Chcete Ježíše a Buddhu, anime, bojová umění či cosplay? Animefest má tohle všechno a ještě mnohem víc

Chcete Ježíše a Buddhu, anime, bojová umění či cosplay? Animefest má tohle všechno a ještě mnohem víc
Cosplayerka Lena jako Hatsune Miku | Eva Hlavatá
Od pátku 20. do neděle 22. května se v brněnském výstavišti konal již sedmnáctý ročník Animefestu. Jedná se o festival fantazie, filmů, seriálů, videoher, ale primárně pak japonských anime a mang. Každý rok svým návštěvníkům a návštěvnicím nabízí kvalitní přednášky, zábavné soutěže, nejrůznější workshopy, spoustu stánků s merchem a také promítání nových i starších anime. Ty bylo možné sledovat hned v několika sálech až do nočních pozdních hodin.
Letos organizátoři nabídli například dramatický film Dopis pro Momo, dále pak Promare, nový fantasy sci-fi snímek Belle či komediální titul Svatí od vedle. Ten vypráví poněkud netradiční příběh o Buddhovi a Ježíšovi, kteří si řekli, že přišel čas na zaslouženou dovolenou. Sestoupili mezi smrtelníky a usadili se v jednopokojovém bytě v Tokiu, kde ochutnávají lidské jídlo a „filosofují“ o životě.
chcete-jezise-a-budhu-anime-bojova-umeni-ci-cosplay-animefest-tohle-vsechno-ma-a-jeste-mnohem-vice-4
chcete-jezise-a-budhu-anime-bojova-umeni-ci-cosplay-animefest-tohle-vsechno-ma-a-jeste-mnohem-vice-9
Pokud ale sledování anime nepatří mezi vaše oblíbené činnosti, mohli jste se vlastně kdykoliv během dne účastnit přednášek, které měli na starost skuteční mistři svých oborů. Ať už se jednalo o nápady a tipy ke cosplayi, tak o nejrůznější novinky ze světa anime, hudby, mang či čehokoli dalšího spojeného s Japonskem. Například jste se mohli dozvědět něco o tom, jak japonskou komunitu ovládly 2D celebrity. Takovou nejznámější senzací je fiktivní zpěvačka Hatsune Miku. Jedná se o anime postavu s dlouhými modrými culíky, která má například své vlastní virtuální koncerty, na nichž vystupuje v podobě hologramu – a světe, div se, haly jsou vyprodané.
chcete-jezise-a-budhu-anime-bojova-umeni-ci-cosplay-animefest-tohle-vsechno-ma-a-jeste-mnohem-vice-59
chcete-jezise-a-budhu-anime-bojova-umeni-ci-cosplay-animefest-tohle-vsechno-ma-a-jeste-mnohem-vice-60
Na Animefestu probíhala i řada workshopů, na nichž jste se mohli naučit například tancovat na melodie k-popu (korejského popu) či si zkusit japonskou kaligrafii, bojová umění, šití a třeba co nejlépe napodobit kov. To se může hodit nejen pro cosplay, ale i pro různé dekorační účely v domácnosti. Třešničkou na dortu byly již tradičně nejrůznější soutěže.
Proběhl například Festdance, což je, jak asi tušíte, taneční soutěž. Účastnilo se jí hned několik talentovaných jednotlivců či skupin, které na jevišti v rotundě předvedli své vlastní či vypůjčené choreografie jak z japonských skladeb, tak i z k-popu. Jeviště nakonec ovládla dívčí skupina GG WP, která předvedla v kompletních cosplayích z videohry League of Legends perfektní taneční výkon a rozjásala publikum. Gratulujeme jí k výhře.
chcete-jezise-a-budhu-anime-bojova-umeni-ci-cosplay-animefest-tohle-vsechno-ma-a-jeste-mnohem-vice
chcete-jezise-a-budhu-anime-bojova-umeni-ci-cosplay-animefest-tohle-vsechno-ma-a-jeste-mnohem-vice-63
Na Animefestu dále proběhly dvě cosplay soutěže. Jedna se nazývala cosplay debut a mohli se jí zúčastnit začátečníci. Ta druhá, hlavní cosplay soutěž, se konala v sobotu v odpoledních hodinách a výherci postoupili do Francie, kde budou reprezentovat Českou republiku v tamější soutěži European Cosplay Gathering (ECG). Proč výherci? Soutěže se totiž účastnili jak skupiny, tak i jednotlivci, zařezení do těchto dvou kategorií. Za skupiny postoupila dvojice cosplayerek Kate a Tery, které divákům a divačkám rotundy připomněly Barbie pohádky a představily se jako princezna a švadlenka. Za jednotlivce zvítězila Amathys se svým propracovaným kostýmem ze hry Overwatch. Všem výhercům opět gratulujeme a držíme pěsti v dalším soutěžním klání v zahraničí.
chcete-jezise-a-budhu-anime-bojova-umeni-ci-cosplay-animefest-tohle-vsechno-ma-a-jeste-mnohem-vice-28
chcete-jezise-a-budhu-anime-bojova-umeni-ci-cosplay-animefest-tohle-vsechno-ma-a-jeste-mnohem-vice-23
chcete-jezise-a-budhu-anime-bojova-umeni-ci-cosplay-animefest-tohle-vsechno-ma-a-jeste-mnohem-vice-10
Animefest se naposledy konal v roce 2019, poté nastala pandemie a festival byl dvakrát zrušený. Letos se návštěvníci a návštěvnice po dvou letech konečně dočkali a stálo to za to. Animefest totiž není jen con, ale také srdcová záležitost všech českých fanoušků a fanynek anime. Je to místo, kde se setkávají, seznamují, baví a společně tráví čas. Necítíte zde žádnou striktní a formální atmosféru, naopak se cítíte velice uvolněně, pohodlně a klidně. Právě tím je Animefest mezi dalšími českými cony tak speciální a jsem ráda, že se na tom ani po dvouleté pauze nic nezměnilo. Zatím není jisté, kdy se bude konat příští ročník, očekává se ale, že to bude opět v průběhu května.
chcete-jezise-a-budhu-anime-bojova-umeni-ci-cosplay-animefest-tohle-vsechno-ma-a-jeste-mnohem-vice-6
Ukázka všech účastníků cosplay soutěže. | Eva Hlavatá