Poslední Spider-Man nesmí do kin v Číně. A absurdnější důvod už to mít nemůže

Poslední Spider-Man nesmí do kin v Číně. A absurdnější důvod už to mít nemůže
Spider-Man | Sony
Spider-Man: Bez domova si nakonec z celosvětových pokladen odnesl téměř dvě miliardy dolarů, což z něj dělá šestý nejúspěšnější film historie. Úspěch je to ve skutečnosti ještě o něco větší, protože nebyl nasazený v Číně, kde velké americké filmy vydělají i stovky milionů. Kdyby na to došlo, poslední Spider-Manovo dobrodružství by s přehledem přeskočilo páté Avengers: Infinity War a superhrdina by dost možná své pavučiny vystřelil i na čtvrtou pozici, kterou momentálně okupuje sedmá epizoda Star Wars.
Nějakou dobu to vypadalo, že se Peter Parker ve svém zatím největším dobrodružství do čínských kin podívá. Tomu je nyní oficiálně konec. Důvod je poněkud překvapivý a i na tamní poměry celkem absurdní. Je jím přítomnost Sochy svobody ve finálním aktu filmu. Tato představitelka svobody celé země se stala trnem v oku čínských cenzorů a ti původně trvali na tom, aby byly z filmu veškeré scény s ní odstraněny, protože je „příliš vlastenecká“. To ale vzhledem k povaze závěrečného souboje samozřejmě nešlo a studio řeklo ne. Čína navrhla, aby se alespoň zmírnil počet záběrů na tento monument. I tady ale nakonec studio Sony hlasy cenzorů nevyslyšelo a tím se čínská kina filmu nadobro uzavřela.
Studio každopádně tenhle neúspěch mrzet nijak nemusí. Snímek i tak neskutečným způsobem zaválel ve zbytu světa. A výsledné šesté místo v žebříčku nejúspěšnějších filmů historie rozhodně není žádnou ostudou.
Spider-Man: Bez domova
Spider-Man: Bez domova | Columbia TriStar