Nejbohatší herec světa slaví 50. Dokáže pořídit nejvíce selfie a je tváří nejhoršího efektu filmových dějin

Nejbohatší herec světa slaví 50. Dokáže pořídit nejvíce selfie a je tváří nejhoršího efektu filmových dějin
Dwayne Johnson – Mumie se vrací | Universal Pictures
Dwayne Johnson se narodil 2. května 1972 v Kalifornii do rodiny, která již řadu let udržovala wrestlingovou tradici. Jeho otec Rocky Johnson (původním jménem Wayde Douglas Bowles) byl kanadským profesionálním wrestlerem stejně jako Dwayneův dědeček – The Rock, jak zní Johnsonova přezdívka z ringu, byl tudíž vůbec prvním wrestlerem „třetí generace“ v historii.
K tomuto zábavnímu, ale fyzicky náročnému sportu měl ostatně od mládí tělesné předpoklady. Zatímco většina patnáctiletých teenagerů chodí na první brigády do McDonaldu, svalnatý výtržník Dwayne končil často za mřížemi a jeho spolužáci se domnívali, že jde o policistu v utajení.
Jako většina mladých rebelů s výjimečnou fyzičkou také Johnson snil o kariéře profesionálního fotbalisty. Na počátku devadesátých let získal díky fotbalu stipendium na univerzitě v Miami, ale ve zdejším týmu se prosadit nedokázal. Roku 1995 sice získal bakalářský titul v oboru kriminologie a fyziologie, ale fotbalová kariéra se vyvíjela špatně a The Rock vrhl veškeré úsilí do wrestlingu.
V kleci se mu dařilo o poznání lépe a dokázal zde prodat nejen své fyzické parametry, ale také vrozené „showmanství“. Po svém debutu roku 1996 se rychle vypracoval v superhvězdu a hlavní tvář wrestlingu, již charakterizovalo zdvižené obočí nebo pojem „smackdown“. Ten Johnson poprvé použil roku 1997 a zpopularizoval jej natolik, že o dva roky později inspiroval název televizního programu WWE SmackDown. Websterův naučný slovník jej po deseti letech uznal jako legitimní slovo a definoval ho jako „akt, při němž skolíme oponenta“ – mezi další výklady patří i „zdrcující porážka“ nebo „konfrontace mezi rivaly či soutěžícími“. Navzdory všeobecnému přesvědčení ale Rock není tím, kdo slovo vytvořil – on sám přičítá jeho původ wrestlingovému kolegovi Harveymu Whipplemanovi, rovněž známému jako Downtown Bruno.
Filmový debut si The Rock odbyl na vrcholu své wrestlingové slávy. Roku 2001 se objevil jako Král Škorpion v dobrodružném hitu Mumie se vrací, přičemž tato role mu zajistila dvě zcela odlišná prvenství. Jedno z nich je negativní, neboť Johnsonův digitální obličej na obrovském těle škorpióna vypadá tak směšně, že se dodnes hovoří o vůbec nejhorším vizuálním efektu v rámci mainstreamové filmové tvorby. Král Škorpion mu ale nakonec v hollywoodské kariéře pomohl, jelikož za stejnojmenný spin-off Mumie z roku 2003 inkasoval stále začínající herec 5,5 milionu dolarů. Díky tomu je zapsaný v Guinnessově knize rekordů jako nejlépe placený herec v první hlavní roli. A o tom, že bral herectví od začátku vážně, svědčí i to, že v úvodu filmu Mumie se vrací opravdu snědl reálného škorpiona – alespoň to tedy tvrdí v twitterovém příspěvku, podle něhož „chutnal jako kuře“.
V dobrodružném akčňáku Vítejte v džungli z roku 2003 mu pomyslnou štafetu akční ikony předal sám Arnold Schwarzenegger, jenž se ve filmu krátce mihl, a Dwayne Johnson ji od té doby třímá s neoblomnou pílí. Zahrál si v přibližně 40 celovečerních filmech, které celosvětově dohromady vydělaly 11,4 miliardy dolarů. To jej v tomto ohledu řadí na šesté místo historických tabulek – před ním je pouze pětice Zoe Saldana, Andy Serkis, Scarlett Johansson, Robert Downey jr. a Samuel L. Jackson, a to především díky jejich působení v Marvel Cinematic Universe (s výjimkou Serkise, jenž se objevil jen v Black Pantherovi).
V poslední dekádě bývá Dwayne Johnson pravidelně nejlépe placeným hercem planety a za nadcházející akční komedii Red One údajně obdržel rovných padesát milionů dolarů. Jeho život dokonce inspiroval životopisný seriál Young Rock, jehož druhá série byla premiérově uvedena 15. března na National Broadcasting Company. Nijak ho tedy nemusí mrzet, že jeho herecké kvality nejsou oceňovány na Oscarech ani Zlatých glóbech a všimly si jich pouze pověstné Zlaté maliny, které Rocka nominovaly na nejhoršího herce roku za videoherní adaptaci Doom.
Jeho fanouškovská základna je ostatně obrovská a kromě hollywoodské kariéry ji herec rozšiřuje také občasnými návraty do ringu. Tváří v tvář svým obdivovatelům bývá doslova na roztrhání, což se potvrdilo například roku 2015 při londýnské premiéře filmu San Andreas. The Rock se tehdy ochotně fotil s přítomnými lidmi a podle Guinnessovy knihy rekordů stihl pořídit 105 selfies za pouhé tři minuty – od té doby už jej sice někteří jedinci překonali, ale tehdy šlo opravdu o rekordní počin v oblasti selfie.
Volný čas tráví Dwayne Johnson převážně v posilovně a ze svého „Železného ráje“ posílá fanouškům pravidelné pozdravy či motivační videa. Sní i sedm jídel denně a jeho „cheat meals“, konzumovaná ve dnech volna, zahrnují například pizzu, hromadu sushi a palačinky, ale také spoustu sušenek, čokoládových dortů a zmrzliny – za takový cheat day je schopný přijmout až šest tisíc kalorií.
A byť nyní načal již pátou dekádu života, je více než pravděpodobné, že jeho každodenní rutina, instagramové příspěvky a filmové role se jen tak nezmění. Již na podzim bude mít premiéru komiksový Black Adam od DC a v plánu má třeba dobrodružný snímek Doc Savage na motivy literárního hrdiny, kterého vytvořil Lester Dent roku 1933. Mluví se také o San Andreas 2, tedy o pokračování zmiňovaného katastrofického snímku z roku 2015, nebo o remaku Velkých nesnází v Malé Číně.
Dwayne Johnson má rovněž tři dcery – nejstarší dvacetiletá Simone Alexandra Johnson již nahlédla do světa wrestlingu a pokračuje v rodinné tradici, která nyní trvá již čtyři generace. Mladší Tina Gia Johnson a Jasmine Johnson jsou předškolního věku a jejich otec nezanedbává ani ty nejmenší povinnosti jako úpravu jejich vlasů.