Místo natáčení filmů režisér Oleg Sencov seděl ve vězení na Sibiři a nyní brání rodnou Ukrajinu

Místo natáčení filmů režisér Oleg Sencov seděl ve vězení na Sibiři a nyní brání rodnou Ukrajinu
Režisér Oleg Sencov zdraví české publikum Febiofestu. | Febiofest 2022
Hráč
Režisér Oleg Sencov
Příběh Olega Sencova je mimořádně ponurý a symbolický. Místo toho, aby talentovaný muž v nejlepších letech točil filmy a jezdil s nimi po světě, strávil několik let v ruském vězení a nyní brání svou rodnou zemi před ruskou invazí. Pojďme si život Olega Sencova připomenout.
Narodil se 13. července 1976 v krymském Simferopolu na území někdejšího Sovětského svazu. V Kyjevě vystudoval ekonomickou univerzitu, později provozoval počítačový klub, do kterého je situovaný jeho první celovečerní snímek Hráč z roku 2011.

Trailer: Hráč

Hráč
Drama pojednává o mladém počítačovém pařanovi Alexovi, který pod přezdívkou Koss sklízí úspěch ve hře Quake. Do světa počítačů utíká před nehostinnou realitou, osamocená matka má strach o jeho budoucnost. Pomůže mu účast v týmu profesionálních hráčů? Díky Hráči se Sencov skvěle uvedl například na progresivním filmovém festivalu v Rotterdamu. Na přehlídce v ukrajinské Oděse si jeho debut vysloužil speciální cenu poroty.
V roce 2013 začal Oleg Sencov natáčet Nosoroha, snímek, který měl minulý týden premiéru na pražském Febiofestu. Drama o ukrajinském mladíkovi stoupajícím na hierarchickém žebříčku tamní mafie nakonec vznikalo přes sedm let. Sencov byl totiž v polovině května 2014 po protestní akci spadající pod hnutí Euromajdan odvlečen do Ruska a po vykonstruovaném procesu uvězněn. Euromajdan později vyeskaloval k ruské anexi ukrajinského Krymu. Oleg Sencov svou motivaci k účasti na protestu objasnil v tomto videu z roku 2020.
Nosoroh
Nosoroha začal Sencov natáčet v roce 2013. Dokončil ho až o sedm let později. | Pilot Film
„Protestovali jsme proti Janukovyčově politice, která se opírala o závislost na Rusku. My jsme usilovali o to vybudovat na Ukrajině demokracii evropského střihu,“ prohlásil. Ve videozpovědi Sencov připomíná, že mu během únosu dali pytel na hlavu a odvezli ho neznámo kam: „Bili mě a dusili. Poštvávali proti dalším zadrženým.“ Byl obviněn z teroristických aktivit, organizace teroristické skupiny a z nedovoleného používání střelných zbraní. Jediný důvod však byl ten, že se zúčastnil demonstrace v ulicích požadující samostatnost Ukrajiny.
Soud se Sencovem a dalšími začal až rok po jeho zatčení a odvlečení do Ruska v červenci roku 2015 (psala o tom například Česká televize, která na iVysílání uvedla divadelní dystopii Numbers, k níž Sencov napsal ve vězení scénář). Původní svědek stáhl svá obvinění, když prohlásil, že k nim byl přinucen výhružkami. Přesto byl Sencov odsouzen a vykázán do pracovního tábora v sibiřském Jakutsku.
Oleg Sencov
Oleg Sencov ve vězení | Wikipedie
Sencov se stal pomyslným vězněm svědomí, na výzvy k jeho propuštění nikdo z ruské strany nereagoval. Hned v květnu 2014 o to žádalo ukrajinské ministerstvo zahraničí, následně se přidal Národní svaz filmařů Ukrajiny, Konfederace svazu kameramanů Společenství nezávislých států a Pobaltí nebo Evropská filmová akademie. Organizátoři 67. MFF v Cannes na počest Sencova a jako apel na jeho propuštění vyzdobili stěny sálu jeho portréty.
Organizace Amnesty International uspořádala maraton psaní dopisů a petici za Sencovovo propuštění. Za bezpečnost Olega Sencova se vyslovili slavní režiséři a režisérky Pedro Almodóvar, Wim Wenders, Agnieszka Holland, Mike Leigh, Krzysztof Zanussi, Andrzej Wajda nebo Ken Loach, kteří apelovali na samotného Vladimira Putina. Bez odezvy. Dokonce i ruský režisér Nikita Michalkov (ano, Nikita Michalkov schvalující Putinův aktuální postup vůči Ukrajině), ředitel moskevského filmového festivalu, se přimlouval za jeho propuštění. Bez odezvy. Řada přátel nejen z kulturního světa cítila bezmoc.
Původem běloruský režisér Sergei Loznitsa (Babi Jar. Kontext, Majdan, V mlze) se pro zvláštní vydání deníku PRÁVO z 6. srpna 2018 v rozhovoru se Zbyňkem Vlasákem vyjádřil jasně a poměrně sebekriticky. „Jestli mě něco skutečně rozčiluje, je to to, že s jeho vězněním nejsme schopni nic udělat. Sencov je zavřený už čtyři roky – a my mlčíme. My umělci nejsme nic, když tohle nezvládneme. Je to podle mě širší problém. Žijeme ve společnosti, která se rozpadla, nedokážeme se spojit už ani kvůli záchraně lidského života,“ řekl.
Už tři měsíce drží ukrajinský režisér v ruském vězení hladovku. Pomůže mu podpora Johnnyho Deppa?
Téma15. 8. 2018
Už tři měsíce drží ukrajinský režisér v ruském vězení hladovku. Pomůže mu podpora Johnnyho Deppa?
V květnu 2018 započal Sencov svou hladovku, podmínkou jejího přerušení bylo propuštění všech ukrajinských politických vězňů z ruského území. Sencov během hladovky zkolaboval, byl převezen do nemocnice, kde mu proti jeho vůli byla nasazena umělá výživa. V říjnu 2018 Sencov svou hladovku ukončil. V rámci mezistátní výměny vězňů byl nakonec v roce 2019 propuštěn.
„V ruských vězeních jsem strávil pět let, často jsem byl převážen z místa na místo,“ uvedl. Dle jeho vlastních slov se toho od éry gulagu v Rusku moc nezměnilo. „Určitě vězně lépe stravují a šatí, nemusí dělat těžkou práci jako například kácet stromy, ale neustále je na vás vyvíjený tlak. Není výjimkou, kdy je na cele šestnáct lidí,“ dodává.
oleg-sencov-portret-autora
Oleg Sencov zdraví na dálku pražské návštěvníky Febiofestu. | Febiofest 2022
Ve videu z března roku 2020 Sencov nicméně sebevědomě konstatuje: „Jsem optimista, jsme schopni se postavit Putinově agresi, vybudujeme evropskou zemi, reformovanou, upřímnou, zdravou a silnou.“ Jenže to bylo téměř dva roky před válkou, která na Ukrajině trvá již třetí měsíc. Sencov se jí účastní v roli občana, obránce.
Jeho film Nosoroh vstoupil do kin teprve loni (uspěl na festivalu v Benátkách v sekci Orizzonti), do těch českých míří až nyní. Za deset let jde o jeho teprve druhý dokončený snímek (když nepočítáme Numbers, které částečně vznikaly v době jeho uvěznění). Teď má pochopitelně důležitější misi. Pro svou zemi a budoucnost tamních lidí nasazuje vlastní život.