V Cannes se budou zabíjet prostitutky a vyjevovat roztodivné lidské orgány. Ke slovu se dostanou i osvědčení „koně“ festivalové poroty

V Cannes se budou zabíjet prostitutky a vyjevovat roztodivné lidské orgány. Ke slovu se dostanou i osvědčení „koně“ festivalové poroty
Z filmu Holy Spider | Cineuropa

Armageddon Time

režie: James Gray, země: USA, Brazílie
Armageddon Time
Armageddon Time | Focus Features
Autor mysteriózní sci-fi Ad Astra (2019) vyslal představitele retro dramatu do newyorské čtvrti Queens v 80. letech. Režisér a scenárista v jedné osobě vycházel z vlastního dětství a dospívání, do hlavních rolí obsadil Anthonyho Hopkinse, Anne Hathaway nebo Jeremyho Stronga.

Broker

Hirokazu Kore'eda, Jižní Korea
Prostředník
Prostředník | CJ E&M
Držitel Zlaté palmy z roku 2018 (Zloději) představuje drama pojednávající o dětech, které byly nalezeny v babyboxech. Sang-hyun a Dong-soo takto najdou norovozence a vezmou si ho domů. Dvojice mužů se nemluvněti pokouší nalézt náhradní rodiče, načež je kontaktuje jeho skutečná matka a rozhodne se k nim přidat. Představitelé asijské kinematografie mívají v Cannes úspěch, tak uvidíme, jak to dopadne letos.

Close

Lukas Dhont, Francie, Belgie, Nizozemí
Blízko
Blízko | Lumière
Novinka od Lukase Dhonta, autora ceněné Dívky (Zlatá kamera z Cannes, Evropská cena za objev roku, úspěch v San Sebastiánu a další), se věnuje komplikovanému vztahu dvojice třináctiletých chlapců. Jeden z nich se chce se svými city svěřit matce toho druhého a snaží se napravit, co se pokazilo. Tvorba Lukase Dhonta se vyznačuje citlivou režií, silnou výtvarnou stránkou a volbou mimořádných hereckých talentů.

Crimes of the Future

David Cronenberg, Kanada, Řecko
Zločiny budoucnosti
Zločiny budoucnosti | Cannes 2022
Kultovní kanadský existencialista David Cronenberg (Crash, Moucha, Nahý oběd) podobně jako Michael Haneke v případu Funny Games (1997) a Funny Games USA (2007) natočil remake vlastního filmu z roku 1970, v němž neexistovaly ženy a muži museli řešit svou ženskost, neboť, jak uvedl Cronenberg, dualita a rovnováha je nutná. Vizionářský počin starší víc než půl století dostává novou verzi, v níž lidé využívají potenciál transhumanismu a zrychlené evoluce, takže jim narůstají roztodivné genitálie a další orgány. Hvězdné herecké obsazení (Léa Seydoux, Kristen Stewart, Viggo Mortensen), mimořádně naturalisticky působící trailery a jméno Davida Cronenberga jistě přitáhnou pozornost kinematografických fajnšmekrů.

EO

Jerzy Skolimowski, Polsko, Itálie
Íá
Íá / EO | ceik.eu
84letý polský veterán Skolimowski (Tvrdá fuška, Essential Killing) se zhlédl ve vlně filmů se zvířecími hrdiny v hlavní roli a natočil alegorii sledující život osla od jeho narození až po okamžik smrti. EO na své cestě potkává dobré i zlé lidi a kromě empatie vůči zvířeti bude publikum často přemýšlet i o svém lidském druhu a jeho chování.

Brother and Sister

Arnaud Desplechin, Francie
Bratr a sestra
Brother and Sister | Cineuropa
61letý autor v Cannes oceněných Třech vzpomínek (2015) přináší intimní drama dvou sourozenců, kteří se dvacet let neviděli a dohromady je svede smrt rodičů. Ona (Marion Cotillard) je herečka, on (Melvil Poupaud) někdejší básník a učitel. Podaří se jim zapomenout na staré křivdy a dát svůj vztah dohromady?

Decision to Leave

Park Chan-wook, Jižní Korea
Wei Tang, Hae-il Park
Podezřelá | CJ Entertainment
Autor Komorné (2016) a kultovního Old Boye (2003) se vrací s mysteriózní kriminální romancí. V té se policejní vyšetřovatel vydává do hor, kde za neobvyklých okolností zemřel muž. Z vraždy podezřívá manželku zesnulého, žena ho však postupem času začne přitahovat a situace se značně zkomplikuje. Neo-noir na jihokorejský způsob? To by šlo.

Holy Spider

Ali Abbasi, Dánsko, Německo, Švédsko, Francie
Svatý pavouk
Svatý pavouk | Cineuropa
Kriminální thriller režisérky Ali Abbasi, která před lety zaujala netradiční romancí Tina a Vore (2018), pojednává o muži, náboženském fanatikovi vraždícím prostitutky. Do případů takzvaného pavoučího zabijáka se vloží investigativní novinářka, která bude na své misi procházet uličkami a zákoutími posvátného íránského města Mashhad.

The Eight Mountains

Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch, Itálie, Belgie, Francie
Osm hor
The Eight Mountains | Cannes 2022
Koprodukční drama sleduje osudy dvojice italských chlapců, kteří vyrůstají a dospívají v odlehlé alpské vesnici a v okolních horách. Následně se jejich cesty rozcházejí a po několika dekádách se zase spojují. Dojemné drama staví do hlavní role kromě dvojice chlapců a později mužů též impozantní hory. Snímek se zavedeným autorem Felixem Van Groeningenem (Belgica, Beautiful Boy) režírovala herečka Charlotte Vandermeersch, s níž spolupracoval na svých předchozích titulech.

Leila's Brothers

Saeed Roustayi, Írán
Leila's Brothers
Leila's Brothers | Cannes 2022
Do svých 40 let se Leila stará o své rodiče a čtyři bratry. Všichni trpí tím, jak na Írán řada zemí světa uvaluje ekonomické sankce. Leila se rozhodne vzít osud do vlastních rukou a rozjede rodinný byznys, který je od chudoby zachrání. Režisér snímku, Íránec Saeed Roustayi, obdržel za své předchozí tři krátké hrané filmy řadu mezinárodních cen. Jeho debut Life and a Day ovládl v roce 2016 Teheránský filmový festival. S kriminálním dramatem Just 6.5 vyhrál v roce 2019 na festivalu v Tokiu.

Forever Young

Valerie Bruni Tedeschi, Francie
Navždy mladí
Navždy mladí | Ad Vitam Production – Agat Films et Cie – Bibi Film TV – Arte France Cinéma
Děj snímku se odehrává v 80. letech v Paříži, kde trojice mladých divadelníků studuje na prestižní škole Les Amandiers (což je název filmu v originálním francouzském znění). Jejich životy dostávají novou dynamiku, kromě studia jim dominují nové pracovní úvazky, herectví, lásky, ale i obavy a první osobní tragédie. Film natočila italská herečka a režisérka Valeria Bruni Tedeschi, autorka snímku Herečky (2007), který v Cannes získal zvláštní cenou poroty v sekci Un Certain Regard. Téma snímku připomíná Bertolucciho Snílky z roku 2003. Zahrál si v nich Louis Garrel, který ztvárnil i jednu z hlavních rolí v tomto filmu.

Nostalgia

Mario Martone, Itálie, Francie
Nostalgia
Nostalgia | Cannes 2022
Felice se po čtyřiceti letech vrací do rodné Neapole. Znovuobjevuje místa, která znal, snaží se pochopit chod města a provázejí ho staří strašáci. V hlavní roli se představí italský sympaťák Pierfrancesco Favino (Suburra, První zrádce), který se čas od času objevuje i v hollywoodských filmech (Rivalové, Světová válka Z, Andělé a démoni).

Pacifiction

Albert Serra, Francie, Španělsko, Německo, Portugalsko
Pacifiction
Pacifiction | Cineuropa
Film se odehrává na ostrově ve Francouzské Polynésii. V hlavní roli se objeví diplomat, který se setkává s lidmi na nejvyšších i nejnižších příčkách společenské hierarchie. Dá přednost věrnosti své rodné Francii, nebo empatii s obyčejným polynéským lidem? Francouzská vláda, pod niž Polynésie spadá, se odhodlává k dalším jaderným testům... Drama Pacifiction se věnuje otázce jaderných testů, kterých Francie v 60. a 70. letech podnikla téměř dvě stovky. Režisér Serra se svým přístupem ke kinematografii (není vystudovaným profesionálem) pokouší pokračovat v tradici duchovních filmů.

R.M.N.

Cristian Mungiu, Rumunsko
R.M.N.
R.M.N. | Cineuropa
Matthias se před Vánoci vrací z Německa do rodného Rumunska, aby se více věnoval svému synovi, jehož vychovává matka. Matthias se znovu setkává se svou někdejší láskou Csillou, která v transylvánské vesnici provozuje menší továrnu. Konflikty na sebe nenechají dlouho čekat a strachy a frustrace dospělých vyplavou na povrch. Název R.M.N. je zkratkou pro magnetickou rezonanci. Režisér dramatu Cristian Mungiu je držitelem Zlaté palmy z Cannes za 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny (2007).

Showing Up

Kelly Reichardt, USA
Showing Up
Showing Up | A24
Autorka První krávy (2019) natočila komediální drama o sochařce, která kromě blížící se výstavy musí řešit trable ve svém životě a v životech svých blízkých. V hlavní roli se představí Michelle Williams (Místo u moře, Můj týden s Marilyn).

The Stars at Noon

Claire Denis, Francie
Hvězdy v poledne
The Stars at Noon | A24
Adaptace knihy Denise Johnsona pojednává o byznysmenovi a americké novinářce, kteří zažívají romanci na půdě jihoamerického státu Nikaragua v době, kdy zde v 80. letech probíhaly občanské nepokoje. V hlavních rolích se představí Joe Alwyn (Favoritka, Miss Americana) a Margaret Qualley (Služka, Tenkrát v Hollywoodu). Režíruje veteránka Claire Denis (Parchanti spí dobře, Vnitřní slunce, High Life).

Tori et Lokita

Jean-Pierre a Luc Dardennovi, Belgie, Francie
Tori et Lokita
Tori et Lokita | Diaphana Distribution
Slavní a festivalovými porotami i diváky milovaní bratři Dardennovi přicházejí s dramatem z prostředí současné Belgie a do hlavních rolí obsazují mladého chlapce a dospívající dívku, která přicestovala z Afriky. Snímek pojednává o mimořádném přátelství a složitostech exilu. Bratři Dardennové mají na kontě Zlatou palmu z Cannes za snímky Rosetta (1999) a Dítě (2005), velkou cenu poroty zde obdrželi za film Kluk na kole (2011).

Triangle of Sadness

Ruben Östlund, Švédsko
Trojúhelník smutku
Trojúhelník smutku | Tobias Henriksson
V roce 2017 si z Cannes režisér Östlund triumfálně odvezl Zlatou palmu za drama Čtverec utahující si ze zabedněné „high society“. Novinka Triangle of Sadness na dané téma navazuje. V hlavních rolích vystupují modelka a model, kteří ztroskotají s luxusní jachtou na opuštěném ostrově spolu s partou miliardářů a jejich uklízečkou. Uklízečka je jediná, kdo umí rybařit a obstarat obživu. Ve filmu zazáří Woody Harrelson (série Zombieland), Harry Dickinson (Kingsman: První mise) a Charlbi Dean Kriek (An Interview with God).

Un Petit Frère

Léonor Sérraille, Francie
Mother and Son
Mother and Son | Cannes 2022
Film sleduje období dvaceti let života Rose a jejích dvou synů, kteří společně žijí na předměstí Paříže. Kronika jedné rodiny a jednoho místa od Léonor Sérraille, autorky dramatu Paula (2017), které bylo v Cannes před pěti lety vyhlášeno nejlepším debutem.

Walad Min Al Janna

Tarik Saleh, Švédsko, Francie, Finsko, Dánsko
Chlapec z nebe
Chlapec z nebe | Cannes 2022
Synovi rybáře Adamovi se naskytne možnost studovat na prestižní škole v Káhiře, epicentru sunnitského islámu. Krátce po příjezdu do hlavního města Egypta umírá nejvyšší představený školy, velký imám, a Adam sleduje napětí mezi egyptskými věřícími a politickými elitami. Snímek natočil Tarik Saleh, autor Contractora (2022) s Chrisem Pinem a pozoruhodné animované Metropie (2009).

Zhena Chaikovskogo

Kirill Serebrennikov, Rusko, Francie, Švýcarsko
Tchaikovsky's Wife
Tchaikovsky's Wife | Charades
Ruský režisér Serebrennikov se do Cannes vrací počtvrté, když třikrát v rámci soutěží neuspěl se snímky U Petrovových řádí chřipka (2021), Léto (2018) a Učedník (2016). Jeho novinka je biografickým dramatem, které pojednává o Antonině Milukově, ženě posedlé hudbou a osobností skladatele Petra Iljiče Čajkovského. Rozhodne se za něj stůj co stůj provdat, jenže Čajkovskij se všemožně snaží se jí zbavit, což ji uvrhne až na samotnou hranici šílenství a nervového zhroucení.