Jeden z nejlepších seriálových thrillerů Netflixu ve svém finále vydrbal s diváky jako máloco

Jeden z nejlepších seriálových thrillerů Netflixu ve svém finále vydrbal s diváky jako máloco
Ozark | Netflix
Druhá půle finální čtvrté řady má stejně jako ta první sedm hodinových epizod a sleduje rodinu Byrdeových, která se zoufale snaží nějak vymanit z toho, že pracuje pro drogový kartel, ve velkém pro něj pere peníze a pomáhá obchodu s drogami, v zádech má FBI, s níž oficiálně spolupracuje a... No je toho hodně. Pokud jste Ozark nikdy nesledovali, stejně bych vás obtížně provedl bez tabule s desítkou grafů všech důležitých momentů. Kdo zatím jen váhal se čtvrtou řadou, dokud nebude venku celá, toho odkážu na recenzi prvních sedmi dílů a přejdeme k tomu, jak je na tom samotné finále.
jeden-z-nejlepsich-serialovych-thrilleru-netflixu-ve-svem-finale-vydrbal-s-divaky-jako-malokdo-3
Ozark | Netflix
Pro každý seriál, a u dramatických to platí dvojnásob, je vyvrcholení tou nejtěžší disciplínou. Dlouholetá show totiž musí přicházet v rámci jednotlivých sérií s dostatečně údernými okamžiky, aby si udržela diváky. A v určitou chvíli prostě není kam stoupat. Ozark je po většinu času druhé půle čtvrté řady přesně tak napínavý a důsledný ve vyprávění, jak jsme zvyklí. Nároky na finále se tu ale násobí skutečností, že jde o sérii poslední. Žádné další vytáčky ani oddalování nevyhnutelného. Byrdeovi míří do cílové stanice. Postavy navíc v seriálu fungují podobně jako figurky na šachovnici. Každá má své specifické místo i účel a disponuje jinými schopnostmi, respektive informacemi. V podstatě tak sledujeme složitou partii, v níž je otázkou, kdo komu zasadí fatální úder. A protože je celá série o tom, že každá akce vyvolává reakci, je napínavé sledovat, komu co ujede, protože to bude mít svou dohru.
Finální díl se nastaveného mustru drží, nečekaně ale na svém konci uhne pohledem. A nemyslím tím nějaké přimhouření očí nebo ohnutí zavedených pravidel. Závěr seriálu zkrátka odmítá vyvodit nějaké důsledky a postavy nechá, naprosto nepochopitelně, viset ve vzduchu. Jednoduše řečeno –⁠ opravdové finále tu není. Ozark má otevřený konec, což by samozřejmě nutně nevadilo. Prostor pro fantazii, kdy si publikum ponechané mezery doplní dle vlastního nejlepšího vědomí a svědomí, je samozřejmě v pořádku. Tady se ale doslova nevyřeší nic. Byrdeovi zkrátka překonají další překážky a tím se posunou do jiné problematické situace, kterou rozhodně nic nekončí.
jeden-z-nejlepsich-serialovych-thrilleru-netflixu-ve-svem-finale-vydrbal-s-divaky-jako-malokdo-2
Ozark | Netflix
Zvolené finále je vlastně ještě problematičtější, protože poslední záběr je záměrně nedokončený. V případě cliffhangeru do další série by byl podobný přístup v pořádku. U uzavření příběhu jde téměř o výsměch věrným divákům.
Není to ale tak, že bych byl z konce Ozarku přímo otrávený. Vlastně mě ta tvůrčí drzost docela pobavila. Je to jako sledovat detektivku, kdy vše směřuje k odhalení zabijáka, a snímek skončí ve chvíli, kdy vrah otevírá dveře do místnosti. Nevidíme jeho tvář, odcházíme s tím, že policie asi našla svého muže. Ale jistotu nemáme. Což je do jisté míry osvěžující. U Ozarku ale finále působí zbaběle. Jako by se tvůrci nedokázali rozhodnout, zda chtějí postavám dopřát dobrý konec, nebo je potrestat za jejich hříchy. A tak zkrátka poslední kapitolu jejich spletitého příběhu vynechali, což působí silně neuspokojivě.
jeden-z-nejlepsich-serialovych-thrilleru-netflixu-ve-svem-finale-vydrbal-s-divaky-jako-malokdo-1
Ozark | Netflix
Má navzdory tomu smysl Ozark sledovat? Má, protože i finální řada je v mnoha ohledech etalonem seriálové tvorby, ať už se bavíme o technických aspektech (režii, střihu, hudbě, kameře), hereckých výkonech, nečekaném řešení situací nebo postupném odkrývání karet. Jen počítejte s tím, že tady se žádného uzavření opravdu nedočkáte. Autoři se možná jen chtěli vyhnout špatnému definitivnímu rozhodnutí, jež by diváci nepřijali, a proto raději zůstali stát na místě (zářným příkladem velmi nešťastné volby je poslední série Dextera New Blood). A pravděpodobně svým přístupem nadělali méně škody, než kdyby se vydali pro fanoušky nepřijatelnou cestou. Nemůžu se ale zbavit dojmu, že věrní diváci si po letech zasloužili přeci jen něco konkrétnějšího.
hodnocení čtvrté řady: 85 %
hodnocení finále: 60 %