Legendární erotický snímek inspiroval zvrácenou sérii. Nyní dostane remake s věčně vysvlečenou bondgirl

Legendární erotický snímek inspiroval zvrácenou sérii. Nyní dostane remake s věčně vysvlečenou bondgirl
Léa Seydoux | MGM
Román Emmanuelle vydala Emmanuelle Arsan roku 1967 a po jeho kopiích se v knihovnách zaprášilo. Erotické bisexuální dovádění devatenáctileté dívky Emmanuelle bylo čtenářům a čtenářkám předkládáno v první osobě a výhradně očima protagonistky, která prochází sérií sexuálních fantazií. Děj se odehrává v Bangkoku, kde Emmanuelle svádí vnitřní boj mezi láskou a chtíčem a v uprchlické komunitě podvádí svého manžela s ženami i muži. A to většinou na místech, která odpovídají stereotypním západním představám o východní exotice (opiové doupě či masážní salon).
Úspěšná nebyla pouze kniha, která se dočkala dvou tištěných pokračování, ale také stejnojmenná filmová verze z roku 1974. Emmanuelle si v režii Justa Jaeckina (šlo o jeho režijní debut) zahrála Nizozemka Sylvia Kristel, pro niž se daná role stala osudovou – svůdnou hrdinku ztvárnila do roku 1993 ještě čtyřikrát a nešlo o jedinou sérii, kterou původní kasovní trhák inspiroval.
Emmanuelle
Emmanuelle | Parafrance Films
Kultovní je rovněž erotická a extrémní série italských filmů, v níž Laura Gemser ztvárňuje reportérku s přezdívkou Emanuelle (tentokráte pouze s jedním m), jež zažívá řadu erotických dobrodružství. Jen pro představu, jedno z pokračování s názvem Emanuelle in America například obsahuje i nechvalně proslulou scénu sexuálního styku ženy s koněm.
Kulturní vliv knižní předlohy je každopádně značný a lze jej přirovnat k modernímu šílenství kolem Padesáti odstínů šedi. A je jasné, že nová verze Emmanuelle, již chystá francouzská režisérka Audrey Diwan, přitáhne do kin hodně diváků a divaček. Diwan, která debutovala roku 2019 filmem Mais vous êtes fous a loni v Benátkách získala Zlatého lva za drama L'Événement, je sama spisovatelkou a také scenáristkou. Podílela se například na scénářích k filmům Smrtihlav nebo Severní Marseilles.
Scénář k nové Emmanuelle proto obstará Diwan společně s kolegyní Rebeccou Zlotowski (Bezstarostná dívka), ale diváky a divačky bude nejvíce zajímat obsazení hlavní role. A v tomto ohledu měla režisérka šťastnou ruku, neboť se jí podařilo nalákat nejvýraznější ženskou tvář současného francouzského filmu, tajuplnou a charismatickou Léu Seydoux.
Léa Seydoux
Léa Seydoux
Mezinárodní hvězda z bondovek Spectre a Není čas zemřít uvede na letošním festivalu v Cannes, který odstartoval v úterý 17. května, hned dva filmy – romanci Un Beau Matin a sci-fi Davida Cronenberga Crimes of the Future. Často si vybírá role, které vyžadují nahotu, a ruku v ruce s její atraktivní vizáží tedy jde o ideální představitelku Emmanuelle. A to i přesto, že v šestatřiceti letech už devatenáctiletou knižní hrdinku úplně nepřipomíná.