Příběh bratrů Mašínových inspiruje i rozděluje. V divoké filmové „kovbojce“ bude pětice hladových mladíků čelit přesile dvaceti tisíc mužů

Příběh bratrů Mašínových inspiruje i rozděluje. V divoké filmové „kovbojce“ bude pětice hladových mladíků čelit přesile dvaceti tisíc mužů
Jan Nedbal, Josef Mašín a Oskar Hes v německém Uckru. | CinemArt
"Prokletý" film o bratrech Mašínech se po rocích spánku vrací do hry
Filmy25. 11. 2018
"Prokletý" film o bratrech Mašínech se po rocích spánku vrací do hry
Čin bratrů Mašínů a dalších členů skupiny, z nichž se na západ v listopadu 1953 dostal ještě Milan Paumer, budí stále kontroverzi. V rámci odbojových akcí proti komunistické totalitě za sebou například Ctirad Mašín (1930 – 2011) nechal podřezaného příslušníka SNB, kterého předtím omámil. Josef Mašín (1932) stojí za smrtí dvou mužů, příslušníka SNB a pokladníka Rošického.
Bezprostředně poté, co se Mašínové, synové legendárního protifašistického odbojáře Josefa Mašína, s Milanem Paumerem dostali na západ (zbylí členové skupiny Václav Švéda a Zbyněk Janata byli v NDR během měsíčního honu při přestřelkách raněni, následně zadrženi a v květnu 1955 na území Československa popraveni), o nich Američané chtěli natáčet film. Jejich cesta do Berlína totiž připomínala hodně divokou „kovbojku“, kdy v zimě proti pětici hladových mladíků vyzbrojených pouze třemi pistolemi stálo 20 tisíc „po zuby ozbrojených“ východoněmeckých a ruských vojáků a policistů.

Když na agresi odpovíte silou

Tomáš Mašín
Režisér Tomáš Mašín
Příběh, pocity i smýšlení útěkářů se divákům pokusí přiblížit moderně pojaté dobové drama Bratři. „Je to téma blízké mému vnitřnímu nastavení. Když se někdo postaví jasné přesile, tak mu fandím. Zajímá mě i morální dilema toho příběhu, ten běh na hraně, když na agresi odpovíte silou, což se dotkne i vašich nejbližších,“ říká režisér snímku Tomáš Mašín (Ochránce, 3 sezóny v pekle), který je vzdáleným příbuzným bratrů Mašínových. Kromě něj za filmem stojí také scenárista Marek Epstein (Šarlatán, Ve stínu) a producent Petr Bílek (Polda, Pouta) z filmové produkce FilmBrigade.
„Příběh bratří Mašínů patří mezi několik scenáristických himalájských vrcholů. Je zrádný v mnoha směrech. Vypadá nesmírně filmově a autorovi na první pohled nehrozí mnoho práce. Teprve časem jsem pochopil, před jak obrovským dramatickým gigantem stojím. Každá postava v dramatu téhle rodiny je anticky tragická a práce scenáristy tak byla především ve volbě materiálu, který do příběhu nedá,“ upozorňuje scenárista Marek Epstein.
„​V historii českého filmu snad neexistuje příběh, o jehož zfilmování by se tak dlouho pokoušelo tolik tvůrců. Léta se pomalu vlečou, občas svitne naděje, že by snad tentokrát… Ale pak zase nic. Ať už někomu připadá osud bratří Mašínů kontroverzní, nebo ne, jde především o neskutečný příběh, který by si zasloužil být vyprávěn. A my konečně stojíme na startu a díky všem koproducentům můžeme začít natáčet,” popisuje producent Petr Bílek.

Jednou bych chtěl být ve stejné formě jako on

Oskar Hes, David Ondříček
Oskar Hes s režisérem Davidem Ondříčkem během natáčení televizního filmu Dukla 61. | Česká televize
Začátek natáčení je naplánovaný na srpen 2022. Nyní probíhají přípravné práce, v jejichž rámci si představitelé titulních rolí Oskar Hes (Josef Mašín) a Jan Nedbal (Radek Mašín) v doprovodu Josefa Mašína společně prošli cestu, kudy hrdinové filmu Bratři téměř před sedmdesáti lety utíkali do Západního Berlína. „V devadesáti letech nás celý den provázel po místech jejich útěku, což byl nepopsatelný zážitek. Jednou bych chtěl být ve stejné formě jako on,“ vypráví představitel Josefa Mašína Oskar Hes.
S Mašíny do Berlína v padesátých letech utekl ještě Milan Paumer. Toho ztvární herec Adam Ernest.

Každý se může stát součástí příběhu

Jan Nedbal
Jan Nedbal ve filmu Petera Bebjaka Zpráva pojednávajícím o mužích, kteří uprchli z koncentračního tábora a podali zprávu o mimořádných zvěrstvech. | BontonFilm
Štáb v těchto dnech pracuje na výběru lokací, návrzích kostýmů, obsazení vedlejších rolí a vizuální stránce filmu. Do jeho konečné podoby může aktuálně zasáhnout také veřejnost prostřednictvím crowdfundingové sbírky na Hithitu, kde lze za příspěvek získat například menší filmovou roli a stát se tak nesmazatelně součástí tohoto velkolepého příběhu.
„Budoucím divákům chceme nabídnout možnost stát se součástí fascinujícího příběhu a podpořit jeden z nejočekávanějších domácích filmů. Vybrané peníze použijeme na scény s komparzem, pronájem techniky, stavbu dekorací, VFX, výrobu kostýmů a pronájem lokací. Žádné prostředky vybrané přes Hithit nepůjdou na honoráře tvůrců. Vaše příspěvky tak budou vidět výhradně před kamerou,“ vysvětluje producent Petr Bílek.
Film Bratři vzniká v koprodukci České republiky, Německa a Slovenska. Snímek podpořila řada institucí včetně České televize, evropského koprodukčního fondu Eurimages nebo Státního fondu kinematografie a záštitu nad ním převzalo i Ministerstvo obrany ČR. Distributorem filmu je CinemArt.
Premiéra je v plánu na 26. října 2023, sedmdesát let od útěku bratrů Mašínových do Západního Berlína.