Třetí Strážci Galaxie mají dotočeno a o překvapení jistě nebude nouze. Objeví se i legendární Alf?

Třetí Strážci Galaxie mají dotočeno a o překvapení jistě nebude nouze. Objeví se i legendární Alf?
ALF/Strážci galaxie | NBC/Marvel Studios
Třetí Strážci Galaxie museli urazit dlouhou cestu. Parta galaktických hrdinů se smyslem pro humor a slabostí pro hudbu šedesátých a sedmdesátých let si do roku 2017 připsala dva sólové filmy v režii Jamese Gunna, ovšem naposledy jsme ji mohli spatřit roku 2019 v přelomové týmovce Avengers: Endgame. Završení trilogie bylo v plánu už po opakovaném úspěchu druhého dílu, ale staré provokativní tweety Jamese Gunna vyústily v jeho dočasný vyhazov a pozastavení projektu.
Gunnovi Strážci Galaxie jsou naštěstí natolik populární, že se fanoušci po celém světě okamžitě začali bouřit, načež studio Disney vyměklo a režiséra povolalo zpět do akce. Natáčení konečně započalo v listopadu loňského roku, kdy už bylo dávno jisté, že před premiérou trojky se Strážci objeví ještě v nadcházejícím čtvrtém dílu Thora s podtitulem Láska jako hrom, který do kin doputuje letos v červenci.
Dave Bautista, Chris Pratt, Zoe Saldana
Strážci Galaxie
Scenárista a režisér Gunn, jenž v minulých letech stihl natočit také svou verzi Sebevražedného oddílu pro konkurenční komiksovou stáj DC, nyní na Twitteru zveřejňuje nové vzrušující informace. O víkendu sdílel příspěvek, v němž uvedl, že po více než sto dnech a třech tisícovkách pořízených záběrů končí natáčení Strážců Galaxie 3. K přiloženému obrázku poslední klapky dále napsal, že mu dalo hodně práce, aby se udržel a nezačal na place vzlykat.
Při výrobě všech dílů Strážců Galaxie podle všeho panují mezi členy štábu skvělé vztahy, což Gunn potvrdil také dalším tweetem, na němž je vyfocený společně s herci Chrisem Prattem, Davem Bautistou, Karen Gillan a jeho bratrem Seanem Gunnem, jenž hraje postavu Kraglina Obfonteriho a zajišťuje také pohyby pro Rocketa (toho namlouvá Bradley Cooper). Režisér k tomu uvedl: „A to je obrázek, který znamená konec trilogie Strážců Galaxie. Miluji tyhle úžasné herce a štáb a jejich talenty i laskavé duše. Jsem šťastný, že mě skoro dekádu doprovázeli na mé cestě.“
Ve filmu nebude samozřejmě chybět ani Zoe Saldana v úloze Gamory nebo Pom Klementieff jako Mantis. Těšit se můžeme také na Sylvestera Stalloneho v roli Stakara Ogorda či na nováčka Willa Poultera, jenž si zahraje mocného Adama Warlocka. Ale to nemusí být zdaleka všechno – James Gunn je známý svým vášnivým vztahem k popkultuře a do předchozích snímků se mu povedlo propašovat řadu zábavných minirolí v čele s kačerem Howardem. A fanoušci na Twitteru si všímají, že režisér poslední dobou hojně intereaguje s oficiálním účtem klasického sitcomu ALF.
Komediální seriál o nezvaném návštěvníkovi z planety Melmec se vysílal v letech 1986 až 1990 a stal se mezinárodním fenoménem, který neminul ani Českou republiku. Plyšový mimozemšťan se slabostí pro kočky (na talíři) má dnes na Twitteru přes pět tisíc sledujících a jedním z nich je právě Gunn, jenž často lajkuje a komentuje Alfovy příspěvky. Toho si všiml i jeden z uživatelů, jenž přispěchal s dotazem, zda se Alf objeví v nových Strážcích Galaxie. Na to Alf šibalsky odpověděl: „Copak nemohou být dvě celebrity přáteli, aniž by to musela být propagace?“
Toto vlákno samozřejmě neuniklo ani Gunnovi, jenž položil řečnickou otázku a napsal: „Jak mohou lidé zpochybňovat upřímnost našeho přátelství? Pokud spolu můžeme navzdory našim odlišnostem (jeden z nás miluje kočky, druhý kočky rád jí, jeden z nás je skutečný a druhý fiktivní) vycházet, pak ostatní by měli také zahodit odlišnosti a udělat totéž.“ K tomu posléze Gunn připojil další příspěvek, na němž si Alf dělá z kotěte sandwich, a doplnil: „Nesejde na tom, kdo z nás opravdu jí kočky.“
Ač by si to mnozí určitě přáli a nahrává tomu i koncept mnohovesmírů, který Marvel v posledních filmech razí, setkání Strážců s Alfem je čistě hypotetické. Sám Gunn by se tomu podle všeho nebránil a neřekl jednoznačné ne, ale pokud k něčemu takovému dojde, pak se bude spíše jednat o slovní zmínku o Melmecu či podobnou okrajovou narážku. Alf ostatně nespadá do knihovny společnosti Disney, která má v současnosti pod křídly Marvel. Původní seriál vysílala stanice NBC, jež podléhá Universalu, a zrušenou moderní sérii pro změnu vyvíjelo roku 2018 studio Warner Bros.
Přesto se ale nemusíme bát, že budeme ochuzení o překvapení a zajímavé postavy. Podle Karen Gillan je scénář nejlepší z celé trilogie a pro Jamese Gunna jde o srdeční záležitost, do níž jistě vložil veškerý talent i další nadupaný dobový playlist. Ať už s Alfem, nebo bez něj, Strážci Galaxie 3 by měli být skvělou zábavou s popkulturním přesahem.