michelangelo oranžovou. A upraveny byly i další postavy. Zatímco v komiksu je Tříska krysím mazlíčkem mistra Hamaty Yoshiho, v komiksu se tyto dvě postavy staly jednou. Pro potřeby seriálu vznikl i Krang, Rocksteady a Bebop. Také postava April O'Neilové se změnila, místo laborantky je z ní novinářka – kamarádka a důležitý zdroj informací pro želvy.
Svůj animovaný debut si v Želvách ninja odbyl i další komiksový hrdina Miyamoto Usagi od Stana Sakaie, ačkoli mu v seriálu říkali Usagi Yojimbo, což je jméno z komiksové předlohy. Usagi se často objevoval i tam a Želvy ninja zase v jeho komiksu, přičemž nejblíže měl k Leonardovi. Odchýlení od předlohy a vznik nových postav, hlavně kvůli prodeji akčních figurek, a řada komiksových prvků se ale Eastmanovi a Lairdovi pranic nelíbily, ze svého postu ale nemohli nic měnit, a tak jen sledovali, jak se z jejich díla stává rodinná zábava, které se paradoxně stala neuvěřitelným hitem. A pořad se vysílal až do roku 1996.
Želvy Ninja
Želvy Ninja | Group W Productions/CBS
V úvodu jsem zmínila, že každá želva měla svou barvu i zbraň. Leonardo vládl katanami, Raphael saii a Donatello tyčí, Michelagelovi patřily nunčaky. Od čtvrté řady seriálu se to ale začalo měnit. Během čtvrté sezóny nosil Michelangelo nunčaky za pasem a začal používat hák. Od páté řady je už neměl ani tam, a to proto, že se v řadě zemí staly nelegální zbraní.
A ptali jste se někdy sami sebe, proč je nejoblíbenějším jídlem ninjů pizza? Vysvětlení je úplně prosté. Milují ji autoři komiksu Laird a Eastman, takže to po nich želváci podědili.