„První svého druhu.“ Blíží se premiéra romantického filmu, v němž jsou všechny hlavní postavy i herci LGBTQ+

„První svého druhu.“ Blíží se premiéra romantického filmu, v němž jsou všechny hlavní postavy i herci LGBTQ+
Dej mi své jméno | Sony
LGBTQ+ je zkratka označující lesby, gaye, bisexuály, transgender, nebinární a další genderové identity. Užívá se také k souhrnnému označení všech sexuálních a genderových rolí a komunit, které s nimi souvisejí. Ve stále liberálnější a korektnější atmosféře filmového průmyslu nachází tito lidé hlavně v posledních letech bezpečné útočiště a bez obav mohou ztělesňovat nejrůznější LGBTQ+ postavy, což bylo ještě před deseti lety vzácné – především pak v mainstreamové tvorbě.
Uvolnění v tomto směru dospělo až do fáze, kdy většina studiových filmů takové sexuální a genderové komunity vyobrazuje. A kdy už přestává být přípustné, aby například homosexuální postavu ztvárňoval heterosexuální herec či herečka. Chystaná romantická komedie Kámoši bere toto nepsané pravidlo vážněji než jakýkoli předchozí projekt a jde o vůbec první homosexuální romanci od velkého hollywoodského studia (Universal Pictures), v níž bude většina postav LGBTQ+ a ve všech důležitých rolích se objeví herci z této komunity.
Hlavní hvězdou a spoluscenáristou snímku, který v českých kinech uvidíme 17. listopadu tohoto roku, je třiačtyřicetiletý gay herec a komik Billy Eichner. Ten se společně s dalšími slavnými kolegy účastnil letošního CinemaConu, který v Las Vegas proběhl minulý týden a na němž hollywoodská studia představovala své nadcházející projekty. Eichnera vyzpovídal magazín Hollywood Reporter a herec neskrýval pýchu a radost z toho, že se tohoto milníku v rámci LGBTQ+ tvorby konečně podařilo dosáhnout.
prvni-sveho-druhu-blizi-se-premiera-romantickeho-filmu-v-nemz-jsou-vsechny-hlavni-postavy-lgbtq-1
Billy Eichner - Difficult People | Hulu
„Když jsme začali Kámoše psát, byl rok 2017. Tehdy byla jiná doba. Nemluvili jsme o diverzitě a zahrnování okrajových komunit tak jako nyní,“ uvedl Eichner s tím, že jeho partnera měl ve filmu původně hrát heterosexuální herec. „Během výroby jsme my všichni včetně Universalu došli k rozhodnutí, že by nedávalo smysl, kdyby druhou hlavní postavu hrál heterosexuál. To by odporovalo všemu, co se ten film snaží sdělit. A tehdy jsem řekl Nicku Stollerovi, druhému scenáristovi a režisérovi, že obsazení by mělo být kompletně složeno z LGBTQ+ herců, a to včetně heterosexuálních rolí,“ vysvětlil.
„Na kulturní úrovni jde o mocné stanovisko,“ pokračoval Eichner, jehož si můžeme pamatovat ze seriálů American Horror Story nebo American Crime Story. „Na praktické úrovni ale vytváříme první gay romantickou komedii pod dohledem majoritního studia a většina postav je LGBTQ+, jsou tam ale také heterosexuální aktéři. A tyto příležitosti jsem toužil věnovat dalším otevřeně LGBTQ+ hercům,“ dodal.
Podle Eichnera jde o důležitý milník, protože lidé jako on se dříve nemohli s filmovými hrdiny ztotožnit. „Všechny ty roky sleduji s rodiči filmy jako Pretty Woman, Hříšný tanec, Když Harry potkal Sally, Annie Hallová... Nikdy nepojednávaly o lidech jako já. Nenajdeme příběhy o tom, jak se zamilováváme, jak se potýkáme s láskou, jak randíme nebo žijeme ve vztahu. A neuvědomujete si, co vám schází, dokud to konečně neuvidíte. Toto je událost. První svého druhu,“ zdůraznil.
Na otázku, co pro něj při natáčení bylo největší odměnou, odpověděl Eichner nostalgicky a užíval paralely ke klasikám romantického žánru, jimž se tvůrci Kámošů pokoušeli přiblížit. Tentokráte však s gay a dalšími LGBTQ+ postavami, které už konečně nejsou jen „terčem vtípků“. „Natáčeli jsme to na podzim v New Yorku a bylo to magické. Já a Luke Macfarlane, jenž ztvárňuje mého přítele, jsme natáčeli scény, v nichž se procházíme kolem Upper West Side, stejně jako to dělali Billy Crystal a Meg Ryan nebo Tom Hanks s Meg Ryan v Lásce přes internet. Nebo jako Dustin Hoffman a Jessica Lange na konci Tootsie. Dělat něco takového s jiným mužem – nikdy předtím jste to zkrátka neviděli na takové úrovni produkce a podpory obecně,“ prohlásil.
Meg Ryan, Tom Hanks
Láska přes internet | 1998 Warner Bros.
Eichner dále přirovnával své dojmy z testovacích projekcí k zážitkům, jaké v mládí čerpal z filmů jako Pretty Woman či Pod vlivem úplňku. Ty prý miloval, ale nikdy se v nich nenašel: „Netvrdím, že jsme dosáhli standardů těchto děl, jsou to klasiky, ale snažili jsme se jich držet. Dnes můžete sledovat gay a queer postavy všude na streamu, což je skvělé, pokud v této době vyrůstáte. Několik generací LGBTQ+ lidí ale nemělo nic. Přinejlepším jsme byli nejlepším přítelem. Většinu času nás ignorovali, často jsme byli jen terčem vtípků. Nyní konečně můžeme vidět, jak propadáme lásce. A je odměňující, že to proběhne na velkém plátně v zábavném, vzrušujícím a romantickém duchu.“
Zajdete v listopadu na filmovou LGBTQ+ revoluci do kin?