Kdy nás čeká další film ze světa Star Wars a kdo jej natočí?

Kdy nás čeká další film ze světa Star Wars a kdo jej natočí?
Star Wars: Vzestup Skywalkera | Lucasfilm Ltd.
Star Wars už možná není tak prosperující značka jako v dobách, kdy jí šéfoval George Lucas, ale ozvěny světelných mečů rezonují na stříbrných plátnech, streamovacích službách či fanouškovských panelech neustále. Po neslavném ukončení moderní trilogie v podobě Vzestupu Skywalkera se Lucasfilm vydává stezkou seriálových spin-offů, které zahrnují Mandaloriana, The Book of Boba Fett a nejnověji také Obi-Wana Kenobiho, vydávaných na streamovací platformě Disney+ (té se od června dočkáme i v České republice).
U celovečerních filmů je výrobní proces momentálně dlouhodobější, ovšem dle čerstvých informací je progres na obzoru. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy v rozhovoru pro Total Film potvrdila, že příští Star Wars snímek bude režírovat novozélandská hvězd Taika Waititi a že datum premiéry je předběžně stanoveno na konec roku 2023.
Waititiho dosud nepojmenovaný projekt, který byl poprvé oznámený už v lednu 2020, tedy zřejmě vytlačí z kalendáře původně preferovaný snímek Rogue Squadron režisérky Patty Jenkins (Wonder Woman). Ten by ohlášený rovněž roku 2020 s datem uvedení 22. prosince 2023, ovšem kvůli kreativním neshodám došlo v listopadu 2021 k odložení premiéry na dobu neurčitou. A tento status má Rogue Squadron, který bude pojednávat o stíhací rebelské alianci, dodnes.
Taika Waititi
Taika Waititi | Fox Searchlight
O filmu Taiky Waititiho, jenž se proslavil upírskou komedií Co děláme v temnotách a následně okouzlil Hollywood třetím Thorem a válečnou satirou Králíček Jojo, toho zatím moc nevíme. Za zmínku stojí snad jen to, že Waititi píše scénář společně s Krysty Wilson-Cairns, která má na kontě tituly jako 1917 či Poslední noc v Soho. Sám Waititi nebude vstupovat na neprobádané území, neboť se Star Wars už zkušenosti má – režíroval osmou epizodu první série Mandaloriana, která se těšila fantastickým ohlasům.
Stále ovšem není jisté, zda v prosinci příštího roku daný snímek uvidíme. Waititi přece jen dokončuje práce na čtvrtém Thorovi, který do kin zamíří už v červenci, a produkci Star Wars by musel odstartovat neprodleně po této premiéře. Na 22. prosince 2023 je navíc naplánováno uvedení čtvrtého Star Treku od Paramountu a je víceméně vyloučené, že by se obě nejslavnější vesmírné série měly v kinech potkat v tentýž den.
Společnost Disney, která vlastní Lucasfilm, má ale smělé plány také s Avatarem. Druhý díl epické ságy Jamese Camerona dorazí letos v prosinci a Disney hodlá každý rok střídat návraty na Pandoru a do předaleké galaxie, tudíž Waititiho počin by skutečně měl dorazit v prosinci příštího roku. Rogue Squadron bychom v tom případě mohli očekávat o dva roky později, jedny Vánoce po třetím Avatarovi.
Mandalorian
Mandalorian | Disney
Harmonogram je dost nabitý a nezbývá než čekat, jak se situace s největšími kasovními konkurenty Marvelu vyvine. Přáli byste si, aby Star Wars Taiky Waititiho dorazily v předeslaném termínu?