Připravme se na zklamání s názvem Prsteny moci: Jak Amazon lže a zastírá, že na Tolkienovy příběhy ani nevlastní práva

Připravme se na zklamání s názvem Prsteny moci: Jak Amazon lže a zastírá, že na Tolkienovy příběhy ani nevlastní práva
Pán prstenů: Prsteny moci | Amazon Prime Video
O tom, že Amazon chystá seriálovou výpravu do druhého věku Středozemě s názvem Pán prstenů: Prsteny moci, jste už pravděpodobně slyšeli. Pokud si potřebujete některá fakta osvěžit, například zde se můžete dočíst, jak dvojice relativně neostřílených showrunnerů Patrick McKay a JD Payne nese těžké tvůrčí břímě a potýká se nejen s nákladnou a utajovanou produkcí, ale také s negativními ohlasy fanoušků a fanynek.
Pán prstenů, konkrétně literární dílo J. R. R. Tolkiena a filmová trilogie Petera Jacksona, totiž disponuje jedním z největších fanklubů v rámci knižních či filmových sérií. V tomto ohledu se mu mohou vyrovnat snad jen Star Wars či Marvel, ale i tyto značky se nedají s Pánem prstenů úplně srovnávat – zatímco předalekou galaxii i komiksové superhrdiny Hollywood každoročně dojí a potrpí si na kvantitu, vracet se do Středozemě se tvůrci moc neodvažují.
Jednak proto, že zmiňovaná trilogie Pán prstenů nastavila laťku šíleně vysoko, posbírala třicet oscarových nominací a sedmnáct zlatých sošek a patří k nejlépe hodnoceným filmům všech dob. Sám Peter Jackson na ni nedokázal plnohodnotně navázat ani s Hobitem, který vznikal o dekádu později a ani zdaleka se nesetkal s tak nadšenými ohlasy. A pak také z toho důvodu, že hutný a komplexní Tolkienův svět je mnohdy spíše zevrubně popisný nežli dějový – všechny aspekty jako rasy, prostředí či předměty jsou detailně vyobrazeny a fanoušci knih na tento perfekcionismus dbají. A nehodlají odpouštět ani sebemenší odchýlení.
Pán prstenů: Návrat krále
Pán prstenů: Návrat krále | 2003 New Line Productions
Druhý nejbohatší člověk světa Jeff Bezos, jenž je mimochodem velkým fanouškem knih, ale přehnanými obavami netrpí. 250 milionů dolarů, za které si roku 2017 pořídil práva na knižní trilogii Pán prstenů, je pro něj něco jako pakatel. Už jen tato suma by přitom stačila k tomu, aby se chystaný seriál stal tím nejdražším v historii. Jen pro porovnání – celá Jacksonova trilogie, jejíž efekty ani po dvaceti letech nestárnou a výprava bere dech, přišla dohromady na 281 milion dolarů (pokud mluvíme jen o natáčecích rozpočtech).
Amazon se ale rozhodl pro televizní sérii, jejíž první řada bude mít osm hodinových dílů a jejíž rozpočet bude činit skoro půl miliardy dolarů. Odvážné, ale nikoli sebevražedné. Pán prstenů je ostatně kulturním drahokamem a mnohým fandům při představě takto ambiciózního návratu do Středozemě jistě ukápla slina. Po nějakém čase vyšlo najevo, že příběh série nás zavede do takzvaného druhého věku, kdy temný pán Sauron ukul legendární Prsten moci, jímž ovládal všechny ostatní kouzelné prsteny darované elfům, lidem a trpaslíkům. Jde o období nejméně dva tisíce let před událostmi Pána prstenů, přičemž Návrat krále uzavíral třetí věk.
Druhý věk zabírá v Tolkienově světě přesně 3441 let a tvůrci tedy mají z čeho čerpat. Respektive měli by z čeho čerpat, pokud by vlastnili práva na Silmarillion, Historii Středozemě a další díla, jimiž Tolkien obohatil dějové linie Pána prstenů a Hobita a zacházel hluboko do minulosti daného světa. Jenže Amazon si za čtvrt miliardy dolarů pořídil práva pouze na knižní trilogii Pána prstenů, tedy i na tzv. dodatky (Appendices). Ty se nachází v závěru Návratu krále a jde o 120 stran textu, který v bodech a ve stručnosti přibližuje historii Středozemě. Namísto příběhu zde Tolkien pouze nastiňuje historické události a milníky (např. odchod trpaslíků do Morie, vybudování Šedých přístavů atd.).
A to by měli mít na paměti všichni, kteří si směrem k chystanému seriálu vytváří určitá očekávání – Prsteny moci totiž logicky nemohou být adaptací Tolkienových příběhů, nýbrž pouze smyšleným rozšířením některých nástinů v dodatcích či legend, které si postavy vyprávěly v knižním Pánovi prstenů.
Tvůrci si tedy mohou vymyslet, co se jim zlíbí. A jak nasvědčuje internetová válka, která vypukla po zveřejnění prvního teaser traileru, na Amazon se řítí katastrofa. Upoutávka se sice skládá jen z náhodně řazených záběrů a o ději nic neprozrazuje, ale přesto v ní každý „tolkienovec“ našel desítky nepřesností. Méně hlasité stížnosti se týkají například postavy Galadriel, tedy nesmrtelné elfské vládkyně, která podle knižních popisů nebyla takovou ozbrojenou bojovnicí, jak ji v prvních záběrech vykresluje seriál.

Teaser trailer: Pán prstenů: Prsteny moci

Pán prstenů: Prsteny moci
Ostřejší výtky se pak týkají nevhodného obsazování herců. Nebudu psát ten očekávaný dodatek „tmavé pleti“, jelikož to by samo o sobě nemuselo znamenat takový problém. Dokud herec ztvárňující elfa nebo trpaslíka odpovídá tomu a je namaskovaný tak, jak tyto rasy popsal Tolkien, pak by každý přimhouřil oko i nad barvou pleti. Jde ostatně o fantaskní svět a sounáležitost různých ras jsou motivem, který v Tolkienově díle rozhoduje o vítězství nad zlem. Jenže Amazon se i v tomto ohledu odchyluje od „posvátného“ písma. Například trpaslice bez vousů, která se objevila v traileru i na jednom z charakterních plakátů, naprosto odporuje rysům dané rasy, které se dají v knihách snadno dohledat.
Proč to Amazon dělá? Inu, protože může. Tvůrci se zkrátka vezou na současné vlně a začíná se projevovat, že k látce přistupují více politicky než s úctou. V době, kdy se nesmí žádné etnikum či menšiny ve vizuálních dílech opomenout, se může Tolkienův svět stát jen drahou kulisou pro modernizaci Středozemě. Amazon nemá práva na příběhy z druhého věku a má tedy svobodu, kterou se rozhoduje bránit i lhaním a lacinou obviňující argumentací.
Společnost například najala čtveřici herců, kteří se vydávali za opravdové nadšence do Tolkienova díla, a pomocí naučených odpovědí bránili rozhodnutí tvůrců o začleňování černošských herců či zcela nových postav, které v knihách nebyly. Dvanáctiminutové video s jejich zaplacenými názory bylo z YouTube bohužel smazáno. Jde ale o ukázkový pohled na strategii Amazonu, který podporuje jen vstřícné reakce. Každého, kdo nahlas nesouhlasí a ohrazuje se, nazývá trollem a rasistou. Seriál ostatně nemá žádnou oficiální webovou stránku a jakýmsi „polooficiálním“ domovem pro fanoušky a fanynky Pána prstenů se stala stránka TheOneRing.net. Zde je každý vítaný jen za podmínky, že se nijak nevymezuje proti chystanému seriálu – pokud tak učiní, čeká ho ban.
Jen považte – na oficiálním twitterovém účtu této stránky lze najít například následující příspěvek: „Podívejte, už dekády se potýkáme s homofobními komentáři a stále je to špatně. Jakékoli vyřčené toxické argumenty o fanouškovské základně a adaptacích Pána prstenů jsou stejně pokleslé jako říct, že Ian McKellen byl největší urážkou Tolkienova odkazu vůbec.“
Amazon odmítá připustit, že kritika nemusí znamenat pouze sprosté nadávání a rasistické pohnutky, ale že může být také konstruktivní a vycházet z čistých faktů. Z toho, co Tolkien popsal ve svých knihách – a na co má Amazon bohužel jen velice omezená práva. A momentálně se zdá, že vytáhl do ideologického i politického konfliktu, který s konzervativními fanoušky Tolkienova díla nemůže vyhrát. Prsteny moci totiž ani nemohou být Pánem prstenů podle Tolkiena. A i v případě, že se seriál povede a sesbírá kladná hodnocení, půjde jen o kvalitní fantasy s minimálním vztahem ke knižnímu textu.
Na druhou stranu, mainstreamovým publikem zbožňované filmy Petera Jacksona to měly před uvedením podobně složité a fanoušci se oháněli tvrzeními, že Pána prstenů nelze zfilmovat. A že jen pokoušet se o to je čiré barbarství, přičemž někteří s takovým pohrdáním kultovní trilogii také přijali.
S Prsteny moci je ovšem situace ještě složitější a dohnaná do stavu, kdy pohrdání přechází v odboj. „Zlo nemůže vytvořit nic nového, může pouze zkazit a zničit to, co dobré síly vynalezly nebo vytvořily.“ Tak zní slogan, který údajně pochází od Tolkiena a který miliony lidí namířily proti Amazonu. Ať už v různých vlastních videích, nebo pod trailerem na YouTube, který má signifikantně více „palců dolů“ než nahoru.
Pán prstenů: Prsteny moci
Pán prstenů: Prsteny moci | Vanity Fair / Amazon
První díl seriálu dorazí na Prime Video 2. září 2022, režíroval jej věhlasný J. A. Bayona (Sirotčinec, Jurský svět: Zánik říše) a už nyní je jisté, že válka s jeho uvedením neskončí. A bude zajímavé sledovat, kam až Amazon s vlastní obranou zajde. Momentálně je v plánu hned pět sérií s rozpočtem přesahujícím miliardu dolarů, ale pokud diváci a divačky hned tu první hlasitě odmítnou, kdo ví, jak televizní osud Středozemě dopadne. Už jen to, že se rodí ze lží a pokrytectví, není dobrým znamením.