První dojmy: Obi-Wan Kenobi rozdělil redakci Kinoboxu. Pro někoho pohádka, pro jiné pokračování tradice

První dojmy: Obi-Wan Kenobi rozdělil redakci Kinoboxu. Pro někoho pohádka, pro jiné pokračování tradice
Obi-Wan Kenobi | Disney
Děj ale postupně nabírá na obrátkách a ze záchrany malého dítěte se stává hon na bývalého mistra. Doufejme, že světelné meče se dostanou ke slovu co nejdříve, protože přesně po tom všichni toužíme! Jak jsme tedy první dva vydané díly zhodnotili?
prvni-dojmy-obi-wan-kenobi
Obi-Wan Kenobi | Disney
Jakub Vopelka – 55 %
Přiznávám, že Obi-Wan Kenobi je první Disneyho seriál ze světa Star Wars, který mě ke zhlédnutí namotivoval. Může za to především samotný Obi-Wan Kenobi, jehož považuji za nejlepšího protagonistu celé franšízy. Jeho linie a charisma Ewana McGregora dokázaly pozvednout i prequelovou trilogii, na niž nyní šestidílný seriál navazuje. Dle prvních dvou epizod ale nejde zaručit, že nás čeká plnohodnotné či potřebné zalátání dalších dějových mezer mezi jednotlivými filmy.
Moc parády nám totiž tvůrci zatím nenabídli a vypadá to, že se fanoušci a fanynky budou muset spokojit jen s tím, že se znovu vrátí do předaleké galaxie. Obi-Wan se skrývá před imperátorskými inkvizitory a tváří se zasmušile, přičemž impulz nabízí až jeho shledání s desetiletou princeznou Leiou. Ta pobíhá po lesích u císařského paláce a tři najatí únosci ji pět minut bez úspěchu pronásledují v křečovité honičce, která sedí spíše do dětské pohádky než do Star Wars.
Obi-Wan Kenobi
Obi-Wan Kenobi | Disney
Režie je zatím dost statická a v porovnání s Lucasem, jemuž se mnozí vysmívali za melodramatičnost a kýč, je vizuál o několik tříd méně atraktivní. Pravda, stále jsme víceméně na začátku a můžeme doufat, že napětí, obměna lokací i gradace příběhu o stíhaných uprchlících vyskočí na mnohem vyšší obrátky. Osobně v to trochu naivně věřím. Ale dojmy z dosavadního vývoje se bohužel zasekávají na nostalgické výpravě do milovaného světa, který Disneymu vydělává takové peníze, že není potřeba najímat vizionářské režiséry ani vymýšlet objevné a obohacující scénáře.
Projekce uteče a efekty i všechny roztodivné postavičky jsou pochopitelně fajn, ale chybí mi vypravěčský i stylistický náboj či odvaha jít jinými směry než jen na absolutní bezrizikovou jistotu. Na pohodlné zabití víkendového odpoledne s příslibem památnější akce a hlavně Vadera to zatím stačí, ale například v porovnání s Rogue One (rovněž zasazeným mezi třetí a čtvrtou epizodu) je to nevýrazná šeď. Snad mě tvůrci v průběhu vyvedou z omylu, závěr druhé epizody už nabídl alespoň lepší interakci mezi hrdiny.

Martina Krejzlová – 90 %
Obi-Wan Kenobi byl alespoň pro mě jedním z největších lákadel, které služba Disney+ svým divákům a divačkám slibuje. Stejně pro kolegu Jakuba Vopelku je pro mě totiž postava Obi-Wana Kenobiho srdeční záležitostí, takže když jsem se díky Mandalorianovi dočkala návratu Luka Skywalkera, nemohl mi Obi-Wan ujít.
prvni-dojmy-obi-wan-kenobi-1
Obi-Wan Kenobi | Disney
A hned na úvod řeknu, že jsem spokojená. Seriál se samozřejmě nese v duchu ostatních seriálů jako The Book of Boba Fett nebo Mandalorian (má jaksi uhlazenější obraz, modernější a barevně pestřejší oblečení hrdinů ve městech, rozličné dopravní prostředky atd.) a v jistých pasážích je vidět, že se jedná o menší než filmovou produkci (viz trikové scény, kdy Obi-Wan jezdí na velbloudu podobném tvorovi a vše se pohybuje jako v počítačové hře). Občas můžete mít pocit, že se díváte na jiné sci-fi, možná mírně ve stylu Pátého elementu, ale pak se na obrazovce mihne nějaký povědomý droid, zabzučí světelný meč, ozve se legendární melodie a jste doma.
Mohli bychom i říci, že kvůli tomu všemu Obi-Wanovi chybí kouzlo původních snímků, protože jejich jedinečnost spočívala v tom, že jsme v nich neviděli mnoho prvků z naší současnosti. Vše bylo jiné, zatímco nyní vidíte kožené bundy, vesmírné skútry a chybí vám legendární x-wingy, přesto ale musím přiznat, že je to stále ono, a to hlavně díky Ewanu McGregorovi a geniální hudbě, ve které nechybí ani slavný Obi-Wanův hudební motiv od Johna Williamse. Jinak je ale pod soundtrackem podepsaná Natalie Holt.
prvni-dojmy-obi-wan-kenobi-2
Obi-Wan Kenobi | Disney
Za velké pozitivum ale každopádně beru, že se vlastně nejen dozvíme mnohé o dětství princezny Leiy a jejím vztahu s Obi-Wanem, ale že zamíříme i na Alderaan, konečně spatříme slavné kesselské koření a mihne se tu několik postav, které bychom nečekali. Obi-Wan stárne, ale přesto umí stále rozdávat rány, Darth Vader přichází na scénu a díky přítomnosti Lukea a jeho strýce s tetou do sebe vše pěkně zapadá. Teď už jen, aby Obi-Wan konečně zapnul svůj světelný meč a objevil se slibovaný Qui-Gon Jin!
Navíc zbožňuju tradici, kdy každý hrdina Star Wars má svého droida, princeznina beruška Lola je geniální! Nemůžu se dočkat dalších dílů! Mé Star Wars srdce zkrátka spokojeně zaplesalo. Potěšil i úvodní sestřih z Epizod I až III, který krásně uvedl do problému, a úvodní scéna boje Jediů byla pecka. Pravda, za zmiňovanou honičku po lese by scenárista zasloužil minimálně na hodinu hodit do karbonitu, ale pokusím se na ni zapomenout a už se k ní nevracet.

Martin Svoboda – 70 %
Když se Rian Johnson odvážil natočit ve světě Star Wars film pro dospělé, který publikum nutí zamyslet se nad světem, v němž se ony příběhy odehrávají, i nad světem, ve kterém žijeme, zaplavily ho výhrůžky smrtí a násilím v míře, jakou snad tvůrce popkulturního díla ještě nenažil. A poté, co se Solo ocitl nepříjemně blízko finančnímu propadáku, se ukázalo, že celovečerní film možná není pro tuhle značku jediná, natož nejlepší cesta. A tak vznikl Mandalorian – série pro desetileté děti bez jakéhokoli snahy něco říct, někam sebe nebo své publikum posunout, s ambicí nanejvýš doplnit Wikipedii o pár nových odstavců, protože podle toho fandom měří, jestli má sledování smysl. A fanoušci i fanynky s tím tvůrcům urvali ruce. Tohle chtějí!
Joel Edgerton
Obi-Wan Kenobi | Disney
Píšu to hodně jedovatě, protože se tím Star Wars vzdávají čehokoli, o co bych měl zájem já, ale na druhou stranu je jen logické, že se takhle série vrcholného eskapismu dostala do stavu, kdy už tento princip nic neskrývá a kdy budeme prostě svědky nekonečna banálních serializovaných dobrodružství, z nichž u každého bude příjemné trávit čas, ale zároveň nebude zase tak moc nutné je vidět. Můžeme se snadno rozhodnout vše přeskočit a počkat si na další, pokud nás námět zaujme víc.
Obi-Wan Kenobi vypadá po prvních dvou dílech jako dokonalá samotka bez oken, neprodyšně oddělená od světa, ze zdí sbitých z dobré zábavy a řemesla. (U kterého je pro mě stále ještě neuvěřitelné, že byl vyrobený výhradně pro obrazovky.) Už teď vypadá lépe než prequelová trilogie. I lépe než většina disneyovských filmů. Možná právě tohle je nakonec ta správná cesta – rozhodně je správná pro fanoušky, když budou Obi-Wana milovat, protože udělá všechno tak, jak chtějí. A já jim to přeju. Nakonec lepší než se trápit s velkými ambiciózními blockbustery, u kterých je každý za kamerou a v produkční židli moc nervózní a ustrašený z případného neúspěchu. Obi-Wan je klídek, pohoda, fajn dobrodružství pro celou rodinu. Tím asi Star Wars mají být.