Údajně se dopustil sexuálního obtěžování kolegyně. Herecký veterán nyní spílá Netflixu a kultuře rušení

Údajně se dopustil sexuálního obtěžování kolegyně. Herecký veterán nyní spílá Netflixu a kultuře rušení
Frank Langella | Bleecker Street Media
Hororová série Zánik domu Usherů, již pro Netflix natáčí renomovaný Mike Flanagan (Doktor Spánek, The Haunting), už byla přibližně v polovině produkce, když ji pozastavil údajný skandál herce Franka Langelly. Čtyřiaosmdesátiletý držitel oscarové nominace za snímek Duel Frost / Nixon se měl dopustit nevhodného lascivního vtipkování směrem ke své nejmenované mladší kolegyni. Prý se dotýkal její nohy a poté se jí zeptal „Líbí se ti to?“ Zdroj blízký natáčení to potvrdil webu Deadline.
Seriál na motivy povídky Edgara Allan Poea, v němž si zahrají také Mark Hamill či Carla Gugino, okamžitě pozastavil produkci a Langella byl neprodleně vyhozen. Jeho roli převezme pětašedesátiletý Bruce Greenwood (Akta Pentagon: Skrytá válka) a Langella tvoří novou dvojici hollywoodských odpadlíků spolu s Billem Murraym, jenž sám přiznal, že nevhodně vtipkoval na adresu kolegyně během natáčení filmu Being Mortal.
udajne-se-dopustil-sexualniho-obtezovani-kolegyne-herecky-veteran-nyni-spila-netflixu-a-kulture-ruseni-1
Frank Langella – Dobrou noc a hodně štěstí | Warner Bros.
Langella, jehož známe také z filmů jako Chicagský tribunál, Dobrou noc a hodně štěstí nebo Dave, si ale pošpinění své pověsti nechce nechat líbit. V otevřené eseji pro Deadline nazval obvinění „absurdními“ a poukázal na to, že byl bez možnosti obrany či dalšího dialogu vyhozen ihned poté, co o jeho prohřešku informoval web TMZ.
„To odpoledne jsem byl vyhozen. Slyšení s Netflixem mi nebylo umožněno,“ napsal herec. „Můj požadavek na setkání s herečkou mezi čtyřma očima byl zamítnut. Režiséři a producenti mi přestali zvedat telefon a neodpovídali na e-maily. Třicet minut po mém vyhazovu obdržel štáb a herci dopis a okamžitě byly rozeslány tiskové zprávy. Mí zastupitelé a já jsme neměli příležitost to jakkoli komentovat,“ prohlásil.
Langella je i po překročení osmdesátky pracovně aktivní a nyní se obává toho, že bude nucen odejít na nedobrovolný odpočinek. A to ještě se silně poškozenou pověstí: „Nemohu se vyjadřovat k záměrům mé žalobkyně ani Netflixu, ale dopad na mou osobu je nevyčíslitelný. Přišel jsem o vzrušující úlohu, možnost budoucích výdělků a zřejmě budu čelit nezaměstnanosti. Netflix se mě zbavil po třech měsících práce a tři týdny před ukončením natáčení, stále čekám na finanční zhodnocení mých služeb. Co je ale nejdůležitější, má reputace byla pošpiněna.“
Podle herce za to může hlavně současná kultura rušení, která se rozmáhá spolu s genderovou korektností či hnutím #MeToo a vede k tomu, že různé osobnosti s nevyhovujícími názory jsou ze společnosti a profesního života „eliminovány“. „Je to antiteze demokracie. Potlačuje to konverzaci a debatu. Oklešťuje to naši ochotu naslouchat, vyjednávat a vyměňovat si protichůdné názory. A co je nejtragičtější, ničí se tím morální úsudek.“
udajne-se-dopustil-sexualniho-obtezovani-kolegyne-herecky-veteran-nyni-spila-netflixu-a-kulture-ruseni
Frank Langella – Dave | Warner Bros.
„Není to fér. Není to spravedlivé. Není to to americké,“ uzavřel Langella, jenž nedávno dotočil také celovečerní komedii Lapham Rising a který za svůj život získal čtyři divadelní ceny Tony. V showbyznysu byl podle všeho známý jako „elegantní sukničkář“, čemuž nasvědčují i deset let staré memoáry s názvem Dropped Names: Famous Men and Women As I Knew Them.

Ada Calhoun je ve své recenzi pro New York Times Book Review shrnula následovně: „Langellova kniha oslavuje děvkařství jako cenný – a dokonce vznešený – styl života. V knize je tolik radostné sexuality, že číst ji je jako být soustavně objektem flirtování té nejžhavější osoby na párty. Není divu, že Langella byl všude zván.“