Jako Falbala kdysi pobláznila Obelixe. Co dělá Laetitia Casta po více než dvaceti letech?

Jako Falbala kdysi pobláznila Obelixe. Co dělá Laetitia Casta po více než dvaceti letech?
Laetitia Casta a Gérard Depardieu – Asterix a Obelix | TF1 Films Productions
Rodilá Francouzka s nepřehlédnutelným půvabem Laetitia Casta se totiž nepřekvapivě nejprve prosadila ve světě modelingu. Do filmové branže se poprvé podívala v roce 1999 rolí Falbaly v prvním hraném dobrodružství Asterixe a Obelixe. V té době nejdražší francouzský film oslovil publikum po celém světě, a i když Castu nekatapultoval přímo mezi hereckou elitu, od té doby si na role a nedostatek příležitostí rozhodně stěžovat nemohla.
Možná i proto, že vždy platila za jednu z nejžádanějších a nejvytíženějších francouzských modelek, se nikdy nesnažila prosadit v Hollywoodu. V roce 2012 si sice odskočila do New Yorku natočit vynikající Smrtelné lži s Richardem Gerem, v její kariéře jde ale o ojedinělou zahraniční produkci. Jinak vždy točí malé komedie a dramata v rodné Francii, kde má i rodinu.
Smrtelné lži
Smrtelné lži
Proč zůstala profesně mimo USA, vysvětlila následovně: „Natáčení Smrtelných lží nebylo tak odlišné od filmů, které děláme ve Francii, protože to byl malý, nezávislý film. Ale jinak je tam natáčení dost složité. Věci trvají dlouho, musíte být opravdu odhodlaní. A pak je tu jazyková bariéra. Nemám takové ambice. Mě zajímá evropská kinematografie. A angličtí herci, jejich mimořádná schopnost dostat se do role a vystoupit z ní, mě fascinují. Jsou svým způsobem jako děti, jejich technika je úžasná. Ve Francii je herectví velmi teoretické, jako by byla hlava oddělená od těla... Ráda je propojuji.“
Pokud jde o její současnou filmovou tvorbu, stále zůstává věrná domácí kinematografii, přičemž její poslední snímek, komedii Křížová výprava, můžete nyní vidět v českých kinech. Hlavními hrdiny jsou Abel a Marianne, kteří jednoho dne zjistí, že jejich třináctiletý syn Joseph tajně prodal nejcennější rodinný majetek. Oba rodiče rychle pochopí, že Joseph není jediný, kdo se různými způsoby snaží financovat záhadný projekt – jde o stovky dětí, zapojené po celém světě. A jejich posláním je zachránit planetu.
Původně Casta žila s fotografem Stéphanem Sednaouim, s nímž má dceru Sahteene, která se narodila 19. října 2001. Jejím druhým partnerem byl italský herec Stefano Accorsi, s nímž má další dvě děti. Syn Orlando se narodil 21. září 2006 a druhá dcera Athena 29. srpna 2009. V roce 2017 se Casta provdala za filmaře Louise Garrela, s nímž přivedla 17. března 2021 na svět druhého syna Azela. Právě s Garrelem se dělí o hlavní dospělou roli v Křížové výpravě, přičemž její manžel snímek současně napsal i režíroval. Společně si zahráli již v jeho předchozím počinu Věrní nevěrní (2018).
Laetitia je jedna z mála modelek, která byla žádaná v modelingu i velmi rychle poté, co se stala poněkolikáté matkou. Je to dáno tím, že vždy krátce po porodu rychle získala zpět svou původní štíhlou postavu.
Laetitia Casta tento týden oslavila 44. narozeniny a málokdo by nejspíš tipoval, že od jejího filmového debutu utekly již více než dvě dekády.