Žena, nebo muž? Tito herci a herečky zvládli skvěle ztvárnit jiný gender

Žena, nebo muž? Tito herci a herečky zvládli skvěle ztvárnit jiný gender
Hairspray (2007) | New Line Cinema

John TravoltaHairspray (2007)

Travolta v americkém romantickém komediálním muzikálu od Adama Shankmana s názvem Hairspray kývl na roli obtloustlé, bojácné a společností utiskované matky Edny. Ta se snaží svou stejně silnou dceru uchránit před veřejným ponížením, když se chce proslavit v televizi. Její ambice jí rozmlouvá a přeje si, aby se vydala nějakou „normálnější“ životní cestou. Nechce totiž, aby se její dcera dočkala veřejných posměšků kvůli její postavě. (Nutno dodat, že film je remakem stejnojmenného snímku z roku 1988, kde původně hrál hlavní roli transvestita s uměleckým jménem Divine.)
Maskéři zde odvedli naprosto skvělou práci, otázkou ovšem je, jak to herci, jehož můžete znát například z muzikálu Pomáda či z Pulp Fiction: Historky z podsvětí, sluší. Design, inspirovaný typickým baltimorským módním stylem, je velice výrazný a sluší opravdu málokomu. Hlavními prvky jsou vysoké účesy, brýle s barevnými obroučky, extravagantní náušnice a oblečení s barevným a hravým potiskem.
zena-nebo-muz-tito-herci-a-herecky-gender-neresi
Suspiria (2018) | Frenesy Film Company

Eddie RedmayneDánská dívka (The Danish Girl, 2015)

Herec, jehož můžete nyní vidět v kinech jako magizoologa Mloka Scamandera (Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství), má na svém kontě i spoustu dalších zajímavých rolí. Ať už je to ztvárnění slavného anglického teoretického fyzika Stephena Hawkinga ve filmu Teorie všeho či role krásné a něžné Lili v Dánské dívce. Příběh vypráví o dánském umělci Einarovi, jenž si uvědomí, že v mužském těle není šťastný. Identifikuje se jako Lili a rozhodne se podstoupit jednu z prvních operací změny pohlaví na světě. Redmayne se v této roli skutečně vyšvihl. Nejenže ji perfektně a až neuvěřitelně přirozeně sehrál, ale navíc mu vizáž elegantní rusovlasé dámy velice slušela.
zena-nebo-muz-tito-herci-a-herecky-gender-neresi-1
Dánská dívka (2015) | Working Title Films

Hilary SwankKluci nepláčou (Boys Don't Cry, 1999)

Tato herečka s velice ostrými rysy, výraznýma očima a širokým úsměvem byla pro roli ve filmu Kluci nepláčou jako stvořená. Podle mě se jedná o jeden z nejvěrohodnějších hereckých výkonů vůbec, s čímž souhlasila i Akademie, která jí v roce, kdy cenám dominoval snímek Americká krása, přiřkla Oscara.
Hilary Swank zde představuje Teeny Brandon, dívku z malého amerického městečka, která utíká před spravedlností. Aby si uchránila anonymitu, změní si jméno na Brandon Teena a společně s ním přetvoří i svou osobnost. Už delší dobu měla pocit, že se narodila ve špatném těle, a tak se jí v její nové mužské identitě zalíbilo. Brandon se poté seznamuje s dívkou Lenou, s níž si začne milostný poměr. A když se Lena nakonec dozví pravdu, jejich vztah to neohrozí. Problémy s tím ale mají jiní...
zena-nebo-muz-tito-herci-a-herecky-gender-neresi-2
Kluci nepláčou (1999) | Fox Searchlight Pictures

Tilda SwintonSuspiria (2018)

Že se herečka Tilda Swinton objevila v roli starého doktora ve filmu Suspiria, asi nikoho nepřekvapilo. Ba naopak by bylo zvláštní, kdyby měla nějakou „normální roli“. Swinton se totiž podobnými ztvárněními proslavila. V minulosti se objevila jako bezpohlavní anděl Gabriel ve fantasy filmu Constantine či jako androgynní mladý muž ve filmu Orlando. Na jejím kontě naleznete řadu dalších bizarních rolí. Objevila se jako mimozemšťanka ve snímku Mrtví neumírají, prastarý mág v Doctoru Strangeovi a upírka v Přežijí jen milenci.
V tomto hororu z roku 2018 si Swinton dokonce střihla dvojroli. V jedné vystupuje jako učitelka tance, ve druhé ji můžete vidět jako starého Dr. Jozefa Klemperera, kde je vskutku k nepoznání. Snímek, jenž je remakem stejnojmenného titulu z roku 1977, se točí kolem mladé Američanky, jež přiletí do Evropy, kde se přihlásila na taneční lekce. Brzy ale přijde na to, že škola je pouze zástěrkou pro působení temných a nebezpečných sil.
zena-nebo-muz-tito-herci-a-herecky-gender-neresi
Suspiria (2018) | Frenesy Film Company

Angelina JolieSaltová (Salt, 2010)

Hvězdu z Tomb Ridera, Maleficent či z Výměny asi nemusím blíže představovat. V tomto akčním snímku z roku 2010 si střihla roli Evelyn, agentky CIA, která se dostane do problémů kvůli falešnému nařknutí, že chce zabít prezidenta. Poté, co zmizí její manžel, začne jednat na vlastní pěst. Na útěku využívá veškerých svých schopností a mnohaletých zkušeností, aby unikla pronásledovatelům. Patří mezi ně i změny podoby a osobnosti. Kromě různých žen se zde Jolie objeví i v podobě muže. Otázkou je, zda se právě tato proměna povedla. Jolie sice maskéři zvýraznili bradu a potlačili její výrazné lícní kosti, přesto ale připomíná muže jen velmi vzdáleně.
zena-nebo-muz-tito-herci-a-herecky-gender-neresi-3
Saltová (2010) | Columbia TriStar

Gael Garcia BernalŠpatná výchova (Bad Education, 2004)

Jedná se o španělské drama z roku 2004, které vypráví příběh ze 60. let minulého století. Hlavními postavami jsou dva dávní přátelé a milenci. Oba chlapci navštěvovali církevní školu, kde k sobě začali cítit něco víc. To odstartovalo řadu dramatických událostí, které v průběhu let vyústily ve smrt jednoho z nich, Ignácia. Enriquea, jenž je nyní režisérem, navštíví Ignáciův bratr Juan (Gael Garcia Bernal), který si v připravovaném filmu zahrál ústřední postavu transženy. Snímek se proslavil primárně díky zvoleným výrazným tématům, jimiž jsou vražda, sexuální zneužívání dětí katolickými knězi, transgender identita a drogy.
zena-nebo-muz-tito-herci-a-herecky-gender-neresi-4
Špatná výchova (2004) | 20th Century Fox

Cate BlanchettBeze mě: Šest tváří Boba Dylana (I'm not there, 2007)

Jedná se o americký životopisný film o písničkáři Bobu Dylanovi. Snímek je zajímavý právě díky šesti různým vyobrazením samotného Dylana. Jeho postavu zachytilo šest herců a hereček, navíc zde vystupuje pokaždé pod jiným jménem. Někde jej ztvárňuje černošský chlapec, jinde zase žena. Mezi herci, kteří se ve filmu v jeho roli objevili, je například Christian Bale, Richard Gere, Heath Ledger a Cate Blanchett. Ta zde zachytila jeho šedesátá léta, říká si Jude Quinn a zažívá Dylanovy experimenty s drogami. Blanchett byla za svou roli, v níž je celou dobu v obleku a většinu času nosí tmavé brýle, oceněna Zlatým glóbem za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli. Její kreace vystihuje zvláštní Dylanovu křehkost.
zena-nebo-muz-tito-herci-a-herecky-gender-neresi-5
Beze mě: Šest tváří Boba Dylana (2007) | Killer Films

Cillian MurphySnídaně na Plutu (Breakfast on Pluto, 2005)

V tomto příběhu od režiséra Neila Jordana se Cillian Murphy objevil jako mladá transžena, jež si nechává říkat Patrick Kitten Braden. Děj se odehrává ve fiktivním městě Tyrellin v Irsku v době občanských nepokojů v sedmdesátých letech. Ve filmu je zachyceno nepochopení společnosti, touha po tom být tím, kým se skutečně cítíte, a neoblomná ambice dosáhnout svého cíle.
zena-nebo-muz-tito-herci-a-herecky-gender-neresi-6
Snídaně na Plutu (2005) | Sony

Dustin HoffmanTootsie (1982)

Nezaměstnaný herec Michael Dorsey (Dustin Hoffman) se ne a ne proslavit. Proto se rozhodne prorazit v ženském obleku. Dostane hlavní úlohu v populárním seriálu, který má, světe div, se velký úspěch. Jeho dvojitá osobnost mu ale začne způsobovat řadu problémů a dostane se do neřešitelných situací. Dustin Hoffman se v této roli skutečně blýskl. Snímek není pouze zábavným dílem, dává nám také nahlédnout newyorský umělecký svět. Svou hloubkou se dotýká citlivých témat rovnoprávnosti a mezilidských vztahů obecně.
zena-nebo-muz-tito-herci-a-herecky-gender-neresi-7
Tootsie (1982) | Columbia TriStar

Amanda BynesSuper náhradník (She's the Man, 2006)

V této teenagerské romantické komedii z roku 2006 od režiséra Andyho Fickmana zazářila Amanda Bynes, Channing Tatum či Laura Ramsey. Je to právě Bynes, jež se zde představila v roli Violy, která se rozhodne vydávat se za svého bratra, aby dosáhla vysněného cíle.
Viola je středoškolačka, která miluje fotbal. Dívčí družstvo je ale zrušeno a její přítel Justin se osobně postaral o to, aby nemohla hrát v chlapeckém týmu. To Violu vytočí. Když se dozví, že její bratr Sebastian místo nástupu do nové školy odjíždí do Londýna, přestrojí se za něj a do školy nastoupí místo něj. Viola se brzy dostane do fotbalového družstva a nalézá sympatie k jeho kapitánovi Dukeovi, s nímž mimo jiné sdílí pokoj. Duke slíbil, že Sebastianovi pomůže dostat se na vrchol pod podmínkou, že ho seznámí s Olivií, spolužačkou a Violinou kamarádkou. Ta má ale spadeno na Sebastiana, za nějž se Viola vydává.
zena-nebo-muz-tito-herci-a-herecky-gender-neresi-8
Super náhradník (2006) | Dreamworks Pictures

Felicity HuffmanTransamerika (Transamerica, 2005)

Za tento snímek si americká herečka Felicity Huffman odnesla řadu ocenění, například Zlatý glóbus v roce 2006 za nejlepší herecký ženský výkon. A není se čemu divit. Sehrála totiž roli transženy Bree, která poctivě šetří každý dolar, aby zaplatila vytouženou operaci změny pohlaví a konečně se stala plnohodnotnou ženou. Následně se ale dozvídá, že její syn Toby je ve vězení v New Yorku. Vydává se tedy na cestu, aby jej z něj dostala. Problém je, že ji syn nepozná, ona ale nevidí důvod něco vysvětlovat. Společně vyráží na cestu do Los Angeles a čeká je nejedno překvapení.
zena-nebo-muz-tito-herci-a-herecky-gender-neresi-9
Transamerika (2005) | Belladonna Productions