Expendables 4: Sylvester Stallone sliboval návrat ke kořenům, zatím to ale vypadá na pořádné zklamání

Expendables 4: Sylvester Stallone sliboval návrat ke kořenům, zatím to ale vypadá na pořádné zklamání
Expendables: Postradatelní 2 | Lionsgate
Začneme zmíněným plakátem, protože ten je pro následující text klíčový.
expendables-4-slibovali-navrat-ke-korenum-zatim-to-ale-vypada-na-poradne-zklamani
Expend4bles | Lionsgate
Na první pohled, minimálně pokud jde o počet postav, se zdá vše v pořádku. Plakát zdobí hned jedenáct herců. To samé platilo pro dvojku a trojku, která měla hned sedmnáct tváří (je ale pravdou, že třetinu tvořila omladina, co nikoho nezajímala). Jakmile však začneme zkoumat tváře, respektive v tomto případě jména, nadšení bledne. Začneme odpadlíky. Úplně první, kdo ze čtvrtých Expendables z původní skvadry vypadl, byl nečekaně Terry Crews.
Na vině je v poslední době „populární“ sexuální obtěžování, tentokrát se ale celá věc má trochu jinak. Pokud vám tenhle obří sympaťák přirostl k srdci, nemusíte se bát, že bychom ho označili za dalšího hollywoodského zvrhlíka. Ve skutečnosti se Crews sám stal obětí. Jak to vedlo k jeho odchodu ze série?
Terry Crews
Terry Crews | Lionsgate
Věc se má tak, že před pár lety Crews obvinil Adama Venita, vysoce postaveného zaměstnance talentové agentury, ze sexuálního obtěžování a následovalo soudní řízení. Situace se zkomplikovala ve chvíli, kdy producent série Expendables Avi Lerner začal přes svého osobního agenta Crewsovi vyhrožovat, že pokud žalobu nestáhne, v sérii Expendables nadobro skončí. Podle Crewse byl Lerner předmětem vyšetřování a pro herce bylo otázkou, zda půjde s proudem, nebo se postaví proti systému s tím, že ho to bude stát roli v Expendables 4. Podle všeho zvolil to druhé.
Nějakou dobu se mluvilo o tom, že se do série vrátí Bruce Willis. Jeho rodina ale nedávno odhalila, že se herec potýká s afázií a končí s hraním, přičemž jde o jeden z důvodů, proč v posledních letech netočil velké, náročné produkce. Zdravotní, ač blíže nespecifikované problémy v posledních letech provází i Jeta Liho, takže i on z rovnice vypadl. Ale tím to bohužel nekončí.
Randy Couture, Dolph Lundgren, Wesley Snipes, Kellan Lutz, Jason Statham, Antonio Banderas, Sylvester Stallone, Jet Li, Arnold Schwarzenegger
Expendables: Postradatelní 3
Překvapivě v obsazení chybí i akční legenda a Stalloneho blízký kamarád Arnold Schwarzenegger. A koho namlsala trojka hvězdnými nováčky Wesleym Snipesem, Harrisonem Fordem a Antoniem Banderasem, kteří patřili k nejsvětlejším bodům jinak nepříliš dobrého pokračování, i ten má smůlu, protože ve čtyřce nejsou. Kdo nám tedy zůstal na akčním jídelníčku?
Z minulých dílů jsou tu Stallone, Jason Statham, Dolph Lundgren, Randy Couture a... To je všechno. Ale dobře, i to se dá dohnat zajímavou novou krví. Momentálně to však na žádnou silnou náhradu nevypadá. Starší generaci tu zastupuje jenom Andy Garcia, který rozhodně nikdy za akční hvězdu neplatil.
Pak je tu 50 Cent, což... nevím, komu má udělat radost. Tony Jaa a Iko Uwais se sice v akci umí ďábelsky ohánět, v sérii, jež byla vytvořena pro fanoušky osmdesátek, bychom ale pořád víc ocenili třeba Michaela Dudikoffa, Lorenza Lamase, Jackieho Chana, Stevena Seagala, Kurta Russella, Nicolase Cage nebo Cynthii Rothrock. Jména z plakátu Jacob Scipio a Levy Train jsem si rovnou musel vygooglit a o moc moudřejší, proč právě tihle mají být jedním z hlavních lákadel, stále nejsem. Paradoxně nejzajímavější se tak z nováčků jeví Megan Fox, která by do série mohla vnést minimálně určitý sex-appeal.
Megan Fox
Megan Fox
Zkrátka a dobře, takovou skvadru bychom chápali možná v prvních Expendables, ale rozhodně ne v zavedené sérii, kde každým dílem bobtnal seznam dosazených akčních legend. Opravdové lákadlo tentokrát prostě chybí. Tak doufejme, že to režisér Scott Waugh (Need for Speed) dožene aspoň v akci. Čtyřka nazvaná Expend4bles zatím nemá datum premiéry.