Nejlegendárnější filmový hrdina se vrací! První obrázek z Indiana Jonese 5 vhání nostalgikům slzy do očí

Nejlegendárnější filmový hrdina se vrací! První obrázek z Indiana Jonese 5 vhání nostalgikům slzy do očí
Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy | Paramount Network
Příběh pátého Indiana Jonese, který má datum premiéry stanovené na 29. června 2023, se stále drží pod pokličkou. Návrat Harrisona Forda do role archeologa, jenž mocné artefakty s oblibou vytrhuje z rukou nacistů či sovětských špionů, je ostatně obestřený tajemstvím, jež odpovídá aktuálnímu statusu tohoto dlouho připravovaného a netrpělivě očekávaného pokračování.
Dobrodružná trilogie z osmdesátých let, již tvoří snímky Dobyvatelé ztracené archy, Chrám zkázy a Poslední křížová výprava, patří k nejslavnějším hollywoodským výtvorům své doby. Steven Spielberg s Georgem Lucasem si díky ní upevnili pozici největších filmařských hitmakerů. Po sérii zamítnutých scénářů se Indy počtvrté představil roku 2008, a byť Království křišťálové lebky sklidilo rozporuplnější ohlasy, zájem o danou látku určitě neochladl.
Hledání správného scénáře bylo rozhodujícím faktorem i v dlouhém výrobním procesu pětky, již měl původně znovu režírovat Steven Spielberg. Ten se ale režie vzdal na úkor Jamese Mangolda, jenž je hollywoodskou stálicí díky kriticky úspěšným filmům jako Logan: Wolverine nebo Ford v Ferrari. Mangold obstaral scénář společně s bratry Jezem a Johnem-Henrym Butterworthovými, kteří společně napsali už zmíněný souboj automobilových velmocí nebo oceňované sci-fi Na hraně zítřka.
Indiana Jones 5 se natáčel především v Británii či na Sicílii od června do února letošního roku. Nyní probíhá postprodukce a v příštích měsících snad dostaneme i první upoutávku. Než k tomu dojde, musíme se spokojit s prvním oficiálním obrázkem z filmu, který byl zveřejněný na slavnostní akci Lucasfilmu a který snad nemůže být výmluvnější:
Harrison Ford jako Indy přechází přes starý dřevěný most s bičem, brašnou i kloboukem a klestí si cestu přes nažloutlý pruh světla. Jde o takřka ikonický výjev, který by mohl být plakátem pro celou sérii a který navazuje na jednu z dominant Spielbergových snímků, jíž bylo syté zadní nasvícení v tomto zlatavém odstínu.
Záběr vyvolává vlnu nostalgie a připravuje půdu pro nadcházející reklamní kampaň, která bude jistě výživná. A plná hudebních motivů Johna Williamse, jenž v devadesáti letech skládá svůj možná poslední filmový soundtrack. Velkými návraty bude ale možná napěchovaný i příběh, neboť různé fotky z natáčení rozproudily debaty o zápletce zahrnující cestování časem – s jistotou se například vrátí nacisté a vyfoceni byli i kaskadéři v masce mladšího Harrisona Forda.
Spielberg s Lucasem každopádně produkují a sehnali skvostnou hereckou sestavu – nestárnoucího Forda doplní Mads Mikkelsen, Phoebe Waller-Bridge, Thomas Kretschmann, Boyd Holbrook, Toby Jones nebo Antonio Banderas.
Indiana Jones a nástroj osudu
Indiana Jones a nástroj osudu | Lucasfilm Ltd.
Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy ujišťovala, že bez Forda se žádný Indy točit nebude, tudíž jde možná o poslední štaci této ikonické postavy na stříbrném plátně. Alespoň dokud ji neoživí další generace tvůrců. Budete se těšit?