Trailer na Jana Žižku je konečně tady! Ohromuje strhující akcí, hollywoodskou výpravou a hvězdným obsazením

Trailer na Jana Žižku je konečně tady! Ohromuje strhující akcí, hollywoodskou výpravou a hvězdným obsazením
Jan Žižka | J.B.J. Film
Film je inspirovaný skutečným příběhem jednoho z největších vojevůdců své doby Janem Žižkou (ve filmovém podání Ben Foster) z Trocnova, který se stal díky svým činům legendou. Evropa na konci 14. století. Vše, co vybudoval Karel IV., císař římský a zároveň český král, se rozpadá. Staleté pořádky se otřásají v základech. Císařův prvorozený syn a nástupce Václav IV. je příliš slabým panovníkem do takové doby. Přední magnát v zemi, pan Jindřich z Rožmberka, pohlcuje dvorce svobodných zemanů jeden po druhém. Ale jeden z nich se mu postaví. Jeho jméno je Jan Žižka.

Trailer v anglickém znění s titulky:

Trailer s českým dabingem:

Přestože by Jákl nepochybně chtěl, aby jeho dílo co nejvíce připomínalo historické fresky Ridleyho Scotta, osobně mi spíše jeho Jan Žižka evokuje videoherní hit Kingdom Come, kde se také mísila česká historie s angličtinou. Obecně vzato ale traileru nelze upřít měřítko, profesionální střih, dobře vybranou hudbu a celkově příslib události pro milovníky historických filmů. Někteří už si nicméně stačili povšimnout, že hlavní hrdina i řada dalších vojáků v bitvách nenosí helmu.
Zajímavá je i zmínka na konci traileru o připravované hře pro konzole a PC na motivy filmu. Rok zpátky sice bylo oznámeno, že české studio More.is.More připravuje k chystanému filmu středověkou hru, měla být ale pro chytré telefony a obsahovat prvky rozšířené reality. Zda byl nakonec projekt přepracován, nebo jde o jinou hru, to momentálně netušíme.
Jan Žižka bude mít v českých kinech premiéru 8. září 2022. Ve filmu se představí řada výrazných zahraničních hvězd. Vedle již zmíněného Fostera (Beze stop, Nepřátelé) si v dalších úlohách zahráli například držitel dvou Oscarů Michael Caine (Nolanova trilogie o Temném rytíři, Pravidla moštárny), Til Schweiger (Hanebný pancharti) nebo Matthew Goode (Kingsman: První mise).
653962c6
Jan Žižka | Bioscop
Film Jan Žižka obdržel podporu na vývoj z programu Kreativní Evropa MEDIA.