Štětec na suchu potkává Michala ze školky, Psychobitch a Tomáše Baťu. Zlín Film Festival má program pro všechny

Štětec na suchu potkává Michala ze školky, Psychobitch a Tomáše Baťu. Zlín Film Festival má program pro všechny
Psychobitch | Norsk Filmdistribusjon

Cesta do Tvojzemí (2022)

Režie: Peter Budinský, Slovensko, ČR, Belgie, 85 min., od 8 let
Sekce: Mezinárodní soutěž celovečerních filmů pro děti
neděle 29. května, 10:00 (Golden Apple Cinema 1)
Cesta do Tvojzemí
Koprodukční animovaný film, na jehož vzniku se podílela Česká republika, zahájil dopolední dětský program letošního festivalu. Tvojzemí je úžasný svět fantazie, kde zvířata mluví lidskou řečí a stroje fungují v dokonalém souladu s přírodou. Do Tvojzemí utíká desetiletý Riki a jeho zářivý kamínek plný velké síly. Chlapec se v Tvojzemí setká s kamarádkou Emmou, opičím generálem a mocným robotem. Dobrodružství ve fantaskním světě může začít.
Snímek jako svůj celovečerní debut natočil a scénář k němu napsal slovenský autor Peter Budinský. Jednotlivým animovaným postavičkám propůjčili hlasy známí tuzemští herci a herečky Klára Issová, Jan Cina nebo Václav Neužil. Do klasické kinodistribuce se film dostane 11. srpna pod hlavičkou společnosti Forum Film.

Zakletá jeskyně (2022)

Mariana Čengel Solčanská, ČR, Maďarsko, Slovensko, 98 min., od 10 let
Sekce: Nový český film a TV
sobota 28. května, 10:00 (Golden Apple Cinema 1)
Zakletá jeskyně
Nová koprodukční pohádka slovenské režisérky Čengel Solčanské (Sviňa, Únos) pojednává o jeskyni plné vzácných pokladů a soli. Sůl je k dispozici, ale rubínová síň musí zůstat netknutá (jinak zloděje postihne kletba). Co se stane, když rychtářova dcera Lena zatouží po vzácném kamenu z kouzelné jeskyně?
V hlavních rolích se představí Tatiana Pauhofová, Zuzana Stivínová, Martina Zábranská, Dominick Benedikt, Marko Igonda, Karel Dobrý nebo Predrag Bjelac. Distribuční premiéra je v plánu na čtvrtek 2. června.

Štětináči a jiné animáčky

kolektiv autorů, 36 min., od 3 let, simultánní překlad do ČJ
Sekce: Mezinárodní soutěž krátkých animovaných filmů
pondělí 30. května, 8:20 (Golden Apple Cinema 4), úterý 31. května, 13:30 (Golden Apple Cinema 3)
zlin-film-festival-2022-festivalove-tipy-1
Z krátkého animovaného filmu Štětináči. | Zlín Film Festival
Animovaných pásem nabízí festival hned několik (více po rozkliku sekce nad obrázkem). Ideální příležitost otestovat prvně ratolest, jak se s návštěvou kina popasuje. Pásmo kraťasů je složené ze sedmi snímků. Pojednávají například o holčičce, která se loučí s tatínkem námořníkem, o štětci, co náhle vyschne, ale nehodlá se s tím smířit, nebo o strachu a jak se s ním vypořádat.

Psychobitch (2018)

Martin Lund, Norsko, 111 min., od 15 let
Sekce: Top Teen Ten
sobota 28. května, 9:30 (Zámek Svobody), neděle 29. května, 15:30 (Zámek Svobody), středa 1. června, 9:30 (Zámek Svobody)
Psychobitch
Psychobitch | Norsk Filmdistribusjon
Dramaturgové letošního festivalu cílí na teenagerské publikum, což je jedno z nejhůře upochopitelných. Zaujmout mladé a neklidné chtějí například díky sekci Top Teen Ten, kde je ke zhlédnutí drama Psychobitch.
Všechni spolužáci se shodují na jednom – Frida je fakt jiná. Marius je její vrstevník a pro úspěch dělá vše, co může. Když mají ti dva trávit čas po škole společným učením, Marius se neubrání touze ukázat všem, jak je úžasný. Frida se však nemíní nechat premiantem třídy poučovat. Jejich společné doučování se tak stane katalyzátorem vzájemného, už tak turbulentního vztahu. Hádky s Fridou jsou však pro Mariuse něčím nepoznaným – vzrušením i výzvou.
Skandinávské drama Psychobitch natočil scenárista a režisér Martin Lund, který zaujal už svým debutem, dobrodružnou rodinnou komedií Twigson utahuje uzel (2010), která patřila k trhákům v historii norského filmu. Problémy mužů v důležitých etapách jejich života reflektoval například ve snímcích Téměř chlap (2012, nastávající otec se urputně drží vize svobodného mladíka) nebo v komediálním seriálu Match (2018). V tom sleduje dvojice sportovních televizních moderátorů životní eskapády mladého muže, který řeší stres v práci, absenci sexu a přítelkyně. Seriál inspiroval Jana Prušinovského ke vzniku tuzemské adaptace pod názvem Hra (2018).

Letní kino

od čtvrtka 26. května do pondělí 1. června, 21:30 (náměstí T. G. Masaryka)
zlin-film-festival-2022-festivalove-tipy
Letní kino bude promítat každý den od 21:30 až do 1. června. | Zlín Film Festival
Vybavte se teplejším oblečením, dekou a deštníkem a nenechte si ujít projekci pod otevřeným nebem. Na programu bude například populární Spider-Man: Bez domova (sobota 28. května), životopisné sportovní drama o slavném běžci Emilu Zátopkovi (neděle 29. května) nebo tuzemská adaptace slavné italské konverzační komedie Známí neznámí (středa 1. června).

VITAR show s Michalem ze školky

neděle 29. května, 17:00 (Dům České televize, park Komenského)
Michal Nesvadba
Michal Nesvadba | Česká televize
Český herec a mim Michal Nesvadba baví od roku 1999 děti v televizním pořadu Kouzelná školka, čímž navázal na tradici svého otce Miloše. Michal Nesvadba nedávno oznámil, že s Kouzelnou školkou končí. Stále má ale napilno a jeho výjezdní show složené z písniček, pohádek, scének, mimořádných nápadů a dobré nálady se těší mimořádné popularitě. Jednu z nich si užijí i návštěvníci zlínského festivalu.

Zlín, film a čas

sekce: Výstavy
Každý den od 9:00 do 20:00 (Vzdělávací komplex UTB – U18)
zlin-film-festival-2022-festivalove-tipy-2
Zlín, film a čas | Zlín Film Festival
Na osmi interaktivních panelech, které jsou umístěné na chodnících v okolí budovy UTB U18, se představuje časová osa historie filmu ve Zlíně včetně významných osobností, které vznik a rozvoj filmování ve Zlíně výrazně ovlivnily. Pod symbolem AR – rozšířené reality se ukrývají dobové reklamní spoty na produkty firmy Baťa, promo spoty a další zajímavosti. Součástí výstavy jsou i dva interaktivní panely s názvem Velké kino a čas, které jsou umístěné v parku pod hotelem Zlín.